Suriname hulpzegel 1892 - Postzegelblog

Suriname hulpzegel 1892

3

Als jeugdige postzegelverzamelaar raakte ik al gauw in de ban van die ‘vreemde’ postzegel van Suriname die meer op een etiket leek dan een echte postzegel. In mijn postzegelalbum was maar één plekje toebedeeld, terwijl de postzegelcatalogus twee typen aangaf. Dat maakte me nieuwsgierig.

Al snel kreeg ik een postzegel in handen waarbij het kenmerk van het zogenoemde type II duidelijk zichtbaar was: de letter F van Frankeerzegel in de meest linkse positie op de postzegel.

Een daar bleef het niet bij, want ik kon ook een paartje bemachtigen van type I en type II aan elkaar. Maar was daarmee het plezier ten einde? Nee, want bij bestudering van nog meer zegels van deze uitgifte vielen me andere verschillen op.

Zoals de verschillende kleurschakeringen geel voor de onderdruk. Van citroengeel tot donkergeel.

Maar eerst iets over de zegel zelf. Op 1 oktober 1873 werd een postzegel uitgegeven in de waarde van 2½ cent met afbeelding van Koning Willem III. Maar begin 1892 merkte men dat de voorraad van deze zegel snel uitgeput raakte. Als noodoplossing werd de postzegel van 50 cent, eveneens met afbeelding van Koning Willem III ter plaatse overdrukt met de frankeerwaarde van 2½ cent. De oplage van 25.000 stuks was ook toen lang niet voldoende en de drukkerij van Joh. Enschedé te Haarlem was volop bezig met het drukken van de Nederlandse postzegels met afbeelding ‘Koningin Wilhelmina met hangend haar’.

Aan drukkerij B. Heyde te Paramaribo werd opdracht gegeven een zogenoemd ‘provisorium’ van de waarde van 2½ cent te ontwerpen en drukken in afwachting van de postzegel van 2½ cent in het cijfertype, waarmee men met de waarde van 3 cent in oktober 1890 was begonnen. De serie werd gedrukt door Joh. Enschedé te Haarlem.

De waarden van 1 cent en 5 cent waren in mei 1891 aan het assortiment toegevoegd maar de 2½ cent was nog niet in productie genomen. Vandaar de opdracht voor drukkerij B. Heyde. De onderdruk van de hulpzegel werd in geel aangebracht en diende ter voorkoming van vervalsingen. De vellen waren ongegomd en gebruik werd gemaakt van wit papier. Per vel werden 80 zegels gedrukt in acht rijen van 10 stuks. De tanding was ruw en in de vorm van lijnperforatie aangebracht.

Toevallig dat ik een blokje van vier stuks vond waarbij een horizontale dubbele perforatie was aangebracht en variëteit die ik niet vond in de postzegelcatalogus want daar werden alleen geheel of gedeeltelijk ongetande zegels gemeld.

Bij het bestuderen van de letters F in Gotische vorm en Latijnse vorm viel mij op dat er nog veel meer afwijkingen bestonden. Zoals de gele balk in twee delen onder de letter r van Frankeerzegel, maar ook vele vlekjes en spatten.

Opvallend groot was de vlek tussen de letter a en n in het meest rechts gepositioneerde woord Frankeerzegel.

Wat wel in de postzegelcatalogus werd vermeld is de ‘plaatfout’ Suriname zonder punt op de letter i. Hieronder een paartje met een zegel zonder punt en een met punt op de i.

Maar bijvoorbeeld niet de misvormde letters in gele kleur waarbij de letter a vrijwel is verdwenen en bij de zwarte druk de letter S van Suriname ook bijna geheel weg is.

De cijferpostzegel van 2½ cent kwam eindelijk in januari 1893 in Suriname aan waardoor de noodzegel met opdruk 2½ cent op 50 cent alsmede het ‘provisorium’ van 2½ cent op 28 februari 1893 ongeldig voor de frankering konden worden verklaard.
Een mooi voorbeeld van een postzegel waarbij men op ontdekkingstocht kan gaan naar afwijkingen, die soms als toevalligheid kunnen worden omschreven maar soms ook als plaatfout. Een met een oplage van 367.000 postzegels is een speurtocht heel goed mogelijk. Gaat u ook wel eens op zoek naar plaatfouten?

Klik hier om deze zegels in onze webwinkel te bekijken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Ton van der Meij op 1 september 2020 om 10:48

  Dag cees, weet je Wanner de hulpuitgifte Sur 2½ ct nr 22 I werd uitgegeven? Ik heb 13 8 1893=2, lijkt me vroeg??

 • P. van Eijkeren op 28 juni 2022 om 17:16

  Beste Cees Janse.

  ik ben in het bezit van de hulpuitgifte Suriname blok 22 en 22a ongetand kan deze niet vinden in catalogus.
  ik kreeg jouw naam door van Jan Vermeule onze voorzitter ik zelf ben secretaris van F.V.Bevelanden.
  Ik kan je een mail sturen met de afbeelding
  Bij voorbaat dank,
  Peter vn Eijkeren
  ecm@zeelandnet.nl

 • Cees op 29 juni 2022 om 09:17

  De vraag heb ik rechtstreeks beantwoord vergezeld met een kopie uit de catalogus van de NVPH.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)