Olympic Games Tokyo 2020: de coronaspelen - Postzegelblog

Olympic Games Tokyo 2020: de coronaspelen

1

Eindelijk kunnen de 32e Olympische Spelen 2020 doorgaan met een jaar vertraging in Tokyo van 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Of de sporters, de gezondheidszorg, de officials, de Japanners, de sponsors blij zijn met het doorgaan van de Spelen is maar de vraag. De commerciële belangen zijn groter dan de sportieve of de gezondheidszorg belangen in Tokyo. Het IOC stelt dat Spelen ook kunnen doorgaan als noodtoestand geldt in Tokio, terwijl er nauwelijks draagvlak is bij de Japanse bevolking. Als Japan de Spelen zou cancelen zou dat heel veel geld kosten. Verzamelt u Olympische Spelen zegels of coronazegels of Japan?

Coronaspelen

De Olympische Spelen 2020 gaan door in Tokyo in 2021. Deze Spelen hebben al bijnamen gekregen voordat ze zijn begonnen: de coronaspelen, de tv-spelen, de stille spelen, the recovery games. Kent u nog andere bijnamen? Onderaan deze blog staat mijn eerdere blog over de problemen die Tokyo heeft gehad om de Olympische Spelen te organiseren als onderdeel van de coronablog van juni 2020. Ook wordt in die blog ingegaan op de historie van de Olympische vlam.

Japan (2021): Tokyo 2020 Olympisch Stadion (blok in mapje).

De Olympische Spelen worden definitief afgewerkt zonder toeschouwers. Het organisatiecomité heeft in overleg met de Japanse overheid en het internationaal olympisch comité (IOC) besloten om vanwege coronazorgen helemaal geen publiek toe te laten tot de sportlocaties in de hoofdstad op 8 juli 2021. ‘Het spijt me voor iedereen die kaartjes heeft gekocht’, aldus voorzitter Seiko Hashimoto van de organisatie. In maart werd al besloten om tijdens de Spelen geen buitenlandse sportliefhebbers in Japan toe te laten.

Japan (2021): Tokyo 2020 – 25 sporten (sheet 1).

Het was de bedoeling dat inwoners van Japan wel de Spelen mochten bezoeken, maximaal tienduizend bezoekers per stadion. Maar artsen en andere medisch deskundigen zeiden de afgelopen weken dat het voor de druk op de gezondheidszorg beter zou zijn om helemaal geen fans toe te laten. Op 8 juli 2021 kondigde de Japanse regering vanwege de oplopende besmettingen al de noodtoestand af voor Tokio.

Japan (2021): Tokyo 2020 – 25 sporten (sheet 2).

Die gaat maandag in en zal hoe dan ook blijven gelden tot en met de Olympische Spelen, die over twee weken van start gaan in de hoofdstad. Door de nieuwe maatregelen wordt het restaurants en bars waarschijnlijk verboden om alcohol te verkopen en moeten inwoners zoveel mogelijk thuisblijven.

Japan (2021): Tokyo 2020 – 25 sporten (sheet 3) Paralympic games.

Het weren van buitenlandse toeschouwers betekende dat de Japanse organisatie zo’n 600.000 verkochte toegangsbewijzen moest terugbetalen. Vanuit Nederland waren ongeveer vijftienduizend kaarten voor de Spelen gekocht. IOC-voorzitter Thomas Bach sprak in maart van ‘een noodzakelijk offer’ om buitenlandse fans niet toe te laten. Het was volgens Bach nodig om de veiligheid van de Japanse bevolking te kunnen garanderen. Het grootste deel van de 4,5 miljoen tickets ging naar Japanners. Vanwege de beperkingen van de capaciteit zou via een loting worden bepaald wie de tribunes op zou mogen tijdens de Spelen. Het niet toelaten van toeschouwers betekent ook een nieuwe financiële klap voor Japan, dat al zoveel extra kosten heeft moeten maken doordat de Spelen met een jaar werden uitgesteld vanwege de coronapandemie. Het land had in eerste instantie begroot met de kaartverkoop 815 miljoen dollar (bijna 700 miljoen euro) binnen te halen.

Monaco stuurt deelnemers naar de Olympische Spelen in acht disciplines: atletiek, artistieke gymnastiek, boksen, judo, roeien, zwemmen, tennis en tafeltennis. Monaco heeft op een postzegel met daarop al deze sporten uitgegeven in 2020. Let op de datums 2020 en 2021 op de zegel. Dat komt niet vaak voor.

 

Coronavirus varianten

De Japanse regering heeft eerder besloten om geen toeschouwers toe te laten als kijkers bij de venues als gevolg van de oplopende besmettingen in Tokyo. Alle sporters leven in de eigen bubbel binnen hun eigen sport en komen niet in contact met andere collega sporters. Maar er is altijd nog een kans van besmetting is bij de sporters en begeleiders in olympisch dorp. In dat dorp wonen circa 18.000 sporters, coaches en begeleiders

Het Olympisch en Paralympisch dorp werd gebouwd in de wijk Harumi aan het water van Tokio. De wooneenheden die door atleten worden gebruikt tijdens de Spelen, zullen na de Spelen worden gerenoveerd voor gebruik als algemene woonappartementen. De bestuurders van Tokio hebben gewerkt aan het opstellen van ‘het modelplan voor het gebruik van het Olympisch en Paralympisch dorp na de wedstrijden’, en heeft tot doel een nieuwe gemeenschap op te richten waar ze comfortabel kan leven. De appartementen waren al verkocht maar de bewoners moeten nu een jaar langer wachten voordat ze over hun nieuwe woning kunnen beschikken.

