Striptekenaar Jean Graton (Michel Vaillant) overleden in 2021 - Postzegelblog

Striptekenaar Jean Graton (Michel Vaillant) overleden in 2021

0

Deze blog stond al jaren in de wachtrij om gepubliceerd te worden. Bijna vergeten, maar vandaag is de stripheld Michel Vaillant weer tot leven gewekt. Voornamelijk bekend in Frankrijk en de relatie met de 24 uur van Le Mans. Wellicht een reden om in de stripwinkel te kijken in de bakken van Michel Vaillant. Michel Vaillant is een Franse stripreeks van de Franse tekenaar Jean Graton en later ook zijn zoon Philippe Graton. Jean Graton is overleden op 21 januari 2021.

Geschiedenis

Eerste Seizoen (Première Saison)

De figuur van Michel Vaillant dook voor het eerst op in het korte verhaal Bon sang ne peut mentir dat op 7 februari 1957 verscheen in het stripweekblad Kuifje. Er volgden nog vier korte verhalen voor in 1959 het eerste volledige album verscheen. Ook de albums verschenen tot in 1976 in afleveringen in het stripweekblad Kuifje en daarna als album; eerst bij uitgeverij Le Lombard en nadien bij Dargaud. Later zou Graton zijn strip in eigen beheer gaan uitgeven. Van de origineel Franstalige stripreeks zijn behalve in het Nederlands ook vertalingen uitgebracht in onder andere het Duits en het Italiaans. Merkwaardig aan de Duitse versie is dat Michel in de eerste albums die werden gepubliceerd niet Vaillant heet maar Voss. Verklaring hiervoor is dat hij in deze uitgaven de zoon is uit een eerste huwelijk van zijn moeder met een Duitser en zij pas nadien hertrouwde met Henri Vaillant. De strip is zeer realistisch getekend en in de strip is een belangrijke rol weggelegd voor bestaande personen die te maken hebben met de racesport. De verhalen zijn een combinatie van realiteit in de racesport en fictie daarbuiten.

 

Nieuw Seizoen (Nouvelle Saison)

Vanaf album nr.57 Sporen van Jade verschenen in 1994, begon Philippe Graton (zoon van Jean Graton) mee te werken aan de reeks als scenarist. Tot album nr.70 24 uur onder invloed uit 2007 worden beide als auteurs vermeld op de cover van de strips. De reeks ligt dan vijf jaar stil. In 2012 kent de reeks onder impuls van Philippe Graton een nieuwe start, nu zonder de ondertussen hoogbejaarde Jean Graton in samenwerking met uitgeverij Dupuis. Voor de scenario’s laat hij zich assisteren door Denis Lapière en de tekeningen van personages en auto’s nemen respectievelijk Marc Bourgne en Benjamin Benéteau voor hun rekening. Van deze zogenaamde ‘nouvelle saison’ (de oude albums krijgen als noemer ‘première saison’), zijn ondertussen vier albums verschenen die samen een eerste cyclus vormen, in 2016 en 2017 verschenen respectievelijk het vijfde en zesde album. Hoewel voortbouwend op de bestaande personages is de breuk met het verleden zowel naar inhoud als tekenstijl erg opvallend.

België (2005): Jeugdfilatelie – Michel Vaillant.

(Al meer dan 40 jaar is Michel Vaillant onlosmakelijk verbonden met de Formule 1 en de 24Uur van Le Mans en duikt hij op in de dromen van meerdere generaties jonge lezers, waaronder een zekere Alain Prost. En dat danken we allemaal aan Jean Graton. Als geen ander wist hij de spanning bij het vertrek, de roes van de overwinning, de geur van verbrand rubber én de angst bij de moeders van de kampioenen in beelden weer te geven.)

In 2017 stopte een van de tekenaars, Bourgne, waarna de verhalen vanaf het zevende album alleen getekend worden door Benéteau. Later kwam er een tweede tekenaar Vincent Dutreuil bij.

België (2005): Stempel Jeugdfilatelie – Michel Vaillant.

In 2020 liep het samenwerkingscontract met uitgeverij Dupuis ten einde, waarna vader en zoon Graton Michel Vaillant verkochten aan Dupuis. Tevens stopte Philippe Graton met het schrijven van de scenario’s voor deze stripreeks. Verder zou er voortaan meer dan 1 album per jaar verschijnen.

België (2005): Jeugdfilatelie – Michel Vaillant. Niet uitgegeven zegel van 2005.

 

Philastrips 30 – Michel Vaillant – Warm-up.

Sinds 1994 geeft het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal bij de uitgave van postzegels opgedragen aan stripfiguren, kleine kostbare verzamelalbums uit. Met deze boekjes wordt hommage gebracht aan striptekenaars en aan hun universum. Ze bevatten over het algemeen avonturen die nooit eerder in album werden uitgegeven.

