De postzegels van Faroer in 1983 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 1983

0

Hoe zouden de postzegels voor het jaar 1983 er uitzien? Dat vroegen vele verzamelaars zich af maar toen het uitgifteprogramma voor dat jaar werd bekend gemaakt was men weer gerustgesteld. Het zouden duidelijke zegels worden, met herkenbare afbeeldingen. Maar wel werd het aantal uitgiften verhoogd naar vijf series! En met daarbij een postzegelboekje en een blokje. Zou het toch de verkeerde kant uitgaan van een gematigd uitgiftebeleid naar een overdadig beleid?

 

De eerste serie van drie postzegels werd uitgegeven op 21 februari 1983 en was gewijd aan oude stoomschepen naar schilderijen. Hadden deze schepen als thuishaven de Faroer eilanden? Nee, het waren Deense schepen die wel regelmatig de Faroer eilanden aandeden. Het eerste schip dat werd afgebeeld was het stoomschip Arcturus. Dit vracht- en passagiersschip was in 1856 gebouwd en voer oorspronkelijk onder de naam Victor Emanuel. Het schip deed dienst op de lijn Kopenhagen – Schotland – Thorshavn en IJsland als postboot. Het schip werd herdoopt in Arcturus op 7 maart 1863 en werd door L.C. Poulsen te Kopenhagen gekocht in 1864. Ze werd in dat jaar gecharterd door de Deense overheid en ingezet als troepentransportschip tijdens de oorlog tegen Duitsland. Het schilderij moet vervaardigd zijn vóór 1872 want na de verbouwing had het schip drie masten. Op 5 april 1887 vond een aanvaring plaats met het stoomschip Savona bij Fasterbo en de Arcturus verging.

Het tweede stoomschip droeg de naam ‘Laura’ en is afgebeeld op een schilderij vervaardigd door William Howard Yorke. Het schip werd gebouwd in 1882 te Kopenhagen en deed onder andere dienst als postboot tussen Denemarken en de Faroer eilanden. Ze was eigendom van de Det Forenede Dampskipsselskap (de DFDS). Het schip strandde op 15 maart 1910 aan de IJslandse kust en verging.

Het stoomschip ‘Thyra’ werd in 1866 gebouwd te Newcastle-on-Tyne en in 1867 aangekocht door de DFDS. Dit schip had accommodatie voor vijf passagiers. Na eerst dienst te hebben gedaan tussen de havens in de Baltische Zee werd het tussen 1883 en 1899 in de zomermaanden ingezet op de lijn Kopenhagen – Leith (Schotland) – de Faroer eilanden en IJsland als postboot. Het schip werd in 1924 gesloopt te Hamburg.

In een postzegelboekje verschenen twee postzegels met afbeeldingen van oude schaakstukken. Het boekje verscheen op 2 mei 1983 en werd vormgegeven en gegraveerd door Czesław Słania, die al vele postzegels voor de Faroer had gegraveerd. De schaakstukken waren gesneden door Pól i Búdh die leefde van 1791 tot 1857 op het eiland Nólsoy.

In het boekje zijn drie paren opgenomen van de twee postzegels, voorstellende de dame en koning van het schaakspel. Op het omslag van het boekje zijn nog andere stukken in symbolen aangegeven, de toren, het paard, de loper of raadsheer en de pionnen.

 

Voor de Europazegels van 1983, met het thema beroemde onderzoekers, uitgegeven op 6 juni 1983, koos men voor afbeeldingen van Niels Ryberg Finsen en Alexander Fleming. Beiden geneeskundigen. Niels Ryberg Finsen werd op 15 december 1860 geboren in Thorshavn en werd arts. Voor zijn behandeling van tuberculose met een vorm van lichttherapie van een gedefinieerde golflengte (rood en ultraviolet) ontving hij in 1903 de Nobelprijs voor de Geneeskunde. Hij overleed op 24 september 1904. Sir Alexander Fleming was een Schotse arts, geboren op 6 augustus 1881 te Darvel (East Ayrshire) die voor de ontdekking van penicilline in 1945 de Nobelprijs voor de Geneeskunde ontving. Hij overleed op 11 maart 1955 te Londen.

Een serie van vier postzegels die vooral thematische verzamelaars aansprak verscheen op 19 september 1983. Het waren postzegels met afbeeldingen van vissen en de visindustrie. Ontwerper was Bárdur Jákupsson die al eerder postzegels had ontworpen. Op de eerste postzegel is de lom afgebeeld, een kabeljauw soort. De vis wordt na de vangst gedroogd of gezouten als stokvis of klipvis.

De tweede zegel heeft als afbeelding de schelvis, eveneens een kabeljauw soort. De vis staat op de Rode Lijst van de IUCN, de International Union for Conservation of Nature and Natural Recources, genoemd als een kwetsbare diersoort.

De heilbot is afgebeeld op de derde postzegel. Deze vis behoort tot de familie van de Schollen en is een platvis. Door overbevissing gecombineerd met de trage voortplanting is de Atlantische heilbot een bedreigde diersoort en staat als zodanig genoemd op de Rode Lijst van de IUCN.

De zeewolf, afgebeeld op de vierde postzegel, behoort tot de orde van de baarsachtigen. Door de beroepsvisserij wordt de zeewolf op grote schaal voor menselijke consumptie gevangen in de Noordelijke Atlantische Oceaan.

De laatste uitgifte van postzegels in 1983 vond plaats op 4 november. Het was een blokje met daarin drie postzegels met dezelfde waarde maar met verschillende afbeeldingen. De postzegels waren gewijd aan nationale klederdrachten die voorkomen in de Noordse landen.

Op de eerste postzegels zijn klederdrachten weergegeven uit Groenland, Hälsingland in Noord-Zweden en IJsland.

De tweede zegel toont van links naar rechts een klederdracht uit Finnmark ofwel Lapland, de noordelijkste provincie van Noorwegen, Fyn ofwel Funen een eiland van Denemarken en Åland, een eilandengroep in de Botnische Golf behorende tot Finland maar met een verregaande autonomie. Dat zou het jaar daarop blijken.

Op de laatste zegel klederdrachten uit Telemark, een provincie in het zuiden van Noorwegen, de Faroer eilanden en helemaal rechts Oost-Nyland, aan de kust in het zuidelijke deel van Finland. De postzegels, die niet los verkrijgbaar waren en het blokje, werden ontworpen door Bárdur Jákupsson. De oplage van het blokje was 700.000 stuks. Zouden de jaren daarop nog meer blokjes en postzegelboekjes gaan verschijnen? Zou de Faroer net zo’n uitgiftebeleid gaan voeren als de Kanaaleilanden?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Faroer Finland Nobelprijswinnaars SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)