Lasse Virén: wel of geen bloeddoping? - Postzegelblog

Lasse Virén: wel of geen bloeddoping?

2

Heeft de Finse politiebeambte Lasse Virén tijdens de Olympische Spelen van 1972 en 1976 nu wel of geen bloeddoping gebruikt? Hijzelf schreef zijn succes toe aan het dagelijks drinken van rendiermelk. Velen twijfelen hieraan en zien hem als één van de eerste sporters die zich aan bloeddoping had bezondigd.


Lasse Virén

Lasse Virén, geboren op 22 juli 1949 in Finland en van beroep politiebeambte, begon als vijftienjarige zo af en toe aan loopwedstrijden deel te nemen. Op de Olympische Zomerspelen van 1972 en 1976 won hij beide malen op zowel de 5000 als de 10.000 m een gouden medaille.
Het succes van de Fin lokte ook geruchten uit. Sommigen meenden dat rendierbloed de sleutel tot zijn succes moest zijn, anderen spraken van bloeddoping. Bewijzen zijn er echter nooit geweest.

Zelf heeft hij altijd ontkend. Voor de Finse PTT was het in ieder geval geen probleem om Lasse Virén in 1995 op een velletje met Finse sporthelden  te zetten.


Lasse Virén zien we ook in actie op een mooie maximumkaart.

Flying Finns

Collega blogger Cees Janssen schreef in 2007 al een artikel over Flying Finns (vliegende Finnen) waar Lasse Virén te zien is op een van dun triplex vervaardigde ansichtkaart. Het leuke is dat ik deze van Cees gekregen heb. Cees, nogmaals dank en je ziet: ik doe er wat mee!

Bloeddoping

Bij bloeddoping wordt eigen bloed vlak voor een wedstrijd toegediend. Dit bloed is doorgaans enkele weken voor de toediening afgenomen. In deze periode heeft het lichaam nieuw bloed aangemaakt. Later weer toedienen van het eerder afgenomen bloed, vergroot de capaciteit van het zuurstoftransport in het bloed, waardoor men tot betere prestaties kan komen. Eigenlijk heeft dit dezelfde werking als EPO.

EPO

Eén van de sporten waar EPO wordt gebruikt is de wielrennerij. De Tour van 1998 blijft hierdoor ook altijd in de herinnering. Enerzijds omdat deze Tour voor het eerst in de geschiedenis is Ierland startte, maar vooral ook vanwege het grote dopingschandaal.

De complete Festina-ploeg werd door de Tourleiding uit de strijd genomen, omdat in de auto van verzorger Willy Voet een grote hoeveelheid doping was gevonden. Verder werd o.a. Cees Priem, ploegleider van de Nederlandse TVM-ploeg, door de Franse justitie in hechtenis genomen, waarna de renners van TVM afstapten.

Anti-doping

Sport hoort fair-play te zijn en gelijke kansen voor iedereen. Iemand die doping gebruikt is dus niet eerlijk. Bovendien is hij niet goed snik, want hij of zij brengt de eigen gezondheid in gevaar.

Ik was blij met de Chinese uitgifte van een briefkaart ivm de Olympische Spelen in 2008 in Beijing, met de tekst: Anti-Doping.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)