100 jaar Interpol - Postzegelblog

100 jaar Interpol

1

Dit jaar bestaat Interpol 100 jaar. In 1973, toen Interpol 50 jaar bestond werd dit filatelistisch door 46 lidstaten herdacht met de uitgifte van een jubileum postzegel. De Nederlandse postdienst deed toen niet mee. Ik ben benieuwd hoeveel Interpol postzegels in dit 100ste jubileumjaar gaan verschijnen. Vorig jaar gaf India nog een Interpol zegel uit.

Ontstaan van Interpol
De eerste pogingen voor Internationale Politiesamenwerking stammen uit 1914. Toen werd naar aanleiding van berichten over wijdvertakte handel in blanke slavinnen in Monaco een bijeenkomst voor politiefunctionarissen belegd door Prins Albert I.

Prins Albert I van Monaco

De Eerste Wereldoorlog dwarsboomde echter de voortzetting van deze samenwerkingsplannen. In 1923 verzamelden zich in Wenen politie-functionarissen uit de hele wereld voor het tweede internationale politiecongres. Dr. Hans Schober, het hoofd van de Weense politie wilde de ideeën uit 1914 ten uitvoer brengen. Zijn voorstel werd goedgekeurd door 138 gedelegeerden die 20 landen vertegenwoordigden. Interpol was geboren. Op de Interpol postzegel van Monaco uit 1974 zien we beide genoemde jaartallen (1914 Monaco en 1923 Wenen) terugkomen.

Logo’s van Interpol
Op het eerste logo van Interpol stond de afkorting van de eerste officiële naam van deze instelling: CIPC (Commission Internationale de Police Criminelle). Dit embleem heb ik filatelistisch niet terug kunnen vinden. In 1956 vond er een naamswijziging plaats in: Organisation Internationale de Police Criminelle (OIPC), wat nu nog steeds de officiële benaming is. Deze afkorting en de Engelse vertaling International Criminal Police Organisation (ICPO) vinden we terug op het huidige Interpol-embleem waar we verder een wereldbol op zien, een zwaard en een (justitie)weegschaal. De afkorting Interpol vindt haar oorsprong in het telexadres dat de organisatie eind jaren veertig kreeg toegekend.

Interpol-logo

Hoofdkantoor Interpol
Het eerste hoofdkantoor van Interpol stond vanaf de oprichting in 1923 in Wenen. In 1946 verhuisde het hoofdkantoor naar Frankrijk, waar in 1966 het Secretariaat-Generaal van Interpol gehuisvest werd in Saint Cloud, een voorstadje van Parijs. In 1989 ging het over naar een supermodern kantoorpand in Lyon. Filatelistisch is het Interpolgebouw in St-Cloud op diverse postzegels terug te vinden. De meest opvallende uitgifte is die van Kenya/Uganda/Tanzania.

Op de eerste zegel staat als plaatsnaam vermeld St Clans, France. Toen men de fout ontdekte, gaf men een nieuwe postzegel uit, nu met de goede vestigingsplaats: St Cloud, France.

Taak van Interpol
De taak van Interpol is: de gecoördineerde bestrijding van de internationale criminaliteit, door het bevorderen van de gegevensuitwisseling aan alle politie-autoriteiten van de lidstaten. 194 landen zijn aangesloten bij Interpol. In de digitale wereld waarin we nu leven is het onvoorstelbaar dat de eerste gegevens-uitwisseling nog met ‘morsetekens’ ging, zoals hier te zien is op de Interpol zegel van Oostenrijk. Het woord ‘Interpol’ staat in ‘punten en strepen’ afgebeeld op deze postzegel van Ghana.

Interpol is geen superspeurder. Het is “alleen” een administratief centrum, een intermediair. Interpol heeft in iedere lidstaat een Nationaal Centraal Bureau. Dat bureau verzorgt dat de verzoeken van andere lidstaten uitgevoerd worden, zoals bijvoorbeeld het opvragen van verdachte foto’s of vergelijken van vingerafdrukken. Ook dat zien we op de bovenstaande postzegel van Ghana.

Verdovende Middelen
Met name in verband met de verdovende middelenhandel worden er nog al eens personen als “Internationaal Misdadiger” gesignaleerd. Als dit in Nederland voorkomt, verzorgt het Nederlandse Interpolbureau op verzoek van een politiekorps de signalering, die dan onder alle lidstaten wordt verspreid, met het verzoek de betreffende persoon aan te houden. Een land is echter niet verplicht om hieraan gevolg te geven. Om b.v. politieke redenen kan men hiervan afzien. Er zijn twee “interpolpostzegels” die verwijzen naar verdovende middelen:

Op de postzegel van de Dominicaanse Republiek zien we hennep, de grondstof voor hash; op de zegel van Laos zien we een papaverveld, de grondstof voor heroïne.

Jaarvergaderingen
Ieder jaar houdt Interpol in een ander land een jaar- of regiovergadering. Verzamelaars hopen dan, dat dit land dit ook filatelistisch herdenkt met een postzegel. In 2009 werd de 38e regionale conferentie in San Marino gehouden, en ja hoor hierover kwam een postzegel uit.

Jubilea
In 1973 bestond Interpol 50 jaar. Filatelistisch werd dit door 46 lidstaten herdacht met de uitgifte van een jubileum postzegel, waaronder Sudan met een serie van drie. Nederland deed hieraan niet mee.

In 1998 bestond Interpol 75 jaar. Alleen Mexico en Algerije hebben toen deze verjaardag herdacht met de uitgifte van een postzegel. Nederland bracht toen een frankeermachinestempel uit.

Interpol 75 jaar

Het Nederlandse Interpolbureau is in Zoetermeer gevestigd. Voor het 75 jarig jubileum gebruikte dit bureau onderstaande frankeermachinestempel met het Interpol logo en daaronder 1923 – 1998

Nederland
In 1950 was Nederland aan de beurt om de jaarlijkse Interpol-vergadering te organiseren. Deze 19e vergadering werd gehouden van 19 tot 22 juni 1950 in het Vredespaleis in Den Haag, het huidige Internationale Hof van Justitie. Hier is een gelegenheidsstempel over uitgegeven. De naam van het Vredespaleis staat in het Frans op het stempel: Palais de la Paix.

 

 

Als Nederlands Interpol- tintje kan ik nog vermelden dat Suriname in 1973 wel Interpol postzegels uitgaf i.v.m. het 50-jarig jubileum.

Boeken
Diverse schrijvers gebruiken of ‘misbruiken’ Interpol in hun romans. Omdat auteurs zich niet aan de werkelijkheid behoeven te houden, kunnen zij de rol van Interpol vaak romantiseren.

Nicaragua gaf in 1973 een serie van 12 Interpolpostzegels uit met 12 beroemde detective schrijvers. Afgebeeld staat Inspecteur Maigret van de schrijver George Simenon.

Epiloog
Het thema ‘Interpol’ omvat tot nu toe slechts 135 postzegels. Hopelijk komen er in dit jubileumjaar een (flink) aantal bij. De officiële verjaardag is op 7 september. Het is een thema dat je compleet kan krijgen, niet veel geld kost en je kan het in 1 album opbergen. Ook het verzamelen van een klein thema kan dus heel leuk. Italië had de eer om de allereerste Interpol-postzegels uit te geven in 1954.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Frankrijk India Monaco Nederland Oostenrijk Eerste Wereldoorlog PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)