De 11e Leidse hofjespostzegel is er - Postzegelblog

De 11e Leidse hofjespostzegel is er

0

De Leidse ‘hobby-ontwerper’ Frans Hemelop heeft onlangs zijn 11e Leidse hofjespostzegel uitgebracht. Er zijn 35 hofjes in Leiden, dus hij zou nog even vooruit kunnen, maar Frans heeft aangegeven dat dit zijn laatste is. Het is weer een mooie postzegel geworden van een prachtig Leids hofje.

Pieter Loridanshof
Het Pieter Loridanshofje ligt aan de Oude Varkenmarkt in Leiden. Het werd gesticht in 1655 door Pieter Loridan. Het bestond uit 12 kleine huisjes rond een binnenplaats. Boven de ingang van het hofje bevond zich de regentenkamer. Loridan was een Leidse lakenverver van Waalse afkomst. Hij was protestants en omdat hij in Wallonië vervolgd werd, vluchtte hij naar Leiden. Tijdens een pestepidemie in 1655 verloor hij veel familie en geloofsgenoten en besloot hij een hofje te stichten. Korte tijd na het maken van zijn testament werd ook hij zelf slachtoffer van de pest. Op de postzegel ziet u de binnenplaats van het Loridanshof met op de voorgrond de gemeenschappelijke waterpomp. Links het portret van de stichter Loridan. Dit portret hangt in Museum De Lakenhal in Leiden.

 

Pieter Loridanshof

Wie woonden/wonen er in het hofje
In het testament was bepaald dat de huisjes op het hofje waren bestemd voor arme bejaarden van Waalse afkomst, die lidmaten waren van de Waalse Kerk. De ‘voertaal’ in het hofje was daardoor Frans. Er werd gratis brood en turf verstrekt en de bewoners kregen ook dagelijks twee kroezen met bier. De conciërge luidde hiervoor de (bier)bel. Sinds 1964 is het hofje van Studentenhuisvesting en wonen er nu studenten. Helaas voor deze studenten, het bier is niet meer gratis. Bij de opening zorgden de studenten wel voor een stunt door bier uit de waterpomp te laten stromen.

Vel met tien zegels en randschrift

Gelegenheidsenvelop
Hemelop heeft ook een gelegenheidsenvelop ontworpen. Hierop ziet U een oude pentekening van de voorzijde van het hofje met de ingang. De envelop is voorzien van een eigen stempelafdruk. In het stempel ziet u de afbeelding van het Hugenotenkruis. Naast het opschrift ‘Leidsche hofjes’ ziet u dit kruis ook. De datum in het stempel is 20 december 2021.

Gelegenheidsenvelop

Hugenoten(kruis)
Hugenoten waren Frans sprekende protestanten. Zij werden vaak vervolgd, waardoor er velen vluchten, waaronder naar Nederland. Er zijn in Leiden nog steeds namen die hieraan herinneren, zoals Labrujère en Favier. Het Hugenotenkruis dateert uit de zeventiende eeuw. Het kruis was een succes, omdat het de protestantse gelovigen de mogelijkheid gaf een kruis te dragen dat anders was dan het gehate katholieke symbool. In het begin werd het hugenotenkruis alleen gedragen door de hugenoten, sinds de negentiende eeuw geldt het als algemeen calvinistisch symbool. U ziet dit Hugenotenkruis (Accueil des Huguenots) ook op een Franse postzegel uit 1985, toen dit kruis 300 jaar bestond.

Hugenotenkruis

 

Deze hofjespostzegel, het velletje van tien en de gelegenheidsenvelop zijn te zien en te bestellen via:
https://hemelop.nl/

Blog over de tien eerdere hofjes:

10 Leidse hofjes

Via deze blogs heeft U al 11 hofjes ‘gezien’. Wilt U echter de hofjes ook van binnen zien, dan kunt U mij mailen: willem.hogendoorn@hccnet.nl                                  Ik verzorg dan een mooie en gezellige hofjesrondleiding.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch KerkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)