Golfbanen in Schotland - Postzegelblog

Golfbanen in Schotland

0

De eerste officiële vermelding dat een spel gespeeld werd met een knuppel en een leren bal met daarbij een doel op een bepaalde afstand, waarbij de bal met zo min mogelijk slagen in dat doel terecht moest komen, was op 26 februari 1297 in Loenen aan de Vecht. In de 17de eeuw werd het doel, ook voor het eerst in Nederland, vervangen door een gat in de grond, de ‘hole’.

Het moderne golf gespeeld over 18 holes is in de middeleeuwen in Schotland ontstaan. Het woord ‘golf’ zou uit de Nederlandse taal zijn overgenomen van het woord ‘colf’ wat knuppel betekent. Voor het eerst werd het golfspel in Schotland vermeld in een Akte van het Schotse Parlement in 1457. Hierin werd door koning James II van Schotland het spelen van golf verboden omdat dit een ongewenste afleiding vormde voor de schietoefeningen door de boogschutters in zijn leger. In 1502 werden golfclubs en golfballen voor koning James IV gekocht toen hij de stad Perth bezocht en het verbod werd opgeheven.

De oudste golfbaan ter wereld is vermeld in het accountboek van advocaat Sir John Foulis of Ravelston. Hierin is vermeld dat hij op 2 maart 1672 golf speelde op de golfbaan van Musselburgh, een plaats ongeveer 10 kilometer van Edinburgh vandaan. Daarmee zou het de oudste golfbaan ter wereld zijn. Maar ook St. Andrews ten zuiden van Dundee aan de oostkust van Schotland maakt aanspraak op die titel, omdat de voorloper van ‘The Royal and Ancient Golf Club’ opgericht in 1754, al een golfbaan bezat in 1552.

De bekendste golfbaan in St. Andrews is de ‘Old Course’ die al in de middeleeuwen is aangelegd. Voor golfers zijn de ‘Swilcan Bridge’ en de ‘Hell Bunker’ op de 14de hole een begrip behorende bij deze golfbaan. Op de postzegel van 19p is het clubgebouw afgebeeld van de ‘Old Course’ en de 18de hole.

De ‘Swilcan Bridge’, een kleine stenen brug, ligt over de ‘Swilcan Burn’, een beekje tussen de ‘fairways’ van de 1ste en 18de hole. Vele foto’s zijn genomen van bekende golfspelers die geposeerd hebben op dit bruggetje. Regelmatig worden bijzondere poststempels gebruikt met ‘golf’ als thema, zoals bovenstaande afdruk uit 1995.

In Schotland zijn meer dan 550 golfbanen te vinden, zowel met 9 holes als met 18 holes. Ontwerper Paul Hogarth vervaardigde waterverfschilderijen van vijf verschillende golfbanen voor de postzegels. Royal Mail had de uitgifte van deze postzegels gewijd aan het 250-jarige bestaan van de golfsport op basis van het oudst bewaarde document waarin de reglementen zijn beschreven. Dit reglement is van 7 maart 1744 en bevindt zich in de Nationale Bibliotheek van Schotland. Het reglement was van de tegelijkertijd opgerichte ‘Honourable Company of Edinburgh Golfers’ voor de eerste officiële golfwedstrijd die werd gewonnen door de arts John Rattray. Hij werd daarmee vereerd met een zilveren golfclub geschonken door het gemeentebestuur van Edinburgh.

Op de postzegel van 25p is de 18de hole van de golfbaan van Muirfield weergegeven. Deze golfbaan werd in 1891 geopend. Het was de eerste golfbaan waarbij twee rondes van 9 holes moesten worden afgelegd voordat men bij het clubhuis de laatste hole kon slaan. Op de eerstedag envelop zijn de postzegels voorzien van een stempelafdruk van Muirfield met daarin een golfer en het jaartal 1744. De uitgiftedatum van de serie postzegels was 5 juli 1994.

In 1868 gaf de 11de Graaf van Dalhousie toestemming om op zijn grondgebied een golfbaan aan te leggen. De golfclub, met de naam ’ Dalhousie Golf Club’ was daarmee een van de oudste in de wereld. De eerste jaren werden bijeenkomsten van de club gehouden in een nabijgelegen herberg maar in 1882 werd op het terrein een clubhuis in gebruik genomen. In 1873 werd de ‘Canoustie Ladies Club’ opgericht voornamelijk bestaande uit echtgenotes van de ‘Dalhousie Golf Club’.

De golfbaan ligt ten oosten van de stad Dundee aan de Noordzeekust aan de monding van de rivier Barry Burn ten zuiden van het stadje Canoustie. Door de golfclub werd de ‘Professional Golfer’s Association of America and Australia’ opgericht.

De in 1878 opgerichte ‘Royal Troon Golf Club’ had in het begin een golfbaan met slechts zes holes. Nu liggen op het terrein twee golfbanen met 18 holes met de namen ‘Portland’ en ‘Old Course’ en een golfbaan met 9 holes. Op de ‘Old Cours’ liggen de kortste en langste hole die ooit op een open kampioenschap zijn gehouden. De langste van 550 meter is de 6de hole en het gemiddelde is hier vijf slagen. De kortste is de 8ste hole van slechts 112 meter en wordt de ‘postzegel’ genoemd. Deze laatste is op de postzegel van 35p weergegeven.

De golfbanen van Turnberry liggen aan de zuidwestkust van Schotland in Zuid Ayrshire aan de Firth of Clyde. De golfclub bezit twee golfbanen van 18 holes met de namen ‘Ailsa’ en ‘Arran’ en een van 9 holes. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende het terrein als trainingsbasis voor luchtmachtpiloten en het hotel in de Tweede Wereldoorlog als hospitaal en als luchtmachtbasis. De drie start- en landingsbanen zijn nog aanwezig en liggen tussen de golfbanen. De ‘Arran’ baan werd later omgedoopt tot ‘Kintyre’ baan. De golfbanen behoren sinds 2014 tot het Trump Turnberry Ressort van Donald Trump. Op de postzegel is de zon te zien boven het rotseiland Aisla Craig.

Op de postzegel van 41p is de negende hole weergegeven met op de achtergrond de vuurtoren uit 1873 met de naam ‘Halfway House’ en daarnaast de ruïne van Turnberry Castle van Robert de Bruce. In het stempel voor de eerste dag van uitgifte is de vuurtoren opgenomen. Het gebouw naast de vuurtoren is thans een restaurant behorende tot de ‘Trumphotels’.

Greg Norman was een van de meest succesvolle golfspelers ter wereld in de jaren 1980-1990. Hij stond in die periode 331 weken achtereen op de eerste plaats van de wereldranglijst. De Australiër won twee maal het Britse Open kampioenschap, de eerste keer in 1986 en de tweede keer in 1993. Zoals gebruikelijk in Schotland heeft elke hole een naam naast het nummer. Hole 19 van de ‘Ailsa’ baan werd eerst ‘Ailsa Hame’ genoemd maar in 1977 werd de naam gewijzigd in ‘Duel in the Sun’ als eerbetoon aan het duel tussen de golfers Tom Watson en Jack Nicklaus.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Nederland Eerste Wereldoorlog Schilderkunst VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)