Weerribben en Muggenbeet - Postzegelblog

Weerribben en Muggenbeet

12

Geen vakantie in het buitenland dit jaar in verband met de Corona. Daarom in Nederland gebleven en een midweek in de Weerribben gebivakkeerd. Een prachtig natuurgebied, maar waar komt de naam Weerribben vandaan? We verbleven in het plaatsje Muggenbeet, ook een wat vreemde naam, waarbij je nieuwsgierig wordt naar de herkomst hiervan.

Muggenbeet
Muggenbeet is een buurtschap in de Kop van Overijssel. Het heeft ongeveer 25 vaste inwoners. De komst van mij en mijn vrouw zorgde er dus voor dat het inwonersaantal tijdelijk met 8% verhoogd werd. De naam heeft (gelukkig) niets met muggen of muggenbeten te maken, maar is een verbastering van “mücken beecke” voor kleine beek. Deze beek stroomt nog steeds door het dorp. Al in 1313 stond het dorp te boek als Mugghenbete. Mijn vrouw heeft enkele muggenbeten opgelopen tijdens het fotograferen. In Servië hebben ze daar volgens deze postzegel wel eens last van.

Weerribben en Wieden
De plaats Muggenbeet ligt in het Nationaal Park “Weerribben-Wieden”, op de grens met het andere Nationaal Park “De Weerribben”. Het hele gebied is een veengebied en is ontstaan door mensenhanden. Vanaf het midden van de 16e eeuw gingen de verveners (veenwerkers) aan de slag. De natte veenbagger werd gedroogd op smalle stroken land. Zo ontstond het rechthoekige landschapsmodel van veengaten (weren) en legakkers (ribben) die werden gebruikt om het veen te drogen en te vervoeren. Te intensieve vervening zorgde in “De Wieden” voor te smalle legakkers die onder invloed van wind en golven werden weggeslagen en zo meren (wieden) vormden. Park De Weerribben bleef dat lot bespaard. Na het stoppen van de vervening in de 20e eeuw restte een uniek natuurgebied. De plaatselijke bevolking schakelde geleidelijk over op riet- en hooilandbeheer. Wij hebben tijdens onze vakantie beide parken met de fiets doorkruist.

Nationaal Park “De Weerribben”
Het eerste plaatsje dat we op onze fietstocht in dit park tegen kwamen was het gehucht Nederland.
Het dorpje heeft ongeveer 20 inwoners. Er zijn (slechts) 2 gebeurtenissen waardoor de buurtschap in het landelijke nieuw is geweest. Het plaatsje had de eer dat er op 8 februari 2005 een postzegel van werd uitgebracht door TPG Post, als start van de serie “Mooi Nederland”. Daarnaast is het dorpje ook weleens in het nieuws gekomen vanwege de herhaaldelijke diefstal van de plaatsnaamborden. Ik heb hier alleen een foto ervan genomen en het bord laten hangen.

We zijn na de foto doorgefietst en kwamen in Kalenberg. Via een prachtige route langs de Kalenbergergracht, met open water, rietlanden en moerasbossen, kwamen we uit in Ossenzijl.
Onderstaande maximumkaart, afgestempeld in Ossenzijl, geeft een indruk van het gebied.

Verder kwamen we diverse zogenaamde Spinnenkopmolens tegen, die gebruikt werden voor de bemaling van de polders. Eén van de molens (de Wicher in Kalenberg) had slechts 3 wieken. De vierde wiek is in 2018 afgebroken door een windvlaag. De Spinnenkopmolen op de postzegel (met 4 wieken) staat in Burgwerd in Friesland, waar de meeste Spinnenkopmolens voorkomen.

Of de naam “spinnenkopmolen” te maken heeft dat de top van de molen lijkt op de kop van een spin, weet ik niet. Het kan wellicht ook zijn dat de naam ontstond omdat de kop van de molen horizontaal op de as kan draaien (= spinnen), zodat de wieken het beste wind kunnen vangen.

Nationaal Park Weerribben-Wieden
De tweede dag van onze fietstocht brachten we door in het Weerribben-Wieden gebied.

Op deze maximumkaart staat het Wieden-gebied, met links-boven onze vakantieplaats Muggenbeet.
De bekendste plaats in dit gebied is Giethoorn.

Het dorp telt 2700 inwoners en is bekend door zijn 176 bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het ‘Hollands Venetië’ genoemd. Er komen veel toeristen. Gezien de drukte in Giethoorn, zijn mijn vrouw en ik overigens meer gecharmeerd van het plaatsje Dwarsgracht (op 3 km afstand), dat veel rustiger en even mooi is.
Postaal is Giethoorn ook herdacht met een briefkaart uit de reeks “dorpsgezichten” uit 1946.

Voorzijde Briefkaart met dorpsgezicht Giethoorn

Achterzijde met tekst: Giethoorn (Ov.) met zijn verkeer te water en zijn hooge bruggen.

