Heldendaad werd zijn dood - Postzegelblog

Heldendaad werd zijn dood

1

Als (oud) politieman spaar ik het thema ‘politie op postzegels.’ Dit jaar gaf Frankrijk een postzegel uit van een politieman die werd geboren in 1973. Dat is 18 jaar later dan ik geboren werd. Wat is de rede dat hij op een postzegel afgebeeld staat, vroeg ik me af. Ik heb het uitgezocht en dit verhaal zorgde er voor dat de rillingen over mijn rug liepen. Filatelie is ook emotie.

Arnaud Beltrame
Het portret op bovenstaande postzegel is van de politieman Arnaud Beltrame. Hij werd op 18 april 1973 geboren in Étampes, een stadje 60 kilometer onder Parijs. In 2001 volgde hij met succes de opleiding van de militaire school en een jaar later slaagde hij voor de school van officieren van de Gendarmerie Nationale. Deze instantie is vergelijkbaar met onze Koninklijke Marechaussee en kan je zien als de militaire politie. De ‘Gendarmerie Nationale’ werd in Frankrijk in 1791 opgericht en postaal herdacht in 1991 in verband met hun 200 jarig jubileum.

Beltrame nam in 2003 dienst bij een speciale eenheid van de Gendarmerie. In 2005 werd hij ingezet in Irak waarvoor hij werd onderscheiden. Dat de Gendarmerie Nationale (net als bij onze Koninklijke Marechaussee) specialistische afdelingen heeft, is te zien op onderstaande postzegel.

Daarna ging Arnaud werken bij de Republikeinse Garde. Dit is een onderdeel van de Nationale Gendarmerie die sinds 1802 instellingen beveiligt. De Franse benaming hiervoor is ‘Garde Républicaine.’ Dat zien we ook staan op onderstaande Franse postzegel uit 1980.

Arnaud Beltrame was voor zijn beveiligingswerk onder meer gestationeerd in het Élysée-paleis. Dit paleis (Palais de l’Élysée) is de officiële residentie en werkplek van de president van Frankrijk. Dit stadspaleis ligt in het 8e arrondissement van Parijs.

 

Terroristisch aanslag
Op vrijdag 23 maart 2018 bestormde een man van Marokkaanse afkomst, die trouw aan Islamitische Staat (IS) gezworen had, een supermarkt in de Zuid-Franse stadje Trèbes. Hij was bewapend met een pistool, een jachtmes en drie zelfgemaakte bommen. Nadat deze terrorist eerst een man had doodgeschoten om zijn auto te stelen, reed hij naar de supermarkt, die hij binnenstormde waarna hij onmiddellijk twee aanwezigen doodschoot. Vervolgens nam hij een vrouw in gijzeling.
De politie onderhandelde met de gijzelhouder over haar vrijlating. Arnaud Beltrame wist de plaats van de vrouw in te nemen en onderhandelde enkele uren vruchteloos met de terrorist. Arnaud werd ten slotte door de terrorist neergeschoten en met een mes in de hals levensgevaarlijk verwond. Een speciale eenheid bestormde daarop de supermarkt en doodde de overvaller. Beltrame werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij in de nacht van 23 op 24 maart 2018 overleed aan zijn verwondingen.

Beste lezer, dit bezorgde mij een kippenvel-moment. Wat mij ook niet onberoerd liet: de vrouw van Beltrame verklaarde dat zijn zelfopoffering onlosmakelijk verbonden was met zijn katholieke geloof. Toen Beltrame 33 werd, ging hij samen met zijn vader op bedevaart naar Santiago de Compostella, waarna hij zich bekeerde tot de katholieke kerk.

Bedevaartsoord Santiago de Compostella

 

Eerbetoon
Beltrame werd door president Macron herdacht in een nationale herdenkingsplechtigheid en postuum benoemd in het Legioen van Eer. Vervolgens werd hem een nationale hulde gebracht op het binnenplein van het Hôtel des Invalides. Bij de ceremonie was de volledige Franse regering aanwezig. President Macron sprak een hulderedevoering uit en legde op de kist de versierselen van Commandeur in het Legioen van Eer. Hij had hem een dag eerder bevorderd van luitenant-kolonel naar kolonel. Terecht dat ‘Colonel Arnaud Beltrame’ ook op een postzegel wordt herdacht.

Ode aan deze held

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Frankrijk Politie ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Maxim van Ooijen op 5 september 2023 om 11:33

    Deze zegel werd uitgegeven op de eerste dag van de Salon philatélique de printemps die in maart in Parijs werd gehouden.
    Er waren maar liefst zes eerstedagstempels verkrijgbaar. Naast de gebruikelijke uit Parijs, waren er ook stempels uit Carassonne (dept. 11), Avranches (50), Vannes (52), Maizières-lès-Metz (57) en Melun (77).

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)