Rugby World Cup in Frankrijk - Postzegelblog

Rugby World Cup in Frankrijk

0

Het tiende Wereldkampioenschap rugby wordt van 8 september tot en met 28 oktober 2023 gehouden in Frankrijk. Het is de tweede keer in de historie dat Frankrijk de organisatie van dit toernooi toegewezen heeft gekregen. De Rugby World Cup is een rugbytoernooi voor heren dat elke vier jaar wordt uitgevochten tussen de beste internationale teams. Van 1987 tot 1995 namen zestien teams deel aan het toernooi; sinds 1999 hebben aan elk toernooi twintig teams deelgenomen. Heeft u alle wedstrijden gezien via Ziggo Sport? De knock-outfase leverde veel verrassingen op.

Rugby World Cup

De Rugby World Cup is een rugbytoernooi voor heren dat elke vier jaar wordt uitgevochten tussen de beste internationale teams. Het toernooi wordt beheerd door World Rugby , het internationale bestuursorgaan van de sport. De winnaars worden beloond met de Webb Ellis Cup, vernoemd naar William Webb Ellis die volgens een populaire legende rugby uitvond door de bal op te pakken tijdens een voetbalwedstrijd.

Nieuw-Zeeland (2011): Webb Ellis Cup (3D stamp).

Het toernooi werd voor het eerst gehouden in 1987 en werd mede georganiseerd door Nieuw-Zeeland en Australië. Vier landen hebben de trofee gewonnen; Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika drie keer, Australië twee keer en Engeland één keer. Zuid-Afrika is de huidige kampioen en heeft Engeland verslagen in de finale van het toernooi van 2019. Van 1987 tot 1995 namen zestien teams deel aan het toernooi; sinds 1999 hebben aan elk toernooi twintig teams deelgenomen. Japan was gastheer van de Rugby World Cup 2019 en Frankrijk is gastheer van de Rugby World Cup van 2023.

Frankrijk (2023): 200 jaar Rugby Unie (1823 – 2023).

 

Toernooi in 2023

Bij het toernooi zijn twintig landen betrokken die gedurende zes weken strijden. Er zijn twee fasen: een poule, gevolgd door een knock-outronde. Landen zijn verdeeld in vier poules, A tot en met D, van elk vijf landen. De teams worden ingedeeld op basis van de wereldranglijst . De vier hoogst gerangschikte teams worden geloot in poules A tot en met D. De volgende vier hoogst gerangschikte teams worden vervolgens geloot in poules A tot en met D, gevolgd door de volgende vier. De overige posities in elke poule worden ingevuld door de kwalificatietoernooien. De landen spelen vier groepswedstrijden elk één keer tegen elkaar in de poule.

Acht teams – de winnaar en de nummer twee van elk van de vier poules – gaan de knock-outfase in. De knock-outfase bestaat uit kwart- en halve finales en vervolgens de finale. De winnaar van elke poule wordt in een kwartfinale geplaatst tegen een nummer twee uit een andere poule. De winnaar van elke kwartfinale gaat door naar de halve finales en de respectievelijke winnaars gaan door naar de finale. Verliezers van de halve finale strijden om de derde plaats, de ‘Bronze Finale’ genoemd. Als een wedstrijd in de knock-outfase in een gelijkspel eindigt, wordt de winnaar bepaald via verlengingen. Als dat niet lukt, eindigt de wedstrijd in een ‘sudden death’ en is het volgende team dat punten scoort de winnaar.

 

Historie kampioenschappen

1987

In het eerste toernooi in Australië en Nieuw-Zeeland kwamen zestien landen uit. Zeven van de zestien plaatsen werden automatisch toegewezen aan de bij de IRB aangesloten bonden (met Zuid-Afrika dus als grote afwezige), terwijl de resterende plaatsen op uitnodiging werden vergeven. Nieuw-Zeeland werd de eerste wereldkampioen rugby door Frankrijk met 29-9 te verslaan.

Togo (1987): Rugby World Cup.

1991

Het toernooi van 1991 werd georganiseerd door Engeland, waarbij ook wedstrijden werden gespeeld in Frankrijk, Ierland/Noord-Ierland, Schotland en Wales. Bij dit toernooi werd het systeem van uitnodigingen vervangen door kwalificatiewedstrijden. Er namen 32 landen deel aan de kwalificatie. Australië won de wereldbeker door de gastheer Engeland in de finale te verslaan met 12-6.

Engeland (1991): Rugby World Cup.

 

Nieuw-Zeeland (1991): Rugby World Cup.

 

Nieuw-Zeeland (1991): Rugby World Cup (MS).

