Dick Bruna (1927 – 2017) - Postzegelblog

Dick Bruna (1927 – 2017)

2

Dick Bruna is wereldwijd bekend bij alle kinderen en volwassenen. Toen het bericht van zijn overlijden in Japan omstreeks middernacht bereikte was het ‘trending topic op Twitter’. Dick Bruna was een uniek mens, die een veelzijdige carrière begon met het ontwerpen van boekomslagen. Bruna kreeg voor zijn hele oeuvre de Max Velthuijs prijs in 2016.

Zwarte Beertjes serie

Tussen 1952 en 1972 ontwierp Bruna circa 1800 omslagen, waaronder veel in de Zwarte Beertjes reeks voor uitgever Bruna (inderdaad familie van), bijvoorbeeld de thrillers van Havank (de Schaduw), Georges Simenon (Commissaris Maigret), Leslie Charteris (de Saint), Jean Bruce (OSS117) en Ian Fleming (James Bond).

2003: 100 jaar herdenking geboortejaar Simenon

.

1994: Drielingzegel Belgie, Frankrijk, Zwitserland (drie  landen waar hij heeft gewoond)

 

Nijntje

Bekend werd Bruna door nijntje. Het eerste nijntje boek verscheen in 1955. Tijdens een vakantie in Egmond tekende Bruna voor zijn zoontje een konijntje dat regelmatig bij het vakantiehuis te zien is. Andere bronnen geven aan dat nijntje is gebaseerd op het pluchen konijn van Bruna’s zoon. De latere nijntje boeken zijn herkenbaar aan hun vierkant formaat en het aantal pagina’s: 24.

 

Nijntje in Japan

Zeer populair is nijntje in Japan. Elk jaar is een grote expo en meerdere uitgiften zijn in de loop van de jaren uitgegeven oa voor ‘Letter Writing Week’. Omdat ‘nijntje’ niet uit te spreken is wordt ‘miffy’ gehanteerd als naam buiten Nederland.

Beïnvloeding en expo

Bruna’s stijl werd in zijn vroegste periode beïnvloed door bekende ontwerpers. Op velrand boven zien we de invloed van Matisse en op rechterzegel zien we nijntje kijken naar Mondriaan’s kunstwerk. De tekeningen van nijntje zijn gebaseerd op minimaal kleurgebruik net als bij De Stijl. Bij De Stijl zijn de gebruikte kleuren: rood, geel, blauw, zwart en wit.

Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Nijntje was in 2015 een expo van het werk van Dick Bruna in het Rijksmuseum, die ik bezocht heb. Bruna stond temidden van zijn grote voorbeelden: Matisse, Bart van der Leck, Fernand Leger, Willem Sandberg. Behalve nijntje waren ook boekomslagen, affiches en tekeningen te zien. Ter ere van het 60 jarig jubileum werd door Unicef de nijntje art parade georganiseerd. Bekende kunstenaars bekleden een mega nijntje, te zien in parken, winkels, musea.

 

 

Meer informatie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dick_Bruna
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nijntje
https://www.rijksmuseum.nl/nl/bruna
http://www.nijntjeartparade.nl/

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Frankrijk Nederland ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)