Cyprus, een ´verscheurd´ eiland - Postzegelblog

Cyprus, een ´verscheurd´ eiland

0

kopjeVan een bevriende relatie uit Cyprus kreeg ik een keer een prentkaart met enkele postzegels afkomstig uit dit land. Opvallend was dat de kaart op de beeldzijde de aardbol toonde, een prachtige foto. Linksonder waren twee postzegels geplakt, een paartje, met daarop afgebeeld dezelfde aardbol maar dan in twee delen gesplitst, in de vorm van een hart.

2

De zegels waren gestempeld met een stempel, in de vorm van een afgeplatte aardbol, met de datum 4 mei 2009 en alleen de landsnaam in drie talen, Engels, Grieks en Turks. Verzamelaars noemen een dergelijk kaart een maximumkaart. Of deze kaart helemaal voldoet aan de normen die daaraan worden gesteld laat ik buiten beschouwing. Daar mogen specialisten op reageren.

3

Op de adreszijde van de kaart was een zin opgenomen die me aan het denken zette:
Planet Earth. There is no place like Earth anywhere else in the Universe.
Een mooie spreuk, maar geldt die ook voor Cyprus zelf? De geschiedenis van het eiland geeft een heel ander beeld. Thans al decennia lang verdeeld in twee delen. De oorzaak is te vinden in de strategische ligging van het eiland. Tussen de oude grote rijken die ontstonden en weer verloren gingen, tussen het huidige Europa en Azië. Tussen Griekenland en Turkije.

4

Het eiland is verdeeld in twee delen, een Grieks gebied en een Turks gebied, gescheiden door een neutrale zone ingesteld door de Verenigde Naties. De voertalen in de twee gebieden zijn Cypriotisch Grieks en Cypriotisch Turks. Verder bevinden zich nog enkele door Groot-Brittannië gecontroleerde bases.

5

Het Griekse gebied kent de Euro als betaalmiddel, maar het Turkse deel gebruikt de Turkse Lira. Zal het ooit tot een hereniging komen? Als ik de twee postzegels bekijk denk ik dat het nog lang kan duren. Want ook de aardbol kan worden verscheurd in twee delen. Zou dat de achterliggende gedachte zijn geweest bij de uitgifte van de twee postzegels als paartje?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Cyprus Griekenland Turks CyprusNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)