14 februari 2020 wordt weer Valentijnsdag gevierd - Postzegelblog

14 februari 2020 wordt weer Valentijnsdag gevierd

2

Wereldwijd wordt Valentijnsdag gevierd op 14 februari, dit is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes. Vroeger verklaarde men op deze dag iemand anoniem de liefde, veelal door het sturen van een (anonieme) valentijnskaart. Wat is het verhaal achter Valentijnsdag en welke symbolen horen hierbij? Worden er in 2020 nog Valentijnsdag zegels uitgegeven?

Valentijnsdag 2019

Precancel stempel 14 januari 2000 op een Valentijnskaart. Zie hieronder voorkant kaart.

Ik heb vorig jaar ook een blog geschreven over Valentijnsdag met andere invalshoeken dan deze nieuwe blog:

https://www.postzegelblog.nl/2019/02/14/wereldwijd-wordt-valentijnsdag-op-14-februari-gevierd/

 

Wie was Valentijn?

Wil de echte Valentijn opstaan? Hoe deze gedenkdag is ontstaan? Over de oorsprong van 14 februari doen diverse verhalen de ronde. Een  samenvatting van sterke en minder sterke verhalen.

De feestdag van de Godin Juno, de koningin van alle Romeinse goden was op 14 februari. Tevens was zij de beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. In vroeger tijden begonnen de festiviteiten één dag na het feest van Juno. Romeinse jongens en meisjes werden door middel van een soort loting voor een heel jaar aan elkaar gekoppeld.

Afbeelding van Juno op een viergodensteen (2e – 3e eeuw v.Chr.). Foto: Wikipedia.

De Romeinse priester Valentijn zou in het geheim huwelijken hebben voltrokken in een tijd dat het voor soldaten verboden was in het huwelijk te treden. Zijn activiteiten werden ontdekt. Hij werd gevangen gezet en overleed in de gevangenis. Zijn begrafenis was op 14 februari, 270 jaar v. Chr.

Sint-Valentijn met discipelen. Foto: Wikipedia.

Een ander verhaal gaat over een priester die, vanwege zijn geloof, werd vervolgd, gemarteld en gevangen gezet. Ondanks al zijn martelingen was hij in staat de dochter van de bewaker van haar blindheid te genezen. Op 14 februari is hij onthoofd, maar diezelfde ochtend nog schreef hij dit meisje nog een brief die hij ondertekende met ‘Jouw Valentijn’. Hij werd later heilig verklaard en vooral in het Victoriaanse Engeland werd 14 februari een feestdag.

Een andere mogelijke oorsprong van Valentijnsdag is het Romeinse feest Lupercalia, dat eveneens plaatsvond op 14 februari. Dit festival werd gehouden ter ere van Lupercus, de god van de schaapherders, en Lupa, de wolvin die Romulus en Remus opvoedde. Volgens een beschrijving begon het feest met de rituele slachting van een hond en twee geiten, waarna de geitenhuid werden verwerkt tot een aantal riemen. Vervolgens renden een aantal jonge mannen naakt door de straten van Rome, waarbij ze de riemen gebruikten om uit te halen naar de toegesnelde en zeer enthousiaste vrouwen. Iedere vrouw die geraakt werd zou namelijk zwanger worden, of, indien ze dat al was, een goede bevalling hebben. Het feest vond weliswaar plaats op 14 februari, maar erg romantisch was het dus niet. Historici vermoeden daarom ook hier dat het verband tussen Valentijnsdag en de Lupercalia een later verzinsel is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Valentijn zou een arts geweest zijn. Wanneer iemand hem om raad vroeg, gaf hij een bloem. Na zijn dood ontving een blind meisje een brief van deze arts. Uit de brief viel een bloem, en volgens de legende kon het meisje direct weer zien. Naar aanleiding van deze legende is het geven van bloemen op Valentijnsdag gebaseerd.

 

Valentijnsdag in andere landen

Valentijnsdag wordt in veel landen gevierd. Echter niet in alle landen en ook niet overal op dezelfde wijze. In Afrika bijvoorbeeld kent men dit feest niet. In sommige landen wordt 14 februari op een andere datum gevierd.

In Brazilië wordt Valentijnsdag op 12 juni gevierd, omdat de datum 14 februari samenvalt met het Braziliaanse carnaval. Op 12 juni is de sterfdag van de heilige Antonius van Padua, de beschermheilige van alle verliefde stelletjes.

In Duitsland wordt Valentijnsdag niet gevierd. 14 februari (ongeluksdag) is de geboortedag van Judas.

Guyana (2010): Rembrandt ‘Judas brengt de zilverlingen terug (Mattheus 27:3-5)’. 

Rozen staan centraal in Taiwan. Eén roos zegt: ‘Jij bent voor mij de enige echte liefde’. Als een vrouw 99 rozen krijgt, betekent dat eeuwige liefde van de man voor haar. En als een man 100 rozen aan een meisje geeft, wil hij met haar trouwen.

Taiwan (2012): Valentine’s Day, 2 zegels en 1 vel.

