Agatha Christie, the Queen of Crime - Postzegelblog

Agatha Christie, the Queen of Crime

1

Agatha Mary Clarissa Miller werd op 15 september 1890 geboren in Engeland. Zij was een schrijfster, die uitgroeide tot een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Haar werken werden in ten minste 103 talen vertaald, en er werden ruim 4 miljard exemplaren van haar boeken verkocht.Agatha houdt, op nadrukkelijk verzoek van haar uitgever, als schrijver de achternaam van haar eerste man aan, dus werd het: Agatha Christie.

Agatha Christie’s oeuvre omvat 66 detectiveromans, 20 toneelstukken, 4 non-fictiewerken, 6 romans en ongeveer 150 korte verhalen. Er zijn bijna 200 verfilmingen van/over Christies werk en over het leven van de auteur op het witte doek en de beeldbuis verschenen. Met recht kreeg zij dus de bijnaam “the Queen of Crime”. Op een tap op een postzegelblok uit Engeland vinden we deze benaming terug.

Hercule Poirot

In 1920 introduceert Agatha Christie de privédetective Hercule Poirot in haar debuutroman The Mysterious Affair at Styles (1920). Hij is een gepensioneerde Belgische politie-inspecteur die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Engeland vluchtte. Kenmerkend voor Christie zijn haar humor, haar kennis van gif en vooral haar ingewikkelde verhaallijnen vol misleidende aanwijzingen, dubbele valkuilen en een verrassende ontknoping. Poirot hecht veel belang aan de psychologie van de verdachten. De bekendste roman met Poirot is: Murder on the Orient Express (1934).

Miss Marple

In 1930 verschijnt de eerste roman met de amateurdetective Miss Marple: Murder at the Vicarage. Miss Marple is een dame op leeftijd en woont in het (eveneens fictieve) Engelse dorpje St. Mary Mead. Ze wordt vaak aangezien voor een nieuwsgierige oude vrijster, maar lost de meest ingewikkelde moordzaken op met haar ijzeren logica. Volgens Agatha Christie zelf was Jane Marple gebaseerd op haar grootmoeder, die altijd van alles en iedereen het ergste verwachtte.
De eerste verhalen van Miss Marple zijn verfilmd met Margaret Rutherford in de hoofdrol.

Zij is de miss Marple die bij velen in de herinnering is gebleven, maar haar vertolking heeft weinig tot niets met de Marple uit de boeken te maken

The Mousetrap

Ook zeer populair is ook haar toneelstuk The Mousetrap (1952). The Mousetrap (muizenval) is de langst lopende toneelvoorstelling ter wereld. In ‘The Mousetrap’ is een aantal gasten door de sneeuw opgesloten in het hotel van een jong echtpaar. In de omgeving van het hotel heeft eerder die dag een moord plaatsgevonden. De spanning loopt vervolgens nog verder op als er een tweede slachtoffer valt. Het blijkt al snel dat alle aanwezigen een motief hebben voor de moord en ook dat ze in de gelegenheid waren om deze te plegen. De gasten verdiepen zich in elkaars geheimen, maar de moordenaar verraadt zich niet.

De Engelse PTT (Royal Mail) heeft een prestige-boekje met postzegels uitgegeven, met op de voorzijde Agatha Christie’s “The Mousetrap”.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Auteurs Boeken PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)