Postzegelaffaire - Postzegelblog

Postzegelaffaire

1

Ondanks dat ik getrouwd was met een handelaar in postzegels, maak ik een lange interessante wandeling door postzegelland, voordat ik een boek ga schrijven waar postzegels als een rode draad doorheen lopen.

Ongeveer vijftig jaar geleden wordt de postzegelmarkt in Amsterdam druk bezocht door jong en oud. De verzamelaars ontmoeten elkaar op de postzegelverenigingen en daarmee de gezelligheid.
Hoe meer artikelen ik lees op het internet, in Postbeeld, de Filatelist, de Volkskrant en Monumentje hoe enthousiaster ik word. Het is smullen. Deze informatie verweef ik in een roman over een postzegelhandelaar als de branche op haar hoogtepunt staat. De tijdgeest verandert door het gebruik van internet, de mobiele telefoon, twitter, instagram en de games. Postzegels verzamelen neemt af. Misschien krijgen de zegels door dit boek weer meer de aandacht en waardering dan dat nu het geval is.

Postzegelaffaire, is een verhaal vol intriges en drama, dat zich afspeelt in het Amsterdam van de 70-80tiger jaren van de vorige eeuw, gebaseerd op enkele ware gebeurtenissen. De personages en de locaties zijn fictie.

Postzegelhandelaar Arnoud van Houten maakt een reality reportage over zijn beroep en privéleven met tv-produ-cent Tim Kelderman. Hij trekt de lezer mee in zijn wereld. Postzegels van een paar centimeter, waarop geschiedenis, kunst en cultuur bijeen zijn gebracht. Hij vertelt bevlogen over beroemde en beruchte postzegels, over misdrukken, vervalsingen en de eerste postzegel ter wereld de Penny Black. Over de Blauwe Mauritius, en de Audubon fraude. Op youtube vind ik een film van de teruggebrachte gestolen postzegel de Curtiss Jenny kopstaand. Van de knutselver-zamelaars krijg ik een lachbui. Ongelooflijk wat de mensen in de 19e eeuw voor gekkigheid uithaalden met postzegels.

De titel slaat op de affaire in Arnouds leven, als hij het zwaar te verduren krijgt en het vertrouwen in zijn omgeving verliest en op de affaires van de benoemde postzegels. Mijn zoon vind ik de uitgesproken persoon om Arnoud van Houten te vertolken op de cover. Beiden dertigers. Arnoud kijkt je recht aan, straalt zelfverzekerdheid uit, maar ook enig wantrouwen. Met hem doe je prettig zaken, drinkt er een borreltje mee of prikt een vorkje.

Schrijven is kill your darlings, maar op 11 mei gaat in Schouwburg het Park in Hoorn het boek de wijde wereld in als onderdeel van een fantastisch schrijfevent, georganiseerd door Godijn Publishing. Twee dagen later geef ik een presentatie bij een vergadering van de NVPH in Hilversum. Met een doos vol boeken kom ik de vergaderzaal binnen waar deskundige postzegelhandelaren mij aankijken. Wat kunnen ze verwachten? Dat heb ik mezelf ook afgevraagd. Over postzegels hoef ik hen niets nieuws te vertellen. Om het aan de veilige kant te houden vertel ik hen waarom en hoe het boek tot stand is gekomen. In de pauze is de sfeer gezellig en signeer ik de boeken die uitgedeeld worden door Martijn Bulterman, de voorzitter van de NVPH. De postzegelwereld van vroeger komt even dichterbij. Het is goed gegaan. Een volgende signeersessie bij een boekwinkel staat op de agenda.

Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Godijn Publishing, www.godijnpublishing, Bol.com, Bruna.nl. en bij de  boekwinkels voor €15.50

Schrijfster: Titia Muizelaar

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • bate hylkema op 29 mei 2019 om 20:43

    Titia, jouw wandeling door postzegelland lijkt me een interessant boek, vooral als het ook nog geïllustreerd is ter voorkoming van de uitgave van een ‘gesloten boek’.
    Vooraf zou ik (wellicht met anderen) via een reactie op postzegelblog hierover nader geïnformeerd willen worden. BEDANKT!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)