Sherlock Holmes, de gentleman met de pijp - Postzegelblog

Sherlock Holmes, de gentleman met de pijp

5

Sherlock Holmes, de beroemdste detective aller tijden, is tot leven gewekt door Arthur Conan Doyle. Deze Britse arts, geboren op 22 mei 1859 geboren in Edinburgh, was een schrijver met een breed oeuvre en publiceerde naast zijn verhalen over Holmes ook nog historische romans, sciencefiction, toneelstukken, poëzie en non-fictie.

   

Arthur Conan Doyle

Als beginnend arts was Doyle reeds begonnen met het schrijven van verhalen. In 1887 verscheen A Study in Scarlet, waarin Sherlock Holmes voor het eerst voorkwam. De verhalen rond Holmes (Bakerstreet 221b), die verschenen in het tijdschrift The Strand Magazine, betekenden een belangrijke vernieuwing van het genre en werden in korte tijd zeer populair. De druk die dit legde op Doyle, maakte dat zijn personage hem ernstig dwars ging zitten. In november 1891 schreef hij aan zijn moeder: ‘Ik denk erover Holmes te doden… zodat hij eens en voor altijd verdwenen is. Hij leidt mijn gedachten af van betere dingen’. In december 1893 gebeurde dit ook, in het verhaal The Final Problem, waarin Holmes en zijn aartsvijand Professor Moriarty gezamenlijk in de Reichenbachwaterval in Zwitserland vallen en kennelijk omkomen. Zijn lezers pikten dit echter niet en Holmes keerde als kennelijke overlever van het drama terug in menig verhaal.

The Final Problem, Reichenbachwaterval – Zwitserland

Postzegels Sherlock Holmes schrijver Doyle

Doyle staat op diverse postzegels afgebeeld.

San Marino (2009)

Monaco (2009) en Comoren  (1980)

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes is de (fictieve) detective uit de verhalen Doyle en vooral bekend vanwege zijn intelligentie, en zijn vermogen om belangrijke conclusies te deduceren uit kleine, vaak schijnbaar onbelangrijke, aanwijzingen. Holmes’ specialisme is het oplossen van ongewone zaken, waarbij hij zijn talent voor minutieuze observaties en het trekken van conclusies daaruit gebruikt.

Holmes rookt veel, vooral pijp, vandaar zijn bijnaam “de gentleman met de pijp”. Zijn onafscheidelijke assistent is de ietwat onnozele Dr. Watson. Watson is de verteller van de meeste verhalen. Zelf heeft hij (bijna) geen rol in het oplossen van de raadsels waar zijn vriend zo vaak voorstond. Watson kan in alle opzichten middelmatig worden genoemd. Hij was niet volledig ontdaan van intelligentie, maar die viel in het niet vergeleken met het brein van de hoofdpersoon.

Sherlock Holmes, the gentleman met de pijp – Nicaragua en Groot-Brittannië

Sherlock Holmes en en Dr. Watson – Domonica

Boeken en films

Van de boeken over Sherlock Holmes is de roman “De hond van de Baskervilles” (originele titel The Hound of the Baskervilles) het bekendste. Voor de Engelse PTT was dit aanleiding om hierover een postzegel en een postzegelboekje uit te geven.

Hoofdrol voor Basil Rathbone

Dit boek is ook verfilmd, waarbij de hoofdrol werd gespeeld door Basil Rathbone.

Postzegels als mysterie set

Om de 150e verjaardag van de geboorte van Sir Conan Doyle te herdenken, gaf  het kleine eiland Alderney, een mysterie set van 6 postzegels, met de titel “Sherlock Holmes and the curious case of the Alderney bull”.

Het mysterie begint met de diefstal van een Alderney stier. Dit wordt op de eerste zegel aan Sherlock verteld.  De politie vermoedt dat de stier gestolen is de herder Thomas Vine en arresteert deze (weergegeven op zegel 2), terwijl Holmes een stuk papier bestudeert met een gecodeerde boodschap, gevonden in de jas van de herder. Op de derde zegel bestudeert Holmes de omgeving bij de oude haven en vervolgens bezoekt hij de vader van de aangever (vierde afbeelding). De vijfde zegel toont Holmes en Watson als zij een half afgebouwde vuurtoren observeren en de laatste afbeelding toont de politie die een rennende man arresteert, van wie Holmes had geconcludeerd dat deze schuldig was aan de diefstal van de stier.  Zo kan filatelie dus ook nog spannend zijn.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Alderney Comoren Groot Brittannië Monaco Zwitserland Auteurs Boeken PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • toon op 29 augustus 2011 om 09:31

  Prachtig overzicht Willem! Leest als een spannend jongensboek. Dat moet toch voor PostNL een goede suggestie zijn om een Nederlands boek in 10 zegels op een velletje te zetten. Ik stel voor: “Ik, Jan Cremer”.

 • aadb op 29 augustus 2011 om 13:33

  Weer leuk om te lezen vooral het zegel van DOMONICA waarin de heren zich verbazen over de lucht vervuiling van de trein !.

 • willem hogendoorn op 29 augustus 2011 om 18:51

  @ Toon en Aad: Ja, een leuk thema. Zelf vond ik de Zwitserse zegel de leukste vondst, omdat hier op de opdruk te lezen is waar het over gaat: “The Final Problem, Sir Arthur Conan Doyle, Reichenbachwaterval-Helvetia”. (helaas slecht op de scan leesbaar) Een Zwitserse collega attendeerde mij hierop. Anders had ik deze zeker gemist.

 • reintjedevos op 30 augustus 2011 om 00:26

  Domonica????

  Aad, waar ligt dat???? Valt dat onder de Major domo????

 • aadb op 30 augustus 2011 om 09:42

  Tsja Rein dat staat onder de afbeelding van het blokje/velletje DOMINICA waarlijk een aanwijzing in een nog te onderzoeken zaak door sherlock ?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)