100 jaar Walt Disney Company (1923): Telling Timeless Stories in Groningen - Postzegelblog

100 jaar Walt Disney Company (1923): Telling Timeless Stories in Groningen

0

Op 16 oktober 1923 richtten de broers Walt en Roy Oliver Disney de Disney Brothers Cartoon Studio op. Het bedrijf ging zich bezighouden met het maken van tekenfilms. De eerste echt grote hit werd in 1928 gescoord met Mickey Mouse. Dit figuurtje, een muis met ronde zwarte oren, zou ook altijd het lievelingetje blijven van producent Walt Disney. Diverse landen geven dit jaar ter gelegenheid van de 100e verjaardag van The Walt Disney Company speciale zegels uit. Het bijzondere jubileum wordt door Disney op allerlei manieren gevierd, onder meer met nieuwe films, feestelijke evenementen, exclusieve Disney 100-producten en speciale activiteiten in de themaparken. In deze blog de 100 jaar Disney uitgaven van Nederland (2x), Duitsland, Frankrijk en twee expo’s in Groningen en Rotterdam.

The Walt Disney Company

The Walt Disney Company (Disney en Disney Associates) is een van de grootste mediaconglomeraten ter wereld, de grootste wereldwijde exploitant van themaparken en een marktleidende producent en distributeur van animatiefilms.

USA (1968): FDC Walt Disney

Disney is opgericht op 16 oktober 1923 door Walt Disney en zijn broer Roy Oliver Disney als de The Disney Brothers Studio en heeft de meeste jaren van zijn bestaan Walt Disney Productions geheten. Pas op 6 februari 1986 kreeg het bedrijf de huidige bedrijfsnaam, die een neutraler beeld van het concern moest geven.

Nederland (2012): Vel Limburg uit serie postsets tgv het 60 jarig jubileum van het weekblad Donald Duck in Nederland. Uitgegeven: 12 provincies vellen en kerstvel.

Het concern heeft sinds 2 januari 1962 een beursnotering aan de New York Stock Exchange en maakt deel uit van de Dow Jones Industrial Average-index. Het hoofdkantoor is gelegen in de Walt Disney Studios in Burbank, Californië. Per 1 oktober 2022 telde het bedrijf 220.000 medewerkers.

Nederland (2023): 100 jaar Disney (1923 – 2023).

(Op de postzegels Disney 100 jaar staan 5 populaire Disneyfiguren afgebeeld. De illustraties zijn opgenomen tegen een witte achtergrond in het vaste kader van de persoonlijke postzegels. Op iedere postzegel staat het jubileumlogo van Disney 100 jaar. De hoofdpersonen op de postzegels komen uit verschillende klassieke animatiefilms en stripverhalen van Disney. Van links naar rechts staan Sneeuwwitje (uit de film Sneeuwwitje en de zeven dwergen), Dombo (uit de film Dombo), prinses Elsa (uit de film Frozen), Simba (uit de film The Lion King) en Mickey Mouse (uit talloze animatiefilms en stripverhalen). Op de bovenste velrand staat een collage van dezelfde afbeeldingen in een uit driehoeken opgebouwd patroon, als verbeelding van de facetten van een diamant. De velranden van het postzegelvel zijn platinakleurig, met de typografie in wit. Oplage: 5000 vellen)

(PostNL brengt op 7 september 2023, naast de persoonlijke postzegels Disney 100 jaar, een Mickey Mouse-postzegel met 24-karaats goud uit, verpakt in een luxe bewaardoos met certificaat van echtheid in een oplage van 1000 stuks.)

Duitsland (2023): 100 Jahre Disney als stickervel (10x).

Het mediaconcern is actief op het gebied van films, muziek, mediakanalen, themaparken en consumentenproducten. De basis van The Walt Disney Company is de productie en distributie van succesvolle content waaronder de klassieke animatiefilms als Sneeuwwitje, Bambi, The Lion King en – meer recent – Frozen, Encanto, en Lightyear.

Duitsland (2023): 100 Jahre Disney in vel van 10 zegels.

