Rolling Stones 'Unzipped': Pleased to meet you in Groningen - Postzegelblog

Rolling Stones ‘Unzipped’: Pleased to meet you in Groningen

0

In Unzipped reizen de bezoekers langs de fantastische highlights uit de carrière van The Rolling Stones, eindigend in een audiovisueel overdonderend slotmoment. Te zien zijn ruim 400 originele objecten uit het persoonlijke archief, zoals originele instrumenten, stage designs en albumcovers, maar ook iconische kostuums, persoonlijke dagboeken, zeldzame audiofragmenten en videomaterialen. Nog te zien in Groninger Museum tot en met 21 januari 2024. Mis het hoogtepunt van 2023 niet in Groningen!

The Rolling Stones – Unzipped

The Rolling Stones – Unzipped is de eerste internationale tentoonstelling ooit over de wereldberoemde rockband. Aan de hand van ruim 400 originele objecten uit het persoonlijke archief van de band, geeft de tentoonstelling een indrukwekkend kijkje achter de schermen. Er zijn niet alleen instrumenten en stage designs te zien, maar ook zeldzame audiofragmenten en videomateriaal, persoonlijke dagboeken, iconische kostuums, postermateriaal, albumcovers en zelfs hun studio, het bescheiden verblijf in Edith Grove in Londen en de spectaculaire Dolby surround experience van hun concert uit 2016 in Cuba.

Affiche Unzipped. Bron: Groninger Museum.

Bijzonder is de studio en het bescheiden verblijf in Edith Grove in Londen, dat tot en met de sigaretpeuken toe is nagebouwd. In het midden van een van de zalen zal het drumstel van het in 2021 overleden bandlid Charlie Watts getoond worden. Unzipped was in 2020 al kort in het Groninger Museum te zien. In verband met landelijke coronamaatregelen moest het museum toen na 4 weken de deuren sluiten waarbij vele fans teleurgesteld werden. Dus nu laatste kans om deze zeer mooie expo te bezoeken tot en met 21 januari 2024. Daarna belanden alle stukken in het gesloten Rolling Stones archief in Engeland.

Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum: ‘We zijn ongelooflijk blij dat we de Rolling Stones weer naar Groningen kunnen brengen na hun legendarische concert in 1999. De tentoonstelling brengt goede herinneringen naar boven en geeft uitgebreid inzicht in dit vierkoppige culturele fenomeen dat van grote invloed was op de twintigste eeuw en nog steeds is.’

Rolling Stones kaartje concert Groningen ‘Bridges to Babylon’. Bron: https://www.nzentgraf.de/

Ileen Gallagher, conservator van de tentoonstelling: ‘De Rolling Stones-tentoonstelling is een viering van en thematisch onderzoek naar de band die rock and roll en de cultuur daaromheen meer dan een halve eeuw definieerde. Het is een overweldigende ervaring waarbij hun muziek, kunst, vormgeving, mode, fotografie en film samenkomen.’

 

Rolling Stones – Algemeen

The Rolling Stones, vaak kortweg aangeduid als The Stones, is een Britse rockband die actief is sinds 1962. De band speelt in de eerste plaats een combinatie van rock en rhythm-and-blues. Daarnaast vertolken ze ook andere stijlen als blues, country, hardrock, reggae, funk en punk.

Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood and Charlie Watts montage/crop of 4 pictures. Foto: Wikipedia.

(Foto’s afkomstig van de volgende fotografen: Larry Rogers (1972 Jagger photo from File:Jagger-early Stones.jpg); User:Machocarioca (1995 Keith Richards photo from File:KeithR2.JPG); Catharine Anderson (October 1981 photo from File:Ron-Wood in CA.jpg); Patrick Baumbach (2006 photo from File:Charlie Watts Hannover 19-07-2006.jpg))

Sinds The Rolling Stones in 1962 werden opgericht, hebben zij vele grote hits gehad, zoals (I Can’t Get No) Satisfaction, Sympathy for the Devil, Angie, Paint It Black en Start Me Up. Zij hebben meer dan vijfentwintig studioalbums uitgebracht, waaronder de klassiekers Exile on Main St., Goats Head Soup, Beggars Banquet, Let It Bleed en Sticky Fingers. In 2016 bracht de band het album Blue & Lonesome uit.

Engeland (2022): 60 jaar The Rolling Stones.

De band bestaat sinds 2021 nog uit drie vaste leden: Mick Jagger (zang), Keith Richards (gitaar) en Ron Wood (gitaar). De bekendste oud-leden zijn multi-instrumentalist Brian Jones (uit de band gezet op 8 juni 1969 en op 3 juli 1969 overleden), gitarist Mick Taylor (opgestapt in 1974), bassist Bill Wyman (opgestapt in 1993), drummer Charlie Watts (overleden op 24 augustus 2021) en – hoewel alleen in de beginjaren officieel – toetsenist Ian Stewart.

Engeland (2022): 60 jaar The Rolling Stones (M/S).

De bijnaam van de band is ‘The Greatest Rock and Roll band in the World’, zoals zij geïntroduceerd werden op het gratis Hyde Parkconcert en op hun tournee in 1969.

Engeland (2022): 60 jaar The Rolling Stones (Prestige Stamp Book (Voorkant)).

The Rolling Stones hebben meerdere keren opgetreden in grote stadions en zalen in Nederland o.a. Stadion Feijenoord (Rotterdam), Amsterdam ArenA (Amsterdam), Ahoy (Rotterdam) en Gelredome (Arnhem). Royal Mail heeft twaalf zegels uitgegeven waarvan afbeeldingen van individuele bandleden tijdens popconcerten.

Engeland (2022): 60 jaar The Rolling Stones (Prestige Stamp Book (Achterkant)).

Acht postzegels tonen de afbeeldingen van Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood en de in 2021 overleden drummer Charlie Watts tijdens concerten die ze wereldwijd gaven – waaronder de gratis show in het Londense Hyde Park in juli 1969, twee dagen na de dood van Brian Jones. Ook afgebeeld zijn de concerten in New York in 1972, in Knebworth in 1976 en in Rotterdam in 1995. De andere vier zegels zijn bedrukt met twee groepsfoto’s en twee posters van hun tournees.

Keith Richards tijdens optreden in De Kuip (30 augustus 1995).

De Rotterdamse foto van The Stones op 30 augustus 1995 in De Kuip is gemaakt door de Amsterdamse fotograaf Frans Schellekens (1954-2019), en geselecteerd uit een verzameling van ruim 17.000 foto’s die Getty Images in de aanbieding heeft van de band. Wie Nederlandse afbeeldingen op buitenlandse zegels verzamelt, zal zeker deze zegel uit deze serie willen toevoegen aan haar of zijn verzameling.

Groninger Museum Magazine (1990): Unzipped.

 

Meer info en gebruikte bronnen:

Trailer Rolling Stones Unzipped: https://www.youtube.com/watch?v=s7n8aL19_OE

Groninger Museum: Rolling Stones – Unzipped tot en met 21 januari 2024:

https://www.groningermuseum.nl/kunst/tentoonstellingen/the-rolling-stones

Rolling Stones met hun nieuwe album: https://rollingstones.com/

Titel blog ontleend aan deze klassieker:

https://www.youtube.com/watch?v=ZRXGsPBUV5g

60 jaar Rolling Stones in 2022:

https://www.postzegelblog.nl/2022/01/20/60-jaar-rolling-stones-1962-2022-its-only-rock-n-roll-but-i-like-it/

 

New album: Rolling Stones – Hackney Diamonds (2023).

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië Populaire MuziekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)