Kinderzegels 2004 fruit in actie, ook in schetsontwerpen - Postzegelblog

Kinderzegels 2004 fruit in actie, ook in schetsontwerpen

0

NVPH 2295 - Kinderzegels 2004De uitvinding en het tot stand komen van de crompouce blijkt een kruising te zijn van een croissant en een tompoes. Het nieuwe en smakelijke product is rijkelijk gevuld met Zwitserse room en slagroom met aan de bovenkant een roze glazuurlaag. Deze zoete en zwaarlijvigheid bevorderende heerlijkheid komt qua gezondheid bepaald niet overeen met het kinderzegelthema 2004 ‘Lekker gezond’!

NVPH 2295 Kinderzegels 2004

Ontwerpbureau Ping-Pong Design verbeeldt met haar aanpak ’Een sportief feestje van fruit in actie’ het kinderzegelthema ‘Lekker gezond’ (nvph 2295) met o.a. een transpirerende touwtje springende citroen of een gewichtheffende rood aanlopende aardbei. Aan het definitieve kinderzegelvel zijn drie voorontwerpen voorafgegaan, waarvoor ik van het designbureau toestemming heb gekregen ze in dit artikel te tonen.

Klik op de voorontwerpen om een vergroting te bekijken.

1) Verbeelding gretige / gulzige eters

Op een lichtvoetig lachwekkende wijze verbeelden de grafische ontwerpers o.a. Maarten Jurriaans, Barry de Bruin, Mirjam Citroen & Meike Nip van Ping-Pong Design op contrastrijke wijze het kinderzegelthema 2004 ‘Lekker gezond’.

Het gezichten-zestal ‘ (bestaande uit plantaardige en dierlijke voedsel) op een geblokte placemats als achtergrond treedt door de kleurtegenstelling dominerend op de voorgrond. Gevarieerde etenswaar van de Schijf van Vijf wordt op fantasievolle wijze in een gepersonificeerd-allegorische tegenstellende vergelijking opgevoerd.

 

 1. Het driehoekige ‘gatenkaas-gezicht’ is door een plastic rietje doorboord. Druppen en spetters accentueren de gulzigheid van de vraatzuchtige. Het overvloedig golvende vocht doet de ‘e’ en de ‘a ‘ van de landsnaam omhoog springen.
 2. Het gelaat van de omkool (Fries / Gelders voor sufferd) bestaat o.a. uit savooiekool, wortels en banaan. Welig en rijk vertakt wortelloof (groen en wit gekleurd) o.a. afkomstig van de ‘l’ van de landsnaam omringt op speelse wijze het ‘kool-gezicht’.
 3. De ‘boterham-tronie’(met ‘koekjes-neus’ en ‘koekjes-oor’) is rechts omgeven door mayonaise- en/of ketchup-achtige-slingers (o.a. afkomstig uit de ‘l’ van de landsnaam) en links door spetters en druppen.
 4. Zelfs de negen letters van de landsnaam en cijfers accentueren in hoge mate het vette en levendig spetterende ‘klonter-gezicht’ met daaronder een kleurige das als stabiele gezichtsafsluiting.
 5. Dat twee neusgaten tot ogen van het ‘mond-gezicht’ kunnen worden verheven is een toppunt van fantasie en creativiteit. Hapklare brokken zijn voor de wijd open gesperde mond welkom. Zelfs de ‘aangetaste’ typografie blijkt aantrekkelijk te zijn om er een deel van op te eten!
 6. Het ‘vis-gezicht’ is uitgebreid en speels bedekt met een enkel gebakken ei. Krinkelende warmtedamp rondom de afbeelding maakt het geheel nog levensechter.

 

2) Hollebolle Gijs: sportende vreter / vretende sporter?

Op de afbeelding zit Gijs gretig om zich heen te kijken. Hij graait met wijd uitgestrekte armen en benen om zich heen naar alles wat hij lekker en aantrekkelijk vindt. Het gezicht kijkt gericht door tijdsverschil in twee op elkaar volgende momenten naar links en naar rechts.

 1. De schuin geplaatste ogen van het linker gezicht zijn verkikkerd op de linker hand gericht met daarin een vork en/of op zijn vervormde voet, waarin een afgebeten appel (met kronkelende rups!) is geklemd.
 2. Het rechter gezicht (met hersenkronkels) kijkt frontaal verlekkerd naar zijn rechter hand (het water loopt al druppelend uit de mond), waarmee hij een wijnglas (met daarin een tennisspeler & net) stevig vasthoudt en/of hij schenkt aandacht aan het ‘bal-manipulerende’ been met geveterde schoen en voetbal (met daarin touwtje-springend meisje).
 3. In het lichaam is de maaginhoud zichtbaar, die o.a. is gevuld met een gedeeltelijk ‘ontschilde’ banaan, worst, appel en vocht.
 4. Op de getatoeëerde armen en benen zijn talrijke silhouetten aangebracht, die met eten hebben te maken, maar ook met sporten, die deze persoon beoefent.


 5. De linker achtergrond verschilt danig met die aan de rechterkant. Links volop genieten van het eten van vruchten en fruit, terwijl rechts gevarieerde sportbeoefening centraal staat. Dezelfde tegenstelling is ook in beide gezichten verbeeld.

 

3) Gezonde sporters

In een lang gerekte, gecollageerd fotografische guirlande van fruit en vruchten zijn drie sporters fragmentarisch afgebeeld uit de voetbal-, handbal- en judosport. De sporters armen en benen zijn actief-dynamisch in stand en houding opgevoerd.
De drie topsporters dragen ieder een medaille aan een lint.

Achtergrondinformatie

Van grafisch ontwerper Maarten Jurriaans heb ik op verzoek inzicht gevende informatie over het ontwerpproces ontvangen, waardoor de voor-ontwerpschetsen als groepsgebeuren aantrekkelijke een inzichtelijke duiding krijgen:
“De kinderzegels werden ontworpen in een enorm vrij en creatief klimaat, waarbij elke ontwerper afwisselend in zijn of haar speelse concentratie-bubbel aan de slag ging, waarna op gezette tijden de schetsen en ideeën in de groep werden besproken.
Deze afwisseling tussen gesloten concentratie en open conversatie was een effectief recept, omdat je zowel gebruik maakt van de individuele associatie en creatieprocessen, als de collegiale inzichten en betekenisgeving van schetsen en ideeën tijdens overleg.
Hierdoor maak je gebruik van het beste van twee werelden: de individuele oorspronkelijkheid en het collectieve proces om ideeën betekenis en communicatiekracht te geven.
Zonder overleg worden ideeën soms ondoorgrondelijk, zonder individueel creatieproces worden ideeën oppervlakkig en krijg je last van groepsdenken.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)