Georges Simenon, de schepper van Maigret - Postzegelblog

Georges Simenon, de schepper van Maigret

5

Zoals al eerder op dit blog gemeld werd door Cees Janssen werd commissaris Maigret “geschapen” in Delfzijl. In het artikel van Cees ziet U ook 3 prachtige postzegels van Simenon. Voor mij aanleiding om eens dieper in de (filatelistische) geschiedenis te duiken van Simenon en zijn geesteskind Maigret.

Georges Simenon

Georges Joseph Christian Simenon, was een Belgische (Franstalige) schrijver. Hij werd bij het grote publiek bekend als de schrijver van 105 boeken over inspecteur Maigret. Volgens de overlevering creëerde Simenon de persoon Maigret in Delfzijl tijdens een van zijn bootreizen in 1929.

Maigret

Jules Maigret is de hoofdpersoon in de 105 romans die de schrijver Georges Simenon tussen 1931 en 1972 over hem heeft geschreven. Jules Maigret zou geboren zijn in 1884. Hij is gelukkig getrouwd met Louise, die hij aanspreekt met ‘Madame Maigret’. Hun enig kind, een dochtertje, overleed kort na de geboorte.

Filatelistisch komen we Maigret tegen op postzegels uit Frankrijk (1996), San Marino (1979) en Nicaragua (1973).

Deze laatste zegel verwijst ook naar zijn boeken.

Films

Een aantal van de boeken over Maigret is verfilmd. Voorbeelden hiervan zijn de boeken Maigret Voit Rouge (1963) en Maigret et l’affaire Saint-Fiacre (1959) waarin de acteur Jean Gabin de rol van commissaris Maigret vertolkt .

Vermeldingswaardig is dat dezelfde acteur Jean Gabin ook de hoofdrol vertolkt in een ander boek van Georges Simenon, dat niet over Maigret gaat, genaamd “Le Chat” uit 1966. Hierover werd in 1971 een film uitgebracht, waarin Gabin de hoofdrol speelt naast Simone Signoret.

Ook in Nederland werden verhalen van Maigret voor de televisie verfilmd. Van 1964 tot en met 1965 vertolkte Kees Brusse de rol van Maigret en van 1967 tot en met 1969 nam Jan Teulings de rol van de commissaris voor zijn rekening.

Drieluik

Georges Simenon werd in België geboren (Luik), woonde daarna in Frankrijk (Parijs) en vestigde zich tenslotte in Zwitserland (Lausanne), waar hij stierf in 1989. Deze drie landen gaven in 1994 een “soortgelijke” postzegel uit ter herinnering aan deze geweldige schrijver. Filatelistisch noemen we dit wel een “drieling”. Ik vond een leuke envelop (maakwerk natuurlijk), waarop alle drie de zegels zijn geplakt en voorzien van het gelegenheidsstempel stempel uit het desbetreffende land.

drieling

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Frankrijk Nederland Zwitserland Auteurs Boeken PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (5) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)