Stadsgezichten in Londen (deel 1) - Postzegelblog

Stadsgezichten in Londen (deel 1)

0

Ter gelegenheid van de Internationale Postzegeltentoonstelling London 1980 werden op 9 april 1980 een postzegel en op 7 mei 1980 een postzegelblokje uitgegeven. De postzegel en het blokje waren ontworpen door Jeffrey Matthews en gedrukt door drukkerij Harrison & Sons Ltd. te High Wycombe. Op de postzegel, die zowel los als in het blokje te koop was, zijn op een klein oppervlak heel wat bezienswaardigheden te zien die in de stad Londen voorkomen.

Op de postzegel zijn vele bezienswaardigheden te zien. Van links naar rechts: de Westminster Abbey, daarachter de erezuil met Nelson op Trafalgar Square, dan de Shaftesbury Memorial fontein op Piccadilly Circus, daarachter de BT Tower, ervoor de Big Ben met daarnaast de kathedraal van St. Paul, ervoor de Tower Bridge met de Tower zelf erachter. In totaal acht bezienswaardigheden.

Het door uitgeverij Stuart samengesteld vignet op de eerstedag envelop voor de uitgifte van de postzegel toont slechts één afbeelding die ook voorkomt op de postzegel, de erezuil van Nelson. De naam van dit monument is echter niet vermeld in het vignet. Wel twee afbeeldingen, het Albert Memorial, dat in de serie postzegels zou worden weergegeven (zie deel 2) en de toren van St. Martin in the Fields waaraan geen aandacht is geschonken als postzegel. De postzegel is echter wel gestempeld met een afdruk van het stempel ‘Visit London’ van het Londense toeristenbureau.

Op de envelop, vervaardigd door uitgeverij Philart, is het blokje gestempeld met het poststempel van het House of Lords aanwezig in het House of Parliament. De Big Ben behoort tot dit gebouwencomplex. Het vignet toont de St. Paul, de Tower Bridge en het paleis Hampton Court, niet afgebeeld op de postzegel.

Het House of Parliament, de Big Ben en de Westminster Abbey liggen vlak bij elkaar zoals op bovenstaande prent uit 1881 is te zien.

Vele postdiensten hebben postzegels uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling London 1980. Als voorbeeld het blokje van Turks & Caicos waarop ook enkele bezienswaardigheden zijn te zien zoals de Big Ben, de erezuil van Nelson, de BT Tower en de kathedraal van St. Paul. Dan steekt de afbeelding van Earls Court, waar de tentoonstelling plaatsvond, wel erg schril af tegen de bezienswaardigheden. En de functie van de vlaggen onderaan het blokje zijn voor mij onduidelijk en daarmee een overbodige toevoeging.

Op een souvenirvelletje uitgegeven door de organisatie van London 1980, zijn vignetten te zien met daarop enkele van de bezienswaardigheden die ook op de postzegel zijn te vinden. Behalve Buckingham Palace. Op 7 mei 1980 werd, naast het blokje, een serie van vijf postzegels uitgegeven met nog meer bezienswaardigheden die we in deel 2 zien. Waaronder Buckingham Palace. Bent u ook wel eens in Londen geweest als toerist en heeft u ook al die prachtige monumentale bouwwerken gezien of bezocht?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)