Simenon, de beroemde schrijver uit Delfzijl - Postzegelblog

Simenon, de beroemde schrijver uit Delfzijl

1

simenon-portret-672De naam Georges Simenon zegt velen wellicht niets, maar Maigret kent iedereen. Inspecteur Maigret is de hoofdpersoon die voorkomt in meer dan tachtig romans die geschreven zijn door Georges Joseph Christian Simenon. Volgens diverse bronnen heeft Simenon zijn eerste boek in 1929 geschreven tijdens een boottocht in Delfzijl. Hier zou de persoon Maigret zijn ontstaan in zijn eerste boek, Pietr-le-Letton (Maigret en de onbekende wreker, uitgegeven in 1931). Maar Simenon is geen Nederlander. Hij werd geboren op 13 februari 1903 in Luik, België.

delzijl-maigret

Inspecteur Maigret deed dienst als commissaris bij de Police Judiciaire in de Franse hoofdstad Parijs. Hij wordt getypeerd als een grote man, breedgeschouderd, met een zware, zwartfluwelen jas met een fluwelen bontkraag en een bolhoed. In 1966 ondertekende de burgemeester van Delfzijl een uittreksel van de burgerlijke stand, waarin verklaard wordt dat Maigret op 45-jarige leeftijd geboren is op 23 februari 1929 in Delfzijl. De vader is Simenon, maar de moeder is onbekend. In Delfzijl is een standbeeld van hem te bewonderen.

Simenon is op 4 september 1989 in Lausanne, Zwitserland, overleden. Medewerkers van de postdiensten van Zwitserland, België en Frankrijk staken in 1993 de koppen bij elkaar en besloten werd om in elk land, op 15 oktober 1994, vijf jaar na de dood van Simenon. Het ontwerp van het portret van Simenon, dat op de drie verschillende postzegels zou worden afgebeeld, werd vervaardigd door Désiré Roegist uit België.

simenon-belgie-676simenon-belgie-675

De Belgische postzegel heeft op de achtergrond een afbeelding van de Pont des Arches in Luik. Dit was de geboorteplaats van Simenon. De postzegel werd gegraveerd door Paul Huybrechts en gedrukt in een gecombineerde raster- en staaldiepdruk.

simenon-frankrijk-678simenon-frankrijk-677

De Franse postzegel toont op de achtergrond het beroemde gebouw op nummer 36 aan de Quai des Orfèvres, het hoofdkwartier van inspecteur Maigret.

simenon-zwitserland-673simenon-zwitserland-674

Tenslotte de Zwitserse postzegel. Hierop is naast Simenon een afbeelding aangebracht van het Slot Echandens bij Lausanne.

In de serie Mooi Nederland heeft Delfzijl wel een verwijzing naar Maigret. Toch is dit niet voldoende eer. Waarom geeft de Nederlandse Post geen  bijzondere postzegel uit? Het zou toch een prachtige gelegenheid zijn geweest om tijdens Fepapost 94, de Internationale Postzegeltentoonstelling in Den Haag, samen met de drie andere postadministraties, Simenon te eren? Een gemiste kans? Of waren Belgische schrijvers toen niet in trek? In elk geval Nederlandse lezers genoeg van zijn spannende romans.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Frankrijk Wit-Rusland ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)