Elvis Presley (8 januari 1935 – 16 augustus 1977) - Postzegelblog

Elvis Presley (8 januari 1935 – 16 augustus 1977)

1

Elvis Presley geldt als een van de meest significante culturele iconen van de twintigste eeuw. Hij heeft veel bijnamen: The King of Rock and Roll, The King, Elvis the Pelvis of the Memphis Flash.
In 2017 is de Elvis revival weer helemaal terug om zijn overlijden 40 jaar geleden te herdenken. Zijn muziek is tijdloos. Wereldwijd zijn de Elvis zegels gewilde verzamelobjecten.

Elvis Aron Presley, geboren in Tupelo (Mississippi) op 8 januari 1935 en overleden in Memphis (Tennessee) op 16 augustus 1977 was zanger en acteur. Elvis was succesvol in vele genres, waaronder pop, blues en gospel. Hij is een van de bestverkochte soloartiesten in de geschiedenis van de muziekindustrie met een geschatte verkoop van ongeveer 600 miljoen platen over de hele wereld.

My baby left met een bescheiden notering in 1956.


Elvis bracht zijn tienerjaren door met zijn ouders in Memphis. Presley kreeg nooit formele muzieklessen en leerde ook nooit noten lezen, maar studeerde en speelde op het gehoor. De eerste opnamen (1953 – 1955) werden opgenomen in de studio’s van Sun Records. Zijn eerste hit was ‘That’s Allright’ in 1954. Daarna volgde de eerste live optredens en een platencontract met RCA. Zijn commerciële doorbraak met zijn eerste nationale tv-optredens en debuutalbum volgden in de periode 1956-1958.Op 24 maart 1958 werd Presley in het Amerikaanse leger opgenomen als soldaat in Fort Chaffee. Zijn moeder overleed in de periode van zijn militaire dienst. Op 5 maart 1960 kreeg Elvis eervol ontslag met de rang van sergeant.

In de periode 1960-1967 werd hij acteur in Hollywood en schreef hij veel nummers voor de soundtracks. Vijftien van Presley’s films uit de jaren zestig werden vergezeld door soundtrackalbums en nog eens vijf door soundtrack-ep’s.

Poster film Girls ! Girls ! Girls ! (1962). Foto: Paramount pictures.


Elvis’ optredens waren volgens vele kenners en fans groots (met veel grappen en acties op het podium). Bekend zijn de verschillende danspasjes en karatebewegingen.


Links: Ontwerp zegel uit 2015, gebaseerd op een foto (z/w) uit 1955 van William Speer. In de linker hoek staat tussen de woorden ‘Forever’ en ‘USA’ een kleine gouden kroon, dat refereert aan Presley’s bijnaam ‘The King of Rock and Roll’. Aan de rechterkant de handtekening in goud.

De vrouwen van Elvis

Elvis moeder heette Gladys Love Smith. In 1933 trouwde ze met Vernon Presley. Samen kregen zij een tweeling op 8 januari 1935 waarvan Jesse Garon het niet overleefde. De dood van zijn tweelingbroer zorgde ervoor dat de band tussen Elvis en zijn moeder zeer hecht was. De vriendin van Elvis op dat moment was Anita Wood. Ze zijn nooit getrouwd geweest. Zijn manager Kolonel Parker was tegen een huwelijk met haar. Priscilla Beaulieu ontmoette Elvis op haar veertiende in het Duitse Wiesbaden. Ze zijn getrouwd in 1967. Lisa Marie geboren op 1 februari 1968. De scheiding volgde in 1973 waarbij de voogdij over dochter Lisa Marie gedeeld werd.

Elvis Presley en Priscilla met de pasgeboren Lisa Marie in februari 1968. Publiciteitsfoto.

Graceland

Graceland is het meest bezochte woonhuis/museum in de USA. Per jaar komen er meer dan 600.000 bezoekers. Aan de andere kant van de ‘Elvis Presley Boulevard’, is een groot complex gebouwd met het Heartbreak Hotel, het Graceland-winkelcentrum, Graceland Plaza met winkels, bioscoop en het Elvis’ Automuseum. De Amerikaanse overheid heeft in 2006 Graceland benoemd tot National Landmark. Heel bijzonder.

Graceland (voormalig woonhuis en museum). Adres: 3764 Elvis Presley Boulevard (Highway 51 South), Memphis (Tennessee). Foto: Martin Haase

Priscilla Presley voor Graceland op 12 augustus 2015 bij de presentatie van Elvis zegel (uit de serie Music Icons). © USPS

https://www.collectors-club-of-great-britain.co.uk/stamps-coins/articles/videos/stamp-collecting-video-usas-elvis-presely-stamp-launched-at-graceland

Meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Elvis_Presley
http://www.elvis.com/
http://www.imdb.com/name/nm0000062/
https://www.graceland.com/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Antigua & Barbuda Verenigde staten Elvis Presley Films Populaire MuziekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Tonny op 24 juni 2020 om 15:18

    Beste mensen,
    leuk stukje over Elvis’ leven. Echter: in het stukje over de filmperiode in de jaren ’60 staat dat Elvis liedjes schreef voor filmalbums.
    Elvis heeft in zijn leven geen liedjes geschreven. Zijn naam wordt wel vermeld als schrijver, maar dat was een rechtenkwestie.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)