Vaticaan trekt postzegel Wereldjongerendag 2023 in na kritiek in Portugal - Postzegelblog

Vaticaan trekt postzegel Wereldjongerendag 2023 in na kritiek in Portugal

4

Het gebeurt niet vaak dat een aankondiging van een nieuwe uitgifte veel commotie heeft veroorzaakt voor de posterijen. Vaticaan Post heeft besloten om de zegel voor de Wereldjongerendagen 2023 in Lissabon terug te trekken na veel negatieve reacties op de sociale media. Wat is de reden van dit besluit en vooral waarom? En wat zijn de Wereldjongerendagen die in Lissabon worden gehouden dit jaar? En wat is de rol van de paus?

Wereldjongerendagen 2023 Lissabon

De Wereldjongerendagen (WJD) is het grootste jongeren-event ter wereld en één van de grootste internationale evenementen van de Katholieke kerk. Om de twee à drie jaar komen honderdduizenden – soms wel miljoenen! – jongeren vanuit alle continenten bijeen, om het katholieke geloof te vieren. Wereldjongerendagen 2023 vindt plaats van 1 tot 6 augustus in Lissabon. Het evenement in Lissabon werd met een jaar uitgesteld vanwege de COVID-19-pandemie.

Portugal (2023): Wereldjongerendagen 2023.

Hoe het begon

De Wereldjongerendagen vonden voor de allereerste keer plaats in 1984, in Vaticaanstad, Rome, op initiatief van de heilige paus Johannes Paulus II. Sindsdien is het gestaag uitgegroeid tot wat het vandaag de dag is: het grootste jongeren-event ter wereld.

Portugal (2023): Wereldjongerendagen 2023.

De paus

Ook de paus komt naar de Wereldjongerendagen; je zult hem zien op meerdere momenten tijdens het internationale programma. Zijn aankomst is altijd een echt hoogtepunt. Ook is de paus aanwezig bij de avondwake in de open lucht en gaat hij voor bij de grote slotmis, de volgende ochtend. Hij spreekt de jongeren dan toe en moedigt hen aan om een stap in het katholieke geloof te zetten en, ‘opgeladen’ met de (geloofs)ervaring van de WJD, terug te gaan naar het leven in de wereld, om daar getuigenis af te leggen van Christus.

 

Vaticaan Wereldjongerendagen 2023 uitgifte

Het Vaticaan presenteerde op 15 mei 2023, de herdenkingszegel van de Wereldjongerendagen (WJD) Lissabon 2023.  De postzegel vanaf 16 mei, wordt uitgegeven, is ontworpen door Stefano Morri en vertegenwoordigt, zoals gepresenteerd door het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven, paus Franciscus op de boeg van een boot, die jonge mensen naar de toekomst leidt . Het doel is om het belang te benadrukken van het volgen van een pad van onderscheiding, met bereidheid, maar nooit angstig.

Het ontwerp van de zegel is in overeenstemming met de boodschap van paus Franciscus aan de jongeren die zich hebben ingeschreven voor WJD Lissabon 2023, waar de Heilige Vader wenst dat in deze ontmoeting, op deze dag, altijd leert naar de horizon te kijken, en altijd verder kijkt. Zet geen muur in je leven. Muren sluiten je op, de horizon laat je groeien. Kijk altijd met je ogen naar de horizon, maar kijk vooral met je hart. Open je hart voor andere culturen, voor andere jongens en meisjes die ook naar deze dag komen. Op de zegel staat het logo van de Wereldjongerendagen Lissabon 2023 en zal worden gebruikt door het postkantoor ‘Arco delle Campane’ op 16 en 17 mei 2023. Op de officiële site van de organisatie van WJD staat dit bericht en toch gaat het mis, direct na het persbericht van het Vaticaan. Op de zegel staat op de achtergrond het Padrão dos Descobrimentos.

 

Padrão dos Descobrimentos

Het Padrão dos Descobrimentos is een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15e en 16e eeuw de wereld hebben verkend. Het bouwwerk is 52 meter hoog en heeft de vorm van een schip met gebolde zeilen. Op de voorplecht staan 33 prominenten uit de Portugese geschiedenis. In het monument is een ruimte waar een film vertoond wordt over de geschiedenis van Lissabon en via een lift is het dak te bereiken.

