Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie op 21 maart 2023 - Postzegelblog

Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie op 21 maart 2023

0

De Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie wordt jaarlijks in acht genomen op 21 maart. Op die dag in 1960 doodde de politie 69 burgers in het Bloedbad van Sharpeville, tijdens protesten tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. In 1966 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in een resolutie de internationale gemeenschap op om alle vormen van rassendiscriminatie uit te bannen. Sedertdien wordt de dag elk jaar onder een thema georganiseerd, om bepaalde aspecten van discriminatie uit te lichten.

Sharpeville op 21 maart 1960

Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpeville – een zwarte township in Oranje Vrijstaat (Zuid-Afrika) – een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de zogenaamde pasjeswetten. De politie opende het vuur op de menigte en schoot 69 demonstranten dood. De demonstratie werd georganiseerd door het Pan Afrikaans Congres. De pasjeswet dwong de zwarte bevolking daar te gaan wonen waar de blanke regering wilde. Gezinnen werden daardoor vaak uit elkaar gehaald. Zonder waarschuwing vooraf openden politieagenten het vuur op de demonstranten. Het werd een bloedbad: 69 mensen, onder wie 10 kinderen en 8 vrouwen, werden doodgeschoten en 180 mensen raakten gewond.

Op de schietpartij in Sharpeville volgde de proclamatie van de noodtoestand door de Zuid-Afrikaanse regering en de bekendmaking van enkele noodwetten. Op grond van de noodtoestand en deze wetten werden in een korte tijd meer dan 20.000 mensen opgepakt. In Zuid-Afrika wordt op deze dag de Dag van de mensenrechten gevierd.

Togo (2016): Nelson Mandela – Sharpeville.

 

Verenigde Naties dag op 21 maart 2023

In 1979 keurde de Algemene Vergadering een programma goed van activiteiten ter bestrijding van racisme en rassendiscriminatie in de tweede helft van het decennium. Bij die gelegenheid besloot de Algemene Vergadering dat er jaarlijks in alle staten een week van solidariteit met de volkeren die strijden tegen racisme en rassendiscriminatie, te beginnen op 21 maart, zou worden georganiseerd.

United Nations (2021): United Against Racism and Discriminations.

Sindsdien is het apartheidssysteem in Zuid-Afrika ontmanteld. Racistische wetten en praktijken zijn in veel landen afgeschaft en we hebben een internationaal raamwerk gebouwd voor de bestrijding van racisme, geleid door het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van rassendiscriminatie . Het verdrag nadert nu de universele ratificatie, maar nog steeds lijden in alle regio’s te veel individuen, gemeenschappen en samenlevingen onder het onrecht en het stigma dat racisme met zich meebrengt.

Zuid-Afrika (2001): World Conference Against Racism.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties herhaalt dat alle mensen vrij en gelijk in waardigheid en rechten worden geboren en het potentieel hebben om constructief bij te dragen aan de ontwikkeling en het welzijn van hun samenlevingen. In haar meest recente resolutie benadrukte de Algemene Vergadering ook dat elke doctrine van raciale superioriteit wetenschappelijk onjuist, moreel verwerpelijk, sociaal onrechtvaardig en gevaarlijk is en moet worden verworpen, samen met theorieën die proberen het bestaan ​​van afzonderlijke menselijke rassen vast te stellen.

De Verenigde Naties houden zich sinds hun oprichting bezig met deze kwestie en het verbod op rassendiscriminatie is verankerd in alle fundamentele internationale mensenrechteninstrumenten. Het legt verplichtingen op aan staten en belast hen met het uitbannen van discriminatie in de publieke en private sfeer. Het gelijkheidsbeginsel vereist ook dat staten speciale maatregelen nemen om omstandigheden uit te bannen die rassendiscriminatie veroorzaken of helpen in stand houden.

 

Zuid-Afrika dag op 21 maart 2023

In Zuid-Afrika wordt de ‘Dag van de Mensenrechten’ gevierd op 21 maart, ter herinnering aan het bloedbad in Sharpeville dat op 21 maart 1960 plaatsvond. Dit bloedbad was het gevolg van protesten tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Spanje (2021): Equality stamps. Veel kritiek kreeg de Spaanse Post over deze uitgifte over de kleuren en de waarden.

Veel Zuid-Afrikanen vinden dat elke verwijzing naar het bloedbad in Sharpeville racisme bevordert en dat het getuigt van miskenning van de rechten van andere minderheden in het Zuid-Afrika na de apartheid, gezien de grote lijst van bloedbaden die in de geschiedenis van het land hebben plaatsgevonden. Velen menen dat de dag gevierd moet worden om de mensenrechten in het algemeen te promoten.

Duitsland (1998): 50 jaar Dag van de Mensenrechten.

Op 10 december wordt wereldwijd de Dag van de Mensenrechten (Human Rights Day) gevierd. Dat is de de datum waarop in 1948 door de Verenigde Naties de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens werd aanvaard.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Frankrijk Spanje Togo Verenigde Naties Nelson Mandela UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)