In Iran wordt Sepandarmazgan gevierd. De mannen vieren hun liefde voor hun eigen vrouw, maar ook voor hun moeder (tevens Moederdag). Een niche thema in de filatelie van voornamelijk Midden-Oosten landen.

Iran (2009): Moederdag.

In China wordt het Qixi-festival gevierd, het festival van de geliefden. Volgens een legende waren er een meisje en een herdersjongen die verliefd op elkaar waren. Het was een verboden liefde en ze woonden allebei aan een kant van de rivier, die ze niet zomaar over konden steken. Elk jaar op de zevende dag van de zevende maand was er een grote groep eksters die een brug vormde, zodat de geliefden één nacht bij elkaar konden zijn.

 

Symbolen rondom Valentijnsdag

Vroeger dacht men dat alle emoties in het hart zaten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat die aanwijzing een ‘broodje aap’ verhaal te zijn. Nu staat een hart centraal voor ‘Love’. Op Valentijnsdag krijg je veel cadeau´s onder andere snoepgoed.

De Romeinse godin van de liefde, Venus, had een lievelingsbloem: De rode roos. Rood is de kleur voor sterke gevoelens. Samen met de legende van de arts Valentijn is het geven van bloemen (en speciaal rozen) typisch iets voor Valentijnsdag.

 

 

 

 

 

 

 

Kant werd gebruikt als zakdoeken van stof. Veel vrouwen hadden kanten zakdoekjes en de etiquette schreef voor, als een vrouw een zakdoekje liet vallen de dichtstbijzijnde man zich diende te haasten om dit kleinood op te rapen. Voor de vrouw een gebaar om met de man van hun dromen in contact te kunnen komen.

USA (1999): Victorian Flower Heart and Lace.

Valentijnsdag werd veelal gebruikt om op deze dag een verliefdheid en of verkeringstijd om te zetten in een verloving. Vandaar dat ringen ook een symbool van liefde zijn en behoren bij de symbolen van Valentijnsdag.

Naast de lievelingsbloem van Venus, had ze ook nog een lievelingsvogel namelijk de duif. Duiven kiezen namelijk hun partner voor het leven en beiden dragen de zorg voor de jongen. De toewijding die beiden ten toon spreiden, alsmede liefde maakt ze een zeer geschikt symbool voor Valentijnsdag.

 

 

 

 

 

 

Ook ‘lovebirds’ worden als symbool gezien. Dit zijn papegaaien uit Afrika. Omdat zij vaak met zijn tweeën dicht tegen elkaar aanzitten zijn ze bedacht met deze naam.

 

Verder een erg originele zegel van Kroatië.

 

 

Valentine in Texas (USA)

Het postkantoor van Valentine is meestal vrij rustig, net als het grootste deel van US Route 90 door deze stad in West Texas met iets meer dan 100 inwoners. Maar dat verandert elk jaar rond deze tijd, omdat duizenden pakketten uit Australië en India aankomen. De afzenders variëren van verzamelaars tot geliefden, en ze sturen hier allemaal om één reden post door: om een ​​envelop met ‘Valentine’ te krijgen, net op tijd voor Valentijnsdag op 14 februari. Het is een traditie die dateert uit ten minste de jaren 1980. Voordien stopte de toevallige reiziger voor de nieuwigheid van een pakket met het label Valentine. In 1983 besloot de US Postal Service om het evenement officieel te maken en ontwierp een speciale stempel met een Valentine-thema voor de gelegenheid. Naarmate de belangstelling groeide, droeg de USPS begin jaren negentig de taak op zich om de jaarlijkse stempel te ontwerpen aan de stad Valentine. Na het aanvankelijk open te stellen voor het publiek droeg de stad op haar beurt de taak over aan lokale studenten, die elk jaar illustraties voorleggen aan de gemeenteraad in de hoop de winnende stempel te maken.

Stempel 2020.

 

 

 

 

 

De winnaar van 2020 is Valentine eerstejaarsstudent Erick Ramirez, wiens stempel een Gambel’s Quail kenmerkt, een woestijnvogel in het zuidwesten. Het is ontworpen om Jody Miller te herdenken, een vogelobservateur en Valentine-local die in 2018 is overleden. En zoals gebruikelijk, bevat het de uitdrukking ‘Love Station’.

Stempel 2019.

Elk jaar worden de inzendingen geanonimiseerd en gegeven aan Valentine City Council, zei Debbie Engle, hoofdinspecteur op Valentine-scholen. Vervolgens kiest de raad zijn favoriet. Engle is geen onbekende in de postzegeltraditie van Valentijnsdag – en niet alleen omdat ze op school werkt. Sinds ze naar Valentine zijn verhuisd, hebben oude vrienden haar pakjes uitgestuurd en in de hoop het stempel te krijgen.

Stempel 2018.

Rond Valentijnsdag sturen mensen dozen met brieven naar het postkantoor van Valentine. Soms sturen ze ook bedankbriefjes waarin wordt uitgelegd wat de stempel voor hen betekent. Het werk kan overweldigend zijn, maar ook ‘zeer de moeite waard’, zei Maria Carrasco, de voormalige postmeester van Valentine van 1990 tot 2012. Een jaar, halverwege de jaren 90, ontving ze ongeveer 40.000 brieven. Tot op heden is dat nog steeds het hoogtepunt van Valentijnsdag.