Padrão dos Descobrimentos. Foto: Georges Jansoone / Wikipedia.

Op het plein is een straatmozaïek aangelegd. Hierin is een windroos in het plaveisel verwerkt met daarin een wereldkaart waarop de ontdekkingsreizen zijn uitgetekend. Het monument staat aan de kade van de Taag, in de wijk Santa Maria de Belém in Lissabon.

Eastern profile (figures labeled). Foto: Walrasiad / Wikipedia.

Het originele monument is in 1960 herbouwd ter gelegenheid van de 500e sterfdag van Hendrik de Zeevaarder, de inspirator van de Portugese ontdekkingsreizen. Hij is de figuur aan de top van het monument, uitkijkend over de rivier. Achter hem staan aan beide zijden van het monument andere belangrijke personen, verbonden met de ontdekkingsreizen: Ontdekkingsreizigers, cartografen, kunstenaars, wetenschappers, missionarissen en leden van het koningshuis. Er staan 33 personen op het monument.

Frankrijk (2009): Maximumkaart – Monument des Découvertes.

 

Zegel gecanceld

In het ontwerp van de postzegel neemt paus Franciscus de plaats in van Hendrik de Zeevaarder op de boeg van het schip. Het was bedoeld om ‘een schip te presenteren dat jonge mensen en de kerk naar de toekomst leidt’. Vaticaanstad heeft de zegel teruggetrokken nadat het ontwerp negatieve reacties had opgeleverd, omdat het ‘herinnert aan een koloniaal verleden dat ver afstaat van de boodschap van universele broederschap van paus Franciscus’, aldus Vatican News.

Andere critici bekritiseerden het ontwerp omdat het leek op de propaganda van de Salazar-dictatuur. Het monument werd gebouwd in een tijd waarin de dictatuur het nationalistische sentiment wilde versterken en de koloniale expansie van Portugal in Afrika wilde ondersteunen, meldde de Associated Press.

Portugal (1971): Antonio de Oliveira Salazar.

De Portugese bisschop Carlos Moreira Azevedo, die nu afgevaardigde is van het Pauselijk Comité voor Historische Wetenschappen, zei dat de postzegel ‘slecht van smaak’ was. Een woordvoerder van de Wereldjongerendagen vertelde in eerste instantie aan radiostation Renascença, waarvan het Patriarchaat van Lissabon eigenaar is, dat controverses ‘normaal voedsel zijn op sociale netwerken’ en dat het belangrijk is ‘om de fundamentele doelstellingen niet te verdraaien’.

Het numismatische en filatelistische kantoor van het Vaticaan is een belangrijke bron van inkomsten voor Vaticaanstad door de verkoop van munten, postzegels en medaillons. Ter gelegenheid van de aanstaande Wereldjongerendag wordt een nieuw postzegelontwerp voorbereid. De vraag is of er bij de loket van de Vaticaanse Post al zegels zijn verkocht op 16 mei jl.

 

Meer info:

WJD 2023: https://www.wjd.nl/

WJD organisatie: https://www.lisboa2023.org/en

Uitleg in video over deze Vaticaan WJD uitgifte:

https://www.churchmilitant.com/video/episode/romd-vatican-cancels-stamp-for-portugals-world-youth-day

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Frankrijk Portugal ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Lars op 24 mei 2023 om 18:09

  Er zijn er een aantal verkocht op 16 mei. Vorige week zijn er een paar op Delcampe te koop gezet en deze waren daar heel snel verkocht!

 • yvonne kruse op 25 mei 2023 om 14:11

  Onbegrijpelijk dat dit monument gekozen werd.

 • Bate Hylkema op 25 mei 2023 om 14:32

  Door een afkeuringswaardig ontwerp, dat gebaseerd is op politiek omstreden periode uit de Europese geschiedenis, geef je uitgebreid en onderbouwd aandacht aan de vormgeving van een postzegel uit Vaticaanstad.
  Hartstikke interessant. Hopelijk krijgt dit inhoudelijke aspect een vervolg in jouw artikels. Bij voorbaat dank voor de meerwaarde.

 • Willem op 28 mei 2023 om 12:58

  Goed geordende info + zegels/foto’s en zo actueel (alle excuses voor alles uit het i.d.d. niet zo menslievende imperialistische Europa.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)