Edgar Allan Poe - Postzegelblog

Edgar Allan Poe

6

De grondlegger van de detective-verhalen is zonder meer Edgar Allan Poe. In 1841 verscheen het eerste detective-verhaal van de wereld, genaamd “De moord in de Rue Morgue”. Wie was deze wat zonderlinge “uitvinder” van de detective-verhalen, en hoe heeft hij geleefd? Zijn eigen dood was een horror-verhaal.

Poe

Edgar Allan Poe werd geboren op 19 januari 1809 in Boston. Van 1815 tot 1820 werd hij opgeleid in Engeland. In 1826 schreef hij zich in aan de Universiteit van Virginia, maar bleef daar slechts een jaar. Hij begon te drinken, te gokken, kon zijn vele schulden niet meer betalen en werd weggestuurd. In 1827 ging hij bij het leger. Later werd hij ontslagen wegens opzettelijk plichtverzuim.

In 1836 trouwde hij met Virginia, die op dat ogenblik 13 jaar oud was. Hij begon te werken als redacteur en literair criticus. Hij schreef ook verhalen en gedichten, maar met matig succes. Pas met de publicatie van zijn gedicht ‘The Raven’ in 1845 begon hij literaire erkenning te krijgen.

In 1847 overleed Virginia aan tuberculose. Na haar dood begon Poe de strijd tegen drank en drugs te verliezen, in 1848 probeerde hij zelfmoord te plegen. In het daaropvolgende jaar verdween hij gedurende drie dagen en vond men hem ergens in de goot in de straten van Baltimore in ijlende toestand terug. Enkele dagen later overleed hij. Poe was nooit meer lang genoeg bij bewustzijn om uit te leggen hoe hij in die erbarmelijke toestand terecht was gekomen.

Dupin

C. Auguste Dupin  is de fictieve figuur in drie verhalen van Poe. De eerder genoemde “De moorden in de Rue Morgue in 181), Het raadsel van Marie Rogêt in 1843 en De gestolen brief in 1844.


C. Auguste Dupin is een Fransman die door zijn grote analytische gaven misdaden kan oplossen, zuiver door logisch te redeneren. Poe was met deze verhalen de grondlegger van het moderne detective-verhaal. Het voorbeeld werd onder meer nagevolgd door Arthur Conan Doyle en Agatha Christie.


Met name de Sherlock-Holmesverhalen van Doyle vertonen veel overeenkomsten met de verhalen over Auguste Dupin. Evenals de Holmesverhalen, worden de verhalen over Auguste Dupin verteld door een – in dit geval naamloze – huisgenoot die verslag doet van hetgeen hij met zijn scherpzinnige vriend meemaakt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Alice Besseling op 1 november 2010 om 13:54

  Beste Willem,

  Ik heb het postzegelblog gelezen en ik vind het heel erg interessant. Wat is het toch leuk om met postzegels dingen uit te beelden en te vertellen.

  Succes verder,
  Alice

 • Frans Hemelop op 1 november 2010 om 14:29

  Willem,

  Al vaker heb ik in ‘de Sleutelpost’ mijn verbazing uitgesproken over jouw vermogen om je thema ‘Politie’ steeds maar weer uit te breiden.
  En volgens mij heb je nu een ‘rode draad’ te pakken die nog wel een kluwen kan worden.

  Veel inspiratie toegewenst,
  Frans Hemelop

 • Jan van Manen op 1 november 2010 om 20:22

  Beste Willem,

  Een mooie bijdrage aan ons gezamenlijke thema “politie”.

  Veel succes met de zoektocht naar steeds weer nieuwe raakvlakken.

 • Marleen op 2 november 2010 om 16:35

  Interessant om over deze schrijver te lezen.

 • jos dinkelaar op 18 september 2013 om 15:18

  Is dit een vereniging die Politie en drugs postzegels verzameld? En waar is die vereniging dan? Graag adres en telefoon en of email adres.

 • willem hogendoorn op 18 september 2013 om 16:33

  @ Jos: Ik heb je een mail gestuurd.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)