Van Wuhan virus tot en met het Olympische virus is de angst van alle sporters en alle begeleiders in Tokyo. SARS-CoV-2, aangeduid als het COVID-19-virus is een virus dat de besmettelijke luchtwegaandoening COVID-19 bij mensen veroorzaakt. SARS-CoV-2 is een virusstam uit het geslacht betacoronavirussen uit de  onderfamilie van coronavirussen. Er wordt verondersteld dat het virus een zoönotische oorsprong heeft. Het virus werd voor het eerst gemeld op 30 december 2019 in Wuhan. De eerste patiënten waren vooral bezoekers en werknemers van een wet market in Wuhan.

China (20200; Dedication to Fight the Pandemic COVID-19 (Wuhan) virus.

De SARS-CoV-2-alfavariant, of alfavariant of Britse variant genoemd, is een variant van SARS-CoV-2. Op 31 mei 2021 maakte de WHO bekend dat de variant binnen publieke kanalen zal worden aangeduid als variant alfa. De variant werd voor het eerst gesignaleerd in oktober 2020 in het Verenigd Koninkrijk bij het onderzoeken van een monster daterend van een maand eerder. De variant bleek zich medio december veelvuldig te hebben verspreid in Zuid- en Oost-Engeland. De variant werd in verband gebracht met een toename van het aantal infecties van COVID-19 in Engeland. De oorzaak van de grotere besmettelijkheid van deze variant was in januari 2021 nog niet bekend. Op basis van beperkte gegevens bleek er geen bewijs te zijn dat deze variant een ernstiger vorm van COVID-19 zou veroorzaken, of dat de variant minder gevoelig zou zijn voor de reeds ontwikkelde vaccins.

De SARS-CoV-2-bètavariant, of bètavariant of Zuid-Afrikaanse variant, is een variant van SARS-CoV-2. Een van de vele SARS-CoV-2-varianten die van bijzonder belang worden geacht, werd voor het eerst ontdekt in het grootstedelijk gebied Nelson Mandela Bay van de provincie Oost-Kaap in Zuid-Afrika in oktober 2020 en werd gemeld door de gezondheidsafdeling van het land op 18 december 2020. 

 

 

 

 

 

 

De SARS-CoV-2-gammavariant, of gammavariant of Braziliaanse variant is een variant van SARS-CoV-2. Deze variant van SARS-CoV-2 werd op 6 januari 2021 door het Japanse National Institute of Infectious Diseases (NIID) ontdekt bij vier mensen die in Tokyo waren aangekomen en vier dagen eerder Amazonas (Brazilië) hadden bezocht. 

Brazilië (2020); Fighting COVID-19.

De SARS-CoV-2-deltavariant, ook wel deltavariant of Indiase variant is een variant van SARS-CoV-2. De variant werd eind 2020 voor het eerst gedetecteerd  in India. Op 31 mei 2021 maakte de WHO bekend dat de variant binnen publieke kanalen zal worden aangeduid als variant delta. In mei 2021 nam Public Health Engalnd (PHE) waar dat bij een besmetting voor de tweede keer de waardes 51 tot 67% hoger lagen dan bij de alfavariant. De deltavariant heeft de overhand in Nederland en de rest van Europa.

 

India (2020): Salute to COVID-19 warriors (frontline workers).

Arend van Dam (1945) is een Nederlands (politiek) tekenaar. Hij tekent zowel politieke spotprenten als cartoons en illustraties over zaken uit het dagelijks leven. Met zijn cartoons won Arend van Dam een aantal internationale prijzen, waaronder de ‘Gouden Dadel’ in 1972 in de ‘Salone Internazionale dell’Umorismo’ in Italië en de prijs van het Ministerie van Rijkswaterstaat in 1994 tijdens het negende Nederlandse Cartoonfestival. Arend heeft verschillende opdrachtgevers voor dag-en weekbladen. Ik lees zijn cartoons in mijn regionale dagblad.

Indiase variant (Arend van Dam).

 

De SARS-CoV-2-olympicvariant, ook wel olympicvariant of Tokyo variant is een variant van SARS-CoV-2, die zal uitbreken in het Olympisch dorp in Tokyo. Uit onderzoek zal blijken, dat dit virus een combinatie is van de reeds bekende virussen.  Aangezien de letters van het Griekse alfabet bijna opraken, heeft de WHO besloten om voor deze ene keer deze variant ‘Tokyo variant’ te noemen.

Ivoorkust (2020): Olympische Spelen Tokyo 2020 tijdens atletiek (mondkapje en schoonmaken).

Zal de Olympische Spelen de einddatum 8 augustus 2021 halen? En wat zijn de gevolgen als halverwege bijvoorbeeld net voor de atletiekcompetitie de Spelen worden afgebroken? Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld en vormen de belangrijkste onderdelen van de Spelen.

Strijd om de plaatsen 1, 2 en 3 in Tokyo (Arend van Dam).

 

Meer info:

File Corona Varia: van Tokyo (1940) naar Tokyo (2020):

https://www.postzegelblog.nl/2020/06/03/fila-corona-varia-20/

Olympics: https://olympics.com/en

Tokyo 2020: https://olympics.com/tokyo-2020/en/

TeamNL: https://teamnl.org/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Brazilië China Volksrepubliek China vóór 1949 Groot Brittannië India Japan Monaco Fietsen en wielrennen Gezondheidszorg Nelson MandelaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)