Victor Hugo en ‘Les Misérables’ - Postzegelblog

Victor Hugo en ‘Les Misérables’

1

Ongetwijfeld is het boek ‘Les Misérables’ van de verbannen schrijver en dichter Victor Hugo een van zijn bekendste werken. Hij begon aan de roman in 1842 en in maart 1862 werd het boek gepubliceerd. De roman werd voor het grootste gedeelte geschreven in zijn huis ‘Hauteville House’ op het eiland Guernsey. Op 6 februari 2002 gaf de postdienst van Guernsey een serie van zes postzegels alsmede een blokje uit gewijd aan ‘Les Misérables’.

In oktober 1855 vestigde de op 26 februari 1802 in Besançon geboren Victor Hugo zich in St. Peter Port, de hoofdstad van het Kanaaleiland Guernsey. Hier werkte hij verder aan de roman die hij in 1842 was begonnen. Toen het gereed was, telde de roman 1.463 bladzijden in een serie van tien delen.

De roman werd door drie verschillende uitgevers tegelijkertijd gedrukt. In Frankrijk door Pagnerre, in België door Albert Lacroix Verboeckhoven & Cie en in Duitsland door Steinacker. De roman werd meteen na het verschijnen populair vooral vanwege de gebeurtenissen rond de Parijse Opstand in 1832. Deze lag toen bij velen nog vers in het geheugen. Het verhaal beschreef de ellende van de paria’s in de 19de-eeuwse maatschappij met haar meedogenloze wetten.

De hoofdpersoon in ‘Les Misérables’ is Jean Valjean, een man die 19 jaar in een strafkamp heeft gezeten vanwege het stelen van een brood. Hij had nog verlenging van zijn straf gekregen vanwege enkele vluchtpogingen. Na in 1815 in vrijheid te zijn gesteld ontmoette hij Bisschop Myriel. Valjean bekeerde zich en stelde zichzelf ten doel een goed mens te worden. Hij besloot opnieuw te beginnen en zijn verleden als Jean Valjean achter zich te laten.

Hij veranderde zijn naam in ‘monsieur Madeleine’ en ontwikkelde zich als een gegoede burger. Hij bracht het zelfs tot fabrikant en werd burgemeester van het stadje Montreuil-sur-Mer. Hij vernam op een keer dat de dan ziekelijke fabrieksarbeidster Fantine werd ontslagen. Voor Fantine, die maandelijks geld moest betalen aan de familie die voor haar dochter Cosette zorgde, was dat een ramp. Zodra Valjean echter van Fantine’s moeilijke situatie hoorde, stond hij haar met raad en daad terzijde. De afbeelding van Cosette, zoals te zien in het midden van blokje en op de postzegel daarin, werd een beeldmerk van de latere musical ‘Les Misérables’.

De afbeeldingen van de personen op de postzegels zijn gebaseerd op de illustraties uit de eerste editie van het boek ‘Les Misérables’. De oorspronkelijke illustraties werden vervaardigd door Émile Bayard die leefde van 1837 tot 1891. Van deze illustraties werd door Gustave Byron een aantal bewerkt voor de affiches en reclame-uitingen voor de eerste musical die door Russ Eglin in 1985 op posters werden overgenomen.

Sindsdien is Cosette een wereldberoemdheid geworden en werd het handelsmerk in 1986 geregistreerd. Deze registratie moet onder elke uiting waarop Cosette is afgebeeld, vermeld worden. Dus ook onder het vignet op de eerstedagenvelop. Het opvallende lettertype voor ‘Les Misérables’ werd speciaal ontworpen en uitgevoerd in metaal naar voorbeeld van het lettertype van de hand van Berne Nadall. Voor het eerst werd dit lettertype, met de naam ‘Caslon Antique’, toegepast voor de musical in Londen in 1985. Nadall had dit lettertype ontworpen in 1896 onder de naam ‘Fifteenth Century’ dat later werd gewijzigd in ‘Caslon’, maar hier in feite nauwelijks op leek. De gieterij waar de letters werden geproduceerd was Barnhart Brothers & Spindler in Chicago, Verenigde Staten van Amerika.