Giethoorn heeft een “magische” uitstraling. Hoe komt dit? Bert Haanstra nam in Giethoorn in 1958 zijn speelfilmdebuut Fanfare op, een film over twee rivaliserende fanfares in het fictieve dorpje Lagerwiede. Na het verschijnen van de film Fanfare nam het toerisme sterk toe. Het werd de belangrijkste bron van inkomsten. Mijn vrouw en ik hebben heerlijk geluncht in restaurant Fanfare.
Giethoorn heeft ook verschillende schilders aangetrokken. Zij kozen Giethoornse taferelen als onderwerp. Eén van deze schilders was Willem B. Tholen. Hij verbleef hiervoor enkele weken in het dorp. Willem Tholen komen we ook in de filatelie tegen. Een kinderzegel uit 1957 toont een schilderij van hem van een meisjesportret.

De naam van het door Tholen geschilderde meisje heb ik niet kunnen achterhalen. Wellicht is het één van de 4 dochters van zijn vriend Bram Arntzenius (griffier van de Tweede Kamer). Deze dochters portretteerde hij vaker, onder andere op het schilderij “de gezusters” uit 1895.

Hieronder ziet U een maximumkaart met een typische geschilderd Giethoorns tafereel: “een gracht met een hoge brug”. Schilderes: Ammie Elling uit Giethoorn.

Tot zover ons (filatelistisch) vakantieverslag. De Weerribben en Muggenbeet: een aanrader!

Bronnen: https://www.visitweerribbenwieden.com/Weerribben-Wieden/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Giethoorn

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Nederland SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • Randy Koo op 30 september 2020 om 10:49

  Mooi verhaal Willem. We waren drie jaar geleden ook in hetzelfde gebied.

  Voorstel: kunnen andere lezers van de blog ook een filatelistisch vakantieverhaal schrijven ter inspiratie voor toekomstige bezoeken ?

 • Yvonne Kruse op 30 september 2020 om 10:59

  Origineel en verfrissend!

 • Piet op 30 september 2020 om 11:24

  Inderdaad.
  Ik verbaas me over het feit dat er zoveel materiaal beschikbaar is over dit onderwerp.
  Maar dat ligt natuurlijk aan mij.

 • willem hogendoorn op 30 september 2020 om 11:53

  Om eerlijk te zijn verbaasde mij dat ook Piet. Ik vond het gebied zo mooi, dat ik ben gaan zoeken naar filatelistisch materiaal. En het resultaat was ook boven mijn verwachting. Zo zie je maar weer: over elk onderwerp zijn postzegels te vinden.

 • cees op 30 september 2020 om 11:56

  En vergeet de poststukken, postwaardestukken en stempels niet! Ook daarvan is veel materiaal te vinden dat kan passen in een thematisch opgezet verhaal.

 • bate hylkema op 30 september 2020 om 18:12

  Op de 6 cent kinderzegel 1957 staat Péronne Arntzenius (1889 – 1953). Zij behoort met Constance en Paul tot een drieling. De vrouw van Bram Arntzenius (griffier van de Tweede Kamer) is na de geboorte korte tijd later overleden.
  – Vader Bram woont met zijn tweede vrouw en zes kinderen in de benedenverdieping van een villa tussen Den Haag en Scheveningen.
  – Op de bovenverdieping woont schilder Willem B. Tholen met zijn vrouw. Zij is de vriendin van de tweede vrouw van de griffier. De families trekken veel met elkaar op. De schilder heeft daardoor regelmatig de kinderen van de griffier geportretteerd.
  -Péronne is in 1953 in Hollywood overleden.

 • Willem hogendoorn op 30 september 2020 om 18:37

  Dank voor de aanvulling Bate.
  Mijn inschatting dat het meisje op de postzegel een dochter van Arntzenius is, klopte gelukkig.

 • Willem hogendoorn op 30 september 2020 om 18:41

  Weet de geboren Fries Bate wellicht ook waarom de Friese molen een spinnenkopmolen genoemd wordt?

 • bate hylkema op 1 oktober 2020 om 12:49

  De naam spinnenkopmolen verwijst met kopborststuk en achterlijf naar de opbouw van een spin.
  De molen bestaat ook uit twee delen: het bovenhuis met wieken staat bekend als kop. De stabiele vier- of achtkantige ondertoren komt overeen met het achterlijf van een spin.

 • willem hogendoorn op 1 oktober 2020 om 16:00

  Dank je Bate, weer wat geleerd.

 • Annet op 8 oktober 2020 om 20:22

  Wat leuk dat er zoveel te vinden is van jullie vakantiebestemming; zo hoef je geen foto album te maken :-)
  Ik ben om: ik wil er ook naartoe!

 • willem hogendoorn op 8 oktober 2020 om 21:42

  @ Annet: pas op voor de muggen

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)