De postzegels van Faroer in 1993 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 1993

0

Het jaar 1993 begon met een blokje met daarin drie verschillende postzegels. Maar er verscheen ook weer een postzegelboekje. Toch bleef het uitgifteprogramma beperkt tot vijf uitgiften en daarmee bevond de postdienst van de Faroer zich nog altijd in de gematigde zone van postzegeluitgevende landen. In totaal 13 verschillende postzegels. Vergeleken met Nederland in 1993: 33 verschillende postzegels, twee blokjes en een postzegelboekje. Daarmee bleef de Faroer een geliefd verzamelgebied, ook vanwege de meest op het eigen land gerichte afbeeldingen op de postzegels.

 

Ter gelegenheid van de 10de verjaardag van het Nordic House in Thorshavn, ook wel het Scandinavië Huis genoemd, ontworpen door de architecten Ola Steen uit Noorwegen en Kolbrúnn Ragnarsdóttir uit IJsland. Het huis was op 8 mei 1983 geopend. In 1987 had de postdienst van de Faroer al twee postzegels aan dit gebouw gewijd als Europazegels. Nu liet men het gebruik van het Nordic House zien, dat vooral op cultuur was gericht. Op de eerste zegel een optreden van een dansgroep in folkloristische stijl.

Op de tweede zegel een pianist aan een vleugel in de concertzaal waarbij klassieke muziek ten gehore wordt gebracht. Om de twee jaar wordt een muziekcompetitie gehouden onder de naam Prix Forøyar. Maar jaarlijks vindt hier ook het nieuwjaarsconcert plaats door het Faeroër Symfonieorkest.

De derde zegel de moderne muziek waarbij jazz en blues belangrijke elementen vormen. Net als in Kopenhagen, Stockholm, Helsinki, Oslo en Reykjavik wordt in Thorshavn het Winterjazz gehouden. Dit vindt meestal eind januari plaats. Van de blues kan men in de maand april genieten.

De uitgiftedatum van het blokje en de losse zegels in velletjes van 20 stuks was 8 februari 1993. Op het blokje zijn de vlaggen van alle Scandinavische landen opgenomen. Maar als derde van links ook de vlag van de ‘Samen’, een van oorsprong nomadisch volk dat het Noord-Europese Lapland bewoont.

 

De Europazegels kwamen uit op 5 april 1993 en waren gewijd aan hedendaagse kunst. Op de twee postzegels zijn sculpturen afgebeeld vervaardigd door Hans Pauli Olsen. Hij werd geboren in 1957 in Thorshavn maar is woonachtig in Denemarken. Hij is beeldhouwer en veel van zijn werken bevinden zich in Thorshavn. Op de ene postzegel is een beeldje te zien met de naam Rørsla wat ‘Beweging’ betekent. Op de tweede zegel een sculptuur met de naam Spejling, wat ‘Reflectie’ betekent. Een vrouw in verwachting dat gespiegeld is weergegeven. Spiegelingen heeft hij vaker vervaardigd. Wie in de plaats Kirken komt kan een sculptuur bij de kerk bewonderen: een hand met daarin een kerk. Hij werkt veel met brons en graniet.

Ook dit jaar postzegels ter stimulering van het toerisme. Op twee postzegels eveneens uitgegeven op 5 april 1993, wordt het plaatsje Gjógv afgebeeld. Het is al eerder op een postzegel afgebeeld. Het dorp ligt op de noordelijkste punt van het eiland Eysturoy. Het dorp bestaat al heel lang en wordt in het jaar 1584 voor het eerst genoemd. Vroeger telde het dorp 13 vissersschepen maar nu houdt men zich vooral bezig met de kweek van consumptievis.

In het dorp bevindt zich een jeugdherberg waar vele jonge toeristen in de zomermaanden verblijven om van daar uit de omgeving te verkennen. De ongeveer 50 huizen zijn veelal geschilderd in wit, rood en groen en sommige huizen hebben nog altijd daken gevormd van grasplaggen. Het kerkje staat net buiten het dorp en er bevindt zich een betonfabriek waar prefab elementen worden vervaardigd.

Het postzegelboekje bevat twee maal drie postzegels van dezelfde waarde. Maar de postzegels zijn ook gedrukt in velletjes van 20 stuks.

Is het een paard of een pony? De inwoners van de Faroer eilanden noemen het een paard, het Føroyska rossid. Maar vanwege de hoogte, 115 tot 125 cm, behoort het in feite tot de pony’s. Het zijn zeer sterke dieren die zware lasten kunnen dragen. Tegenwoordig worden de paarden vooral gebruikt als rijpaard voor kinderen. Ze hebben een zomervacht met kort haar en een wintervacht met lang haar. Het is een uniek ras dat bijna was uitgestorven en nu alleen voorkomt op de Faroer eilanden. De reden van uitsterven was dat vele dieren naar Engeland werden gebracht om in de kolenmijnen te werken. Nu wordt het dier beschermd. Het ontwerp van de postzegels werd vervaardigd door Sverre Morken, een Noorse kunstenaar en graveur, geboren op 19 april 1945.

Een serie van vier postzegels verscheen op 4 oktober 1993 met afbeeldingen van vlinders en motten. De eerste vlinder behoort tot de ‘uilen’. De vlinder of mot komt in geheel Europa voor en in de noordelijke helft van Noord-Amerika. De larven worden ‘snijwormen’ genoemd maar zijn uiteraard geen wormen maar rupsen.

Op de tweede postzegel is een hopwortelboorder afgebeeld. Het is een nachtvlinder die in Europa voorkomt. Alleen de afgebeelde soort komt voor op de Shetland eilanden en de Faroer eilanden. Deze nachtvlinders leven op grassen en niet op hop zoals de naam suggereert

Tot vlak voordat de winter begint is de atalanta, ook wel admiraalsvlinder of nummervlinder genoemd, te vinden in geheel Europa en Noord-Amerika. Het is een trekvlinder met een spanwijdte van vijf tot zes centimeter. Voor de trek vliegen ze op grote hoogte door gebruik te maken van de noordenwind.

Als laatste de ratelaarspanner. De kleine vlinder heeft een voorvleugellengte van slechts 10 tot 12 millimeter en uitgespreid 17 tot 21 milimeter. Als pop leeft de soort onder de grond. De vier postzegels werden ontworpen door Bárdur Jákupsson en werden gedrukt in velletjes van 20 stuks.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Faroer Groot Brittannië Noorwegen Europa CEPT Kerken Paarden VlindersNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)