Valjean kwam niet los van zijn verleden. Het ‘wettig gezag’ bleef hem achtervolgen in de persoon van de politieman, Valjeans oude gevangenisopzichter Javert. Die kwam hem op het spoor en diende een aanklacht in wegens oplichting door gebruikmaking van de naam Madeleine. Daarop verloor Valjean zijn zorgvuldig opgebouwde maatschappelijke positie.

Javert kwam Valjean aan het ziekbed van Fantine arresteren. Door de shock die dat teweeg bracht overleed Fantine. Valjean wist echter te vluchten, redde een deel van zijn vermogen en ging met Cosette naar Parijs. Daar leefden ze een tijd in een soort vader-dochterrelatie.

Hun idyllisch leventje werd echter verstoord toen Cosette verliefd werd op Marius Pontmercy, een studentenleider die meedeed tijdens de Juni-opstand van 1832. Javert zat Valjean inmiddels weer op de hielen. Valjean raakte in een tweestrijd of hij samen met Cosette moest vluchten voor Javert of de opstandelingen moest helpen. Hij koos voor het laatste. Er volgde een zware strijd op de barricade in de ‘rue de la Chanvrerie’, waarbij in het kamp van Valjean en de studenten een aantal dramatische doden viel.

Onder de doden het ook op Marius verliefde meisje Éponine en de dappere straatjongen Gavroche. In 2003 heeft de Franse ‘La Poste’ een serie van zes postzegels uitgegeven met afbeeldingen uit beroemde boeken. Een ervan kreeg als afbeelding de jonge Gavroche. Valjean redde uiteindelijk zijn ‘rivaal’ Marius van de dood, ‘uit liefde voor Cosette’. Aan het einde van de strijd kreeg Valjean vervolgens de kans Javert neer te schieten, maar hij liet hem gaan, waarop Javert op 7 juni 1832 door vertwijfeling zelfmoord pleegde door in de Seine te springen.

Marius herstelde van zijn verwondingen door de goede zorg van Cosette. Aanvankelijk wist hij niet wie hem had gered maar kwam daar bij toeval achter toen hij met Cosette wil trouwen. Na zijn huwelijk met Cosette ontdekte Marius de ware identiteit van Valjean als voormalig gevangene. Hij probeerde de banden tussen Cosette en Valjean te verbreken. Valjean werd ziek van radeloosheid en wanhoop. Toen Marius echter hoorde van alle goede daden van Valjean wilde hij hem om vergiffenis vragen. Hij kwam nog net op tijd om dit op het sterfbed van de dan 64-jarige Valjean te kunnen doen. De muziek behorende bij de musical werd gecomponeerd door Claude-Michel Schönberg en de tekst daarbij door Alain Boublil zoals te zien is op de postzegel.

De roman van Victor Hugo wordt nog steeds herdrukt en heeft niets aan populariteit verloren. Het werd negen keer verfilmd, de eerste keer in 1917. De musical werd in 1980 verfilmd en er verschenen twee miniseries, een in het jaar 2000 en een in 2018. In 1980 werd de roman door Claude-Michel Schönberg en Alain Boubill bewerkt tot een Franse musical. Deze werd opgevoerd in september 1980 in het Palais des Sports. Vijf jaar later, in oktober 1985, werd een Engelse vertaling gemaakt. In 1991 werd de musical vertaald in het Nederlands door Seth Gaaikema en uitgevoerd in het Amsterdamse theater Carré en het Circus theater in Scheveningen. De musical wordt vanaf 1985 nog steeds opgevoerd in de ‘West End’ te Londen. Inmiddels is de musical in 53 landen te zien geweest en uitgevoerd in 22 verschillende talen. Binnenkort, in maart 2023, krijgt u de kans om de musical ‘Les Misérable’ te zien en horen in theater Carré in Amsterdam. Wij hebben de musical in 1991 bezocht in theater Carré in Amsterdam. Heeft u de musical ook gezien?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Frankrijk Verenigde staten Auteurs Boeken PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 11 augustus 2022 om 15:36

    Nee Cees, ik heb de musical niet gezien. Maar na het lezen van dit verhaal ga ik dat zeker doen als de musical nog een keer komt.

    En de politieman Javert kende ik nog niet. Die past prima in mijn politie verzameling. Dus ook dank voor deze tip.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)