 

1995

In 1995 werd het toernooi gehouden in Zuid-Afrika dat ten gevolge van de beëindiging van de apartheid eindelijk mocht meedoen. Dit was het eerste toernooi waarbij alle wedstrijden in het gastland werden gehouden. Voor de Zuid-Afrikanen kreeg het toernooi de gedroomde afsluiting: in de finale werd Nieuw-Zeeland met 15-12 verslagen. Het moment waarop president Nelson Mandela, gekleed in een Zuid-Afrikaanse jersey en pet, de beker overhandigde aan aanvoerder Francois Pienaar, werd wereldwijd gezien als een symbolisch teken van verzoening tussen de zwarte en de blanke gemeenschap van Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika (1995): FDC Rugby World Cup.

 

Zuid-Afrika (1995): FDC Rugby World Cup 1995 Champions.

 

1999

In 1999 was Wales gastheer van het toernooi, maar er werd ook gespeeld in Engeland, Frankrijk, Ierland/Noord-Ierland en Schotland. Voor dit toernooi waren alleen de eerste drie landen van 1995 automatisch gekwalificeerd en het aantal deelnemers werd verhoogd tot twintig. Australië behaalt zijn tweede titel door Frankrijk te verslaan met 35-12. Het was voor het eerst dat het gastland de finale niet wist te halen.

Frankrijk (1999): Rugby World Cup.

2003

Australië was de organisator van het wereldkampioenschap in 2003, hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was dat Australië en Nieuw-Zeeland het toernooi (weer) samen zouden organiseren. Meningsverschillen tussen de International Rugby Board de NZRFU over sponsoring, reclame en kaartverkoop, zorgden echter dat de gehele organisatie aan Australië werd toegewezen. Engeland werd de eerste kampioen van het noordelijk halfrond door in de finale kampioen en gastheer Australië in de verlenging met 20-17 te verslaan. De beslissende score was een dropgoal van Jonny Wilkinson met nog slechts enkele seconden op de klok.

Engeland (2003): Rugby World Cup 2003 Champions

2007

In 2007 werd het wereldkampioenschap gehouden in Frankrijk waarbij een aantal wedstrijden werd gespeeld in Schotland en Wales. Zuid-Afrika werd voor de tweede maal wereldkampioen, door in de finale titelverdediger Engeland met 15-6 te verslaan. Percy Montgomery werd topscorer van de finale en van het hele toernooi.

Frankrijk (2007): Rugby World Cup.

 

2011

Het toernooi van 2011 vond in Nieuw-Zeeland plaats. Er namen twintig landen deel. Gastland Nieuw-Zeeland was automatisch geplaatst, evenals de drie beste landen van elke groep van het wereldkampioenschap rugby 2007. De overige acht plaatsen werden via continentale toernooien en een intercontinentale play-off ingevuld. Net als op de eerste editie van 1987 ging de finale tussen Nieuw-Zeeland en Frankrijk. Nieuw-Zeeland veroverde voor de tweede keer de wereldbeker door een 8-7 zege.

Nieuw-Zeeland (2011): FDC Rugby World Cup.

 

Nieuw-Zeeland (2011): Rugby World Cup.

 

Nieuw-Zeeland (2011): Rugby World Cup 2011 Champions – All Blacks.

 

2015

Het achtste wereldkampioenschap rugby werd gehouden in Engeland van 4 september tot 31 oktober 2015. Er werden ook enkele wedstrijden gespeeld in het Millennium Stadium in Cardiff (Wales). Engeland werd als gastland verkozen boven Italië, Japan en Zuid-Afrika. Nieuw-Zeeland werd het eerste land dat de wereldtitel kon verlengen.

Engeland (2015): Rugby World Cup (PP).

 

2019

In 2019 werd het toernooi voor de negende keer georganiseerd. Het gastland is ditmaal Japan, waar het toernooi werd gehouden van 20 september tot 2 november. Japan wist kandidaturen van Italië en Zuid-Afrika te verslaan. Zuid-Afrika werd voor de derde maal wereldkampioen, dit na een 32-12-overwinning tegen Engeland. Met deze derde wereldtitel kwam Zuid-Afrika op gelijke hoogte met Nieuw-Zeeland.

Japan (2019): Rugby World Cup.

 

Japan (2019): Rugby World Cup.

 

2023

De finale van de Rugby World Cup 2023 werd gespeeld op 28 oktober 2023 in het Stade de France in Saint-Denis. Het markeerde het hoogtepunt van de Rugby World Cup 2023 en werd gespeeld tussen Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, waarbij de laatste met één punt won en daarmee hun vierde Webb Ellis Cup claimde: Nieuw-Zeeland – Zuid-Afrika 11 – 12.

Zuid-Afrika (2023): 4e wereldtitel rugby Zuid-Afrika.

 

Meer info:

Rugby World Cup: https://www.rugbyworldcup.com/2023

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Frankrijk Groot Brittannië Japan TogoNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)