De inflatie in Duitsland in 1923 (deel 4) - Postzegelblog

De inflatie in Duitsland in 1923 (deel 4)

0

thumb

Na de frankeerwaarden in miljoenen Marken bleek de hyperinflatie zeer snel te gaan. Zelfs waarden in miljarden Marken waren benodigd. Niet alleen de drukpersen voor postzegels maakten overuren, ook de persen die bankbiljetten drukten waren dag en nacht in touw om de inflatie te kunnen bijhouden. Voor de bankbiljettenproductie waren 30 papierfabrieken en 132 drukkerijen ingeschakeld. Voor de postzegels veel minder, maar dat is logisch.

Reich Mi 325
Reich Mi 325B abklatsch

Op 4 november 1923 werd de postzegel met een frankeerwaarde van 1 miljard Mark toegevoegd. De zegels werden vervaardigd in tweekleurendruk. De basiszegel was de eerste druk en daarna volgde de waarde aanduiding. Bij de zegel van 1 miljard Mark is dat niet zo duidelijk te zien, omdat deze werd gedrukt in donkerbruin en zwartbruin voor de waarde. Voor het eerst een postzegel met negen nullen als waarde aanduiding. In verband met de grote spoed waarmee de drukopdrachten moesten worden uitgevoerd kregen de bedrukte vellen postzegels nauwelijks de tijd om te drogen. Daarom komen vele zegels van deze uitgifte voor met afdrukken van de waardeaanduiding op de gomzijde. Een afdruk dus van het onderliggende vel.

reich-mi-325b
Reich Mi 326

Twee waarden, waarvan een al eerder was verschenen op 4 november 1923, kwamen uit op 7 november 1923. De waarde van 1 miljard Mark in doorsteek tanding. De waarde van 2 miljard Mark in normale tanding. Maar hoe zat het eigenlijk met de tarieven? Die werden bijna dagelijks aangepast. Bijvoorbeeld een drukwerkje wat ik heb gezien vanuit Bielefeld naar Groningen moest worden gefrankeerd met een bedrag van 1,4 miljard Mark. Een postzegel van 1 miljard Mark en vier van 100 miljoen Mark.

Reich Mi 326B

De postzegel van 2 miljard Mark werd op 9 november 1923 verkrijgbaar gesteld met de doorsteek tanding.

Reich Mi 327

Op 11 november 1923 werd een postzegel van 5 miljard Mark aan de loketten verkrijgbaar gesteld. Dit in verband met de zoveelste tariefverhoging. Op 11 november 1923 was bijvoorbeeld het tarief voor een brief van Hemer in Westfalen naar Groningen 4 miljard Mark.

Reich Mi 327B
Reich Mi 327B achter

 

Reich Mi 328

De postzegel van 5 miljard Mark kwam ook uit met doorsteek tanding. Ook hier een voorbeeld van een afdruk van de waarde aanduiding op de gomzijde van de postzegel. Het is opvallend, dat in de meeste gevallen de afdrukken op de gomzijde voorkomen bij postzegels met een doorsteek tanding. Verder een nieuwe postzegel van 10 miljard Mark. Beide zegels kwamen aan de loketten op 12 november 1923.

Reich Mi 329
Reich Mi 329B

Op 13 november 1923 werd de waarde van 20 miljard Mark aan het assortiment toegevoegd. Inmiddels was het tarief voor bijvoorbeeld een brief van Priorei in Westfalen naar Groningen, dat een dag daarvoor nog 4 miljard Mark was, met het tienvoudige verhoogd tot 40 miljard Mark! Uiteraard verscheen de postzegel van 20 miljard Mark ook weer met een doorsteek tanding. De uitgiftedatum was 16 november 1923.

Reich Mi 330 a
Reich Mi 330

De postzegel met de hoogste waarde, een van 50 miljard Mark, verscheen op 22 november 1923. Was daarmee een einde gekomen aan al die inflatiezegels? Nee, want in het laatste deel komen nogmaals opdrukken voor, maar dan op de zegels van het type korfdeksel.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)