44e editie Ryder Cup in Italië - Postzegelblog

44e editie Ryder Cup in Italië

0

De Ryder Cup is een tweejaarlijkse golfwedstrijd tussen twaalf Europese en twaalf Amerikaanse spelers. Het is het belangrijkste toernooi waarbij topgolfers in teamverband spelen. De Europese golfers hebben de 44e editie van de Ryder Cup gewonnen. In Rome was Team Europa met 16,5-11,5 te sterk voor Team Verenigde Staten. Wat is de geschiedenis van de Ryder Cup en hoe wordt de wedstrijd gespeeld tussen beide teams?

Geschiedenis

De Ryder Cup is het belangrijkste toernooi waarbij mannelijke beroepstopgolfers in teamverband spelen. Hoewel de Ryder Cup in 1927 in de Verenigde Staten is gestart, heeft in 1926 op The Wentworth Club in Engeland een onofficiële Ryder Cup plaatsgevonden, ook op initiatief van Sam Ryder en zijn broer James. Toen het Amerikaanse team door captain Walter Hagen bekend werd gemaakt, bleek echter dat vijf van de tien spelers niet uit de Verenigde Staten kwam, maar er alleen woonden. De wedstrijd werd gespeeld maar ongeldig verklaard.

Isle of Man (1997): Ryder Cup (Spanje).

De wedstrijd werd officieel voor het eerst georganiseerd in 1927, mede op initiatief van de Brit Samuel Ryder, die ook de kleine maar gouden beker heeft gedoneerd. De golfer die bovenop staat heeft het gezicht gekregen van Abe Mitchell, zijn persoonlijke golfleraar, tevens speler in het Ryder Cup team. Oorspronkelijk was het een wedstrijd tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, al speelden er sinds 1953 ook Ierse spelers voor het Britse team. In 1973 werd het Britse team hernoemd naar “Verenigd Koninkrijk en Ierland” en in 1979 mochten voor het eerst ook spelers uit andere Europese landen deelnemen. De Spanjaarden Severiano Ballesteros en Antonio Garrido waren de eerste continentale Europeanen in de Ryder Cup. Sinds er een Europees team tegen de Amerikanen speelt, is er twintig keer gespeeld, waarvan Europa elf keer won en de Verenigde Staten acht keer, in 1989 werd gelijk gespeeld en mocht Europa de Cup houden.

USA (1999): Ryder Cup (USA).

Tijdens de periode van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) werden er geen wedstrijden om de Ryder Cup gespeeld. De Ryder Cup van 2001 werd afgelast na de terroristische aanslagen op 11 september 2001 en naar het volgende jaar verschoven. Vanaf 2002 wordt de Ryder Cup bijgevolg in de even jaren betwist. De editie van 2020 werd vanwege de COVID-19-pandemie met een jaar uitgesteld tot 2021. Derhalve schuiven de daaropvolgende edities weer naar oneven jaren.

Engeland (2014): Ryder Cup (Scotland).

 

Formule wedstrijd

De deelnemende spelers worden door de captain van iedere ploeg geselecteerd op basis van hun prestaties tijdens het voorbije wedstrijdseizoen, waarbij ook telkens aan de captain drie wildcards worden verleend. Deze laten hem toe om op het moment van de wedstrijd het team aan te vullen met de sterkste spelers op dat ogenblik. De wedstrijd wordt om de twee jaar gehouden, om de beurt in de Verenigde Staten en Europa. Het is de eerste keer dat de Ryder Cup wordt gehouden in Italië.

Italië (2023): Ryder Cup (Italië).

Sinds 1979 wordt de wedstrijd gespeeld over drie dagen en gaat over 28 partijen. Voor iedere gewonnen partij krijgt het team een punt, bij een gelijkspel krijgt men ieder een half punt. Op vrijdag worden er ’s ochtends vier fourballs gespeeld (twee tegen twee, iedereen speelt individueel en per hole telt de beste score van het team) en ’s middags vier foursomes (twee tegen twee wedstrijden waarbij men om en om met dezelfde bal moet slaan) en zaterdag wordt dezelfde formule gehanteerd (vier fourballs, vier foursomes). Zondag worden de afsluitende twaalf singles (enkels) gespeeld. Alle wedstrijden gaan over 18 holes en het speltype is matchplay.

Ierland (2006): Ryder Cup (Ierland).

Het team dat het eerst 14,5 punten behaalt, wint de Ryder Cup. Bij een 14-14 gelijkspel houdt de vorige winnaar de Ryder Cup in zijn bezit. In Rome was Team Europa met 16,5-11,5 te sterk voor Team Verenigde Staten. Het waren geen spannende partijen  van 25 september tot en met  1 oktober 2023. Op Ziggo Sport (kanaal 14) waren de wedstrijden te zien.

 

Gouden beker

De 24 golfers zijn al miljonairs en hebben op diverse toernooien veel prijzen gewonnen maar iedere golfer wil heel graag spelen in de Ryder Cup. Er wordt geen geldprijzen uitgekeerd, alleen de eer en de beker. Voor de eerste Ryder Cup in 1927 doneerde de Britse Samuel Ryder de gouden beker, die sindsdien zijn naam draagt. De trofee is niet groot: 43 cm hoog en 23 cm breed.

Frankrijk (2018): Ryder Cup (Frankrijk). Waarde Eur 1,30.

 

 

Frankrijk (2018): Ryder Cup (Frankrijk). Waarde Eur 2,60.

 

Meer info:

Ryder Cup: https://www.rydercup.com/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Frankrijk Groot Brittannië Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)