Le Mans

De 24 uur van Le Mans is een 24-uurs autorace die plaatsvindt in juni (doorgaans de vierentwintigste week van het jaar) op een wegencircuit, ten zuiden van de stad Le Mans, in het departement Sarthe in Frankrijk. Dit evenement, dat al sinds 1923 bestaat, is één van de drie meest prestigieuze races ter wereld met de Grand Prix van Monaco en de Indianapolis 500. Sinds 2012 maakt het evenement deel uit van het FIA World Endurance Championship en is het volgens de Amerikaanse National Geographic Society het nummer 1 sportevenement ter wereld.


De race heeft door de jaren heen soortgelijke races over de hele wereld geïnspireerd en het 24-uursformat populair gemaakt, met name op Daytona, de Nürburgring en Spa-Francorchamps. De kampioenschappen American Le Mans Series en Le Mans Series zijn afgesplitst van de reglementen voor de 24 uur van Le Mans.

Frankrijk (1973): FDC 50 jaar 24 uur van Le Mans.

Michel Vaillant is de hoofdpersoon van de serie. Michel Vaillant is een complete coureur en sportman. Zijn hoofdberoep is het rijden in het Formule 1-kampioenschap. Michel wordt in vier verschillende albums uitgeroepen tot wereldkampioen. Ook won hij tweemaal de Indianapolis 500 en viermaal de 24 uur van Le Mans. Hij nam ook deel aan rallyraces en won de East African Safari en Parijs-Dakar. Hij nam deel aan verschillende stockcar- , F2- , F3- en GT -races.

België (2019): De vijf Belgische winnaars van de 24 uur van Le Mans.

Hij kan ook vrachtwagens en motorfietsen besturen en heel goed voetbal, gymnastiek, tennis, judo en skiën beoefenen. Als vriendelijke, serieuze, behulpzame, attente, eerlijke en genereuze man is Michel zeer geliefd. Zijn vele capaciteiten, zijn moed en zijn waarden, zijn vriendelijkheid en zijn fysieke verschijning maken hem tot een vrijwel perfecte held, zonder enige gebreken.

De serie is invloedrijk geweest in de autosportwereld. Sommige beroemde Formule 1-coureurs hebben toegegeven dat hun passie voor autoracen voortkwam uit het lezen van de stripreeks van Michel Vaillant, onder wie viervoudig Formule 1-kampioen Alain Prost. In 1969 wensten Henry Ford II en Enzo Ferrari Michel Vaillant persoonlijk een gelukkige twintigste verjaardag.  Het circuit Zolder, in België, waar verschillende bekende autosportraces plaatsvinden, heeft hulde gebracht aan de serie en heeft het grootste gebouw van het circuit ‘Michel Vaillant club’ genoemd.

Veel echte auto’s zijn aangepast van auto-ontwerpen uit de serie. Auto’s met het logo Vaillante reden in 1997 en 2003 in Le Mans : A Courage in 1997, terwijl in 2003 Vaillante-auto’s werden ontworpen voor gebruik in de film van Luc Besson.  Sommige fans hebben een echte Vaillante Grand Defi gebouwd, een model dat meerdere keren in de stripserie verscheen. De auto heeft deelgenomen aan echte races, onder de merknaam Vaillante.  In België werd een model op de markt gebracht, de Honda Civic Vaillante, waarvan er 50 modellen zijn geproduceerd.  Auto-ontwerper Luc Donckerwolke (huidige ontwerper van Lamborghini, voorheen van SEAT) heeft zich laten inspireren door auto’s getekend door Jean Graton om enkele echte automodellen te ontwerpen. Hij ontwierp ook de SEAT Ibiza Vaillante, tentoongesteld op de Autosalon van Genève in 2006.  Het was ook Luc Donckerwolke die een Lola B98/10 – Judd ombouwde tot een Vaillante en een Panoz LMP-1 Roadster-S tot een Leader-auto in 2003 voor de Besson-film. Donckerwolke werkte ook samen met Studio Graton aan de nieuwste titels van de serie, waarbij hij enkele auto’s tekende die in de albums voorkomen.

Luxemburg (2022): Michel Vaillant (persoonlijke zegels)

 

Meer info:

Site Michel Vaillant: https://www.michelvaillant.com/index.php

Fanclub Michel Vaillant: http://vaillantfanclub.free.fr/

Forum Fanclub France Michel Vaillant: https://fanclub-vaillant.forumactif.com/

Alles over de 2005 Belgische uitgifte: http://vaillantfanclub.free.fr/timbre2.htm

 

Le grand defi (1959), het allereerste album uit de serie.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Frankrijk Oostenrijk StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)