Fiets in het straatbeeld voor en na aardbeving - Postzegelblog

Fiets in het straatbeeld voor en na aardbeving

9

In 1931 werd de regio van Hawke’s Bay in Nieuw Zeeland getroffen door een aardbeving. 75 jaar na de natuurramp werd in 2006 door “New Zealand Post”een miniature booklet uitgebracht. De aardbeving ook wel bekend als de Napier aardbeving deed zich voor om 10:47 uur op dinsdag 3 februari en had een verwoestende kracht van 7,9 op de schaal van Richter.

De beving duurde twee en een halve minuut. Er werden 525 naschokken geregistreerd in de twee opvolgende weken. De belangrijkste schok werd gevoeld in grote delen van de zuidelijke helft van het Noorder Eiland.

Havenstad Napier

Straatbeeld in Napier vóór de aardbeving

Napier is een belangrijke havenstad. In de regio rondom Napier worden veel schapen gehouden, en het is één van de grootste producenten van appels, peren en steenvruchten. De regio is ook een grote wijnproducent.

Medische hulpdiensten in het straatbeeld

De aardbeving kostte het leven van 258 mensen. Ook medische hulpdiensten in het straatbeeld.

Napier heeft een rijke Maori-geschiedenis. In oktober 1769 zeilde kapitein James Cook de oostkust van Nieuw-Zeeland af en zag al dat hier de ideale plek lag voor een haven. Later kwamen hier Europese kolonisten om te handelen, walvissen te jagen en missionariswerk te verrichten. Vanaf halverwege de 19e eeuw kwamen ook landbouwers en de eerste hoteleigenaren naar Napier.

Vluchtelingen maakten ook gebruik van de fiets als transportmiddel.

Door een aardbeving werd een groot deel van de stad verwoest. De aardbeving had ook tot gevolg dat zo’n 40 km² land in het noordwesten van Napier onder water stond. Het hele centrum werd direct weer opgebouwd en wel in de hoogtijdagen van de Art Deco.

Viering van de 75-ste gedenkdag in de straten van Napier

7 miniature sheets

7 miniature sheets afgebeeld op de achterzijde van het boekje

Napier nominatie Werelderfgoedlijst

In 2007 is Napier, als eerste locatie in Nieuw-Zeeland, genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege zijn art deco-architectuur.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Fietsen en wielrennen UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (9) Schrijf een reactie

 • Jan van Tellingen op 16 september 2011 om 09:05

  Het is waar. De fiets is wereldwijd een milieu vriendelijk vervoer- & transportmiddel. In allerlei denkbare omstandigheden.

 • toon op 16 september 2011 om 09:24

  ook Nieuw-Zeeland heeft blijkbaar ontdekt hoe je de verzamelaars een poot kunt uittrekken met de uitgifte van 7 velletjes tegelijk!

 • Jan van Tellingen op 16 september 2011 om 09:50

  @Toon, en …..tegelijkertijd een gigantisch belangrijk doel steunt !!
  Voor themaverzamelaars onmisbaar. Stimuleert ook nog eens beginners bij het maken van een themakeus. Niet zo vaak mopperen hoor :-)
  Ik ga naar de familiereunie en lees verdere opmerkingen na het weekend.

 • Lars op 16 september 2011 om 12:41

  @Toon
  De zegels zijn ook in een velletje met alle 20 verschillende gedrukt.
  De 7 velletjes komen uit het miniature booklet (prestigeboekje) dat een keer of 3 zo duur kost.

 • Jan van Tellingen op 18 september 2011 om 22:53

  @Lars, wat vindt je van de inhoudelijke waarde van dit artikel?.

 • Albert Haan op 20 september 2011 om 19:53

  Waarom moeten postzegel verzamelaars altijd goede doelen steunen?

 • Jan van Tellingen op 20 september 2011 om 20:14

  @Albert, dat heb ik niet beweerd! Ik heb deze uitgifte positief beschreven. In plaats van te mopperen de (thema)- verzamelaar een poot wordt uitgetrokken!

 • oompeur op 21 september 2011 om 09:03

  Volgens mij zitten er 40 zegels in met een waarde van N$ 0,45 De verkoopsprijs van dit boekje is N$ 19,95 geweest een verschil van slechts N$ 1,95 met het nominale bedrag aan zegels, aan z’n kleine opslag (10%)voor een boekje zou PostNL een voorbeeld kunnen nemen

 • Jan van Tellingen op 21 september 2011 om 20:44

  @ Oompeur, Valt allemaal best mee, he? De waarden van de zegels zegt mij eigenlijk helemaal niets. Mij gaat het om de bizonderheid van de thematische benadering van de gebeurtenis !

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)