Stempel 2017.

Als postmaster voor meer dan 20 jaar, kan Carrasco allerlei verhalen over de traditie rammelen. Er was de tijd dat de koningin van Engeland wat post stuurde, of de tijd dat een vrouw schreef dat ze een door Valentine brief wilde sturen voor haar man, die terminaal ziek was. Ismelda Ornelas, de huidige postmaster van Valentine, voorspelde dit jaar ongeveer 10.000 brieven. ‘Schrijven is een verloren kunst’, zei ze. ‘Nu is alles per Twitter, Facebook, sms of email’. Maar toch, de traditie gaat door. Ornelas begon in september 2019 als postmeester en dit zal haar eerste jaar zijn dat ze het lokale postkantoor runt voor de drukte op Valentijnsdag.

 

Finland Valentijnsdag 2020

Posti (de Finse postdienst) heeft zojuist nieuwe prachtige postzegels voor 2020 uitgegeven. Er is een kleurrijke verrassing onder hen. Napa Agency’s illustrator Samuli Siirala heeft het postzegelboekje ‘Colors of Friendship’ geïllustreerd en het zal net vóór Valentijnsdag worden uitgebracht, op 22 januari 2020. Het postzegeljaar 2020 begint met de vrolijke en kleurrijke Valentijnszegels, die de gedeelde momenten, vreugden en herinneringen van een vriendschap door de jaren heen presenteren. Siirala heeft de illustraties in retrostijl van de postzegels laten lijken alsof ze op een poster zouden horen door details te verwijderen. Postzegelboekje ‘The Colors of Friendship’ bevat zes verschillende postzegelontwerpen zonder waarde voor binnenlands gebruik.

Samuli Siirala is een veelzijdige en ervaren illustrator die gewend is aan redactionele illustratieopdrachten, evenals reclamecampagnes en etiketten voor voedselverpakkingen. ‘The Colors of Friendship’ is zijn eerste postzegelillustratieproject. Het ontwerpen voor zo’n speciaal formaat was een nieuwe en welkome uitdaging voor hem. Het kleine formaat van de uiteindelijke kunstwerken had ook invloed op de keuze van de illustratiestijl: ‘Ik koos de stijl deels vanwege het technische kader en deels vanwege mijn eigen voorkeuren: vanwege de kleine grootte van de postzegels moest ik de details minimaliseren, maar tegelijkertijd was ik in staat om de foto’s meer poster te maken. Er is ook een vleugje retro, wat heel typerend is voor mijn illustraties’. 

Finland (2020): Valentine’s Day ‘Colors of Friendship’. Stamp booklet.

In Finland wordt Valentijnsdag vooral gevierd als een vriendschapsdag. Deze illustratie was een zeer aangename opdracht voor Samuli omdat het thema vriendschap altijd een belangrijk thema in zijn carrière is geweest:

‘Vriendschap is een buitengewoon mooi fenomeen: mensen willen bij elkaar blijven zonder de sterke banden die gepaard gaan met een romantische relatie, maar alleen omdat ze genieten van elkaars gezelschap. In het beste geval duren vriendschappen van de vroege jeugd tot de ouderdom. Dezelfde mensen die als kinderen met elkaar spelen, zijn een steun en een vreugde voor elkaar gedurende hun hele leven – soms zelfs nog nauwer dan hun eigen broers en zussen of ouders.

Voor deze postzegelillustraties zocht ik naar verschillende soorten vriendschappen en mensen die om verschillende redenen met elkaar verbonden waren. Ik heb ook geprobeerd enkele van de meest typische Finse evenementen en fenomenen mee te nemen. Ik wilde laten zien hoe de relatie van een grootouder met een kleinkind de poort naar zijn eigen kinderlijke enthousiasme kan openen. Ik wilde subculturen opnemen omdat ze vaak sterke banden tussen mensen creëren en ook als opvang dienen. Ik wilde vooral dat deze zegels de wederzijdse acceptatie van de vrienden overbrachten’. 

Finland (2015): Valentine’s Day.

Finland heeft een traditie met Valentijnsdag zegels. Dit ontwerp uit 2015 kreeg als naam ‘The Fox & The Rabbit’. Deze zegels werden gekozen als de tweede mooie Finse postzegel van het jaar 2015.

 

Filipijnen Valentijnsdag 2020

Elk jaar geeft de ‘Philippine Postal Corporation’ een serie Valentijnsdagzegels uit. Dit jaar thema is ‘The love we deserve’. Liefde voor de natuur, liefde voor het land, liefde voor de LGBT+ gemeenschap en liefde voor jezelf.

Theme Valentine’s Day 2020: The love we deserve,

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Australië Brazilië China Volksrepubliek China vóór 1949 Finland Frankrijk Groot Brittannië Kroatië Thailand Taiwan Thailand Verenigde staten RembrandtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 4,25 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)