Het bedrijf exploiteert wereldwijd 6 themaparken (Californië, Florida, Parijs, Tokio, Hongkong en Shanghai) en een cruisemaatschappij (Disney Cruise Line). Tot het concern behoren tv-zenders als ABC en Disney Channel, streaming-zender Disney+, sportzender ESPN en 10 regionale tv-zenders en 71 lokale radiostations in de V.S. Een aparte divisie houdt zich bezig met consumentenproducten, merchandising en licenties, onder meer voor kinderboeken en stripverhalen. In 2004 verwierf The Walt Disney Company de rechten van de Muppets van Jim Henson. In 2006 werd Pixar Animation Studios (onder meer bekend van Toy Story en Finding Nemo) overgenomen en in 2009 Marvel Entertainment (onder meer bekend van Spider-Man, X-Men en de Incredible Hulk), gevolgd door Lucasfilm.

 

Disney – Telling Timeless Stories (Groningen)

Mickey Mouse, Sneeuwwitje, Pinokkio: wie kent ze niet? Walt Disney Animation Studios weet generaties lang jong en oud te betoveren met de magie van animatie. In de grote internationale tentoonstelling Disney – Telling Timeless Stories krijg je een uniek kijkje in de keuken van deze wereldberoemde animatiestudio. Dit archief telt circa 65 miljoen originele tekeningen, schetsen, achtergrondschilderijen en storyboards van de begindagen van de studio tot nu. Het archief is normaliter niet open voor publiek en alleen voor intern gebruik. Tekenaars van de studio raadplegen het bijvoorbeeld ter inspiratie.

Frankrijk (2023): 100 Ans Disney in carnet met 12 zegels.

In het jaar dat Walt Disney Animation Studio honderd jaar bestaat, is een klein deel van dit reusachtige archief nu te bewonderen in de vorm van de tentoonstelling, waar verdeeld over twee verdiepingen, ruim 300 originele schetsen, schilderijen en concept- en animatietekeningen te zien zijn, aangevuld met filmfragmenten.

De tentoonstelling geeft een blik in de keuken van Walt Disney Animation Studios en toont het creatieve proces achter iconische momenten die in ieders geheugen gegrift zijn. Zoals van de gemene heks met de giftige appel in Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (1937) of het moment waarop Elsa in Frozen (2013) haar cape weggooit en uit volle borst ‘Let it go’ zingt. Ook is er niet eerder getoond origineel werk van Walt Disney Animation Studios te bewonderen, bijvoorbeeld van Robin Hood (1973) en van Mickey Mouse in De Prins en de bedelaar (1990).

De kunstwerken laten een scala aan technieken zien: van potloodtekeningen voor Pinokkio (1940) en pasteltekeningen uit Fantasia (1940) tot digitale schetsen voor Frozen 2 (2019). En je krijgt zelf ook de kans om als verhalenverteller aan de slag te gaan!  De expositie is te bezoeken t/m 10 september 2023, elke dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur in Forum Groningen.

 

Van Muis naar Mickey – tekenfilmsterren ontmoeten hun familie (Rotterdam)

Vanaf het allereerste moment dat tekenfilms bewegende dieren lieten zien – nu meer dan een eeuw geleden – hebben we de vrolijke muizen, eigenwijze konijnen en grappige katten in ons hart gesloten. We staan er nauwelijks bij stil hoe vreemd het eigenlijk is dat Mickey Mouse met Pluto uit wandelen gaat, dat Tom & Jerry worden platgewalst of dat Spongebob in een ananas op de zeebodem leeft.

Maar wat is de relatie tussen de tekenfilmsterren en hun echte familieleden? Hoe eendig is Donald Duck en hoe kattig is Garfield? Deze tentoonstelling bekijkt de verschillende manieren waarop dieren in cartoons in beeld zijn gebracht, en vergelijkt deze afbeeldingen met hun wederhelften in de echte wereld. Waar ligt de grens tussen Mens, Muis en Mickey?

Deze kleine tentoonstelling is verlengd tot en met 17 september 2023 en te zien in het Natuurhistorisch museum in Rotterdam (naast de Kunsthal).

 

Meer info:

Groningen, t/m 10 september 2023:

https://forum.nl/nl/agenda/disney-telling-timeless-stories

Rotterdam, t/m 17 september 2023:

https://www.hetnatuurhistorisch.nl/exposities/van-muis-naar-mickey/

Gebruikte bronnen: genoemde musea en persbericht PostNL.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Frankrijk Verenigde staten DisneyNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)