Kersttradities: kerstmenu's wereldwijd - Postzegelblog

Kersttradities: kerstmenu’s wereldwijd

0

De folders staan al twee weken vol met kerstgerechten; de restaurants bieden kerstmenu’s. Familie en vrienden komen bij elkaar langs om met een vijf gangen kerstmenu uit te pakken op Eerste of Tweede Kerstdag. Eten we met vlees of vis of wordt het een vegamenu? En wat wordt als toetje geserveerd?

Engeland

Op 25 december komen de Engelse families bij elkaar om samen kerst te vieren. Het hoogtepunt van het kerstfeest is het kerstdiner. Een traditioneel Engels kerstdiner bestaat uit ‘kalkoen en kerstpudding‘. Daarnaast eten de Engelsen met kerst graag kip, diverse worstjes, geroosterde aardappels. Als nagerecht zijn er naast de Engelse kerstpudding en diverse taartjes ook scones, muffins en een fruitcake.

 

 

 

 

 

De kerstpudding, ook wel plumpudding genoemd, bestaat vooral uit rozijnen. De pudding bevat over het algemeen een dertiental ingrediënten. Voor sommigen symboliseert de pudding Jezus Christus en zijn twaalf discipelen. Omdat er zoveel verschillende ingrediënten in de pudding gaan, is de voorbereiding nog best veel werk. Ook de bereiding van de pudding zelf, neemt de nodige tijd in beslag. Als de pudding klaar is, dan wordt hij in een koele ruimte weggezet tot de kerst. Hoe langer de pudding tijd heeft om te rijpen, hoe lekkerder hij zal smaken. Daarom maken de Engelsen deze pudding al een paar weken voor de kerst.

 

Frankrijk

Het kerstdiner wordt ook wel Réveillon de Noël genoemd. Réveillon betekent waken, zodat Réveillon de Noël dus het begin van Kerstmis is. Het is dan ook een traditie dat de Fransen tot na 24.00 uur wakker blijven. De Fransen gebruiken hun kerstdiner op kerstavond. Verschillende families komen dan bij elkaar voor een feestelijk en vooral lang kerstdiner dat meestal tot na 24.00 uur duurt. De Fransen zijn gek op luxere gerechten, zoals kreeft en oesters. Deze worden dan ook graag gegeten tijdens het kerstdiner. Natuurlijk kan een goede wijn of champagne niet ontbreken bij het Franse kerstdiner.

 

 

 

 

Eén van die gerechten is Bûche de Noël, een nagerecht dat ook wel kerststronk genoemd wordt. Het is een taart dat er ook echt uit ziet als een stuk van een boomstronk. Deze wordt gemaakt van een biscuit, gevuld met chocoladecrême.

 

Duitsland

Een populaire lekkernij in Duitsland is net als bij ons de kerststol. Alleen zijn de Duitse stollen iets anders dan de Nederlandse. De Duitse kerststol bestaat vooral uit citroen- en sinaasappelschil en speciale kruiden. Er wordt beweerd dat de kerststol het lekkerst smaakt in de ‘Unternächte’. Dit zijn de 12 nachten tussen 24 december en 6 januari. Er wordt beweerd dat jouw leven in deze nachten voor de komende 12 maanden wordt  bepaald. Dromen die je in deze nachten krijgt, zullen volgens het verhaal ook echt uitkomen! Bekend zijn de Dresdener kerststollen.

 

 

 

 

 

 

Elk jaar in het begin van december wordt de kerstperiode geopend met het Stollenfest. Het is traditie dat bakkers  op de zaterdag voor de tweede advent een heel zware reuzenstol bakken van ongeveer drie ton. Deze wordt tijdens het Stollenfest in een sfeervolle optocht de stad ingedragen. De meesterbakker gaat hem dan aansnijden met een enorm groot mes. Het eerste stukje stol is dan altijd voor de burgemeester. Daarna wordt de stol in verschillende stukjes gesneden en verkocht aan de feestgangers. De opbrengst van deze verkoop gaat naar goede doelen.

 

IJsland

Het kerstfeest wordt in familiekring gevierd. Over het hele land begint men met eten om 18.00 uur. Het kerstmenu bestaat meestal uit een rijstebrij met rozijnen en kaneel waarin een boon verstopt zit; degene die deze vindt krijgt een extra cadeau. Het hoofdgerecht omvat vooral een groot stuk vlees, ham of hangikjöt (gerookt schapenvlees), vergezeld door naar IJslandse normen veel groenten en fruit. Groentesalades met veel mayonaise en fruitsla met slagroom. Verder worden er ook gekaramelliseerde aardappelen gegeten. Een ander traditioneel kerstgerecht is laufabrauð (blad-brood of sneeuwvlok-brood). Meerdere generaties van de familie komen bijeen om het brood te decoreren.

 

 

 

 

Amerika

Veel gezinnen dienen de traditionele kalkoen en toebehoren op en in veel gezinnen is er weinig verschil met het Thanksgiving diner. Toch is de Kerst voor veel Amerikanen minder formeel dan Thanksgiving, en dat zie je ook in de kerstdiners.

 

 

 

 

 

Belangrijke gerechten zijn de kalkoen of ham, witte broodjes die met boter worden gegeten, aardappel puree, groenten (drie-vijf verschillende, bv. ‘candied carrots’, ‘creamed onions’, ‘creamed corn’ en ‘green bean casserole’).

Veel gezinnen eten ook zoete aardappels, soms als ovengerecht met spekjes. Ook ‘macaroni en cheese’ is een geliefd bijgerecht. Voor het dessert zijn er de ‘pies’: appel, pompoen en ‘mince’. Soms eten mensen brownies, cake, taart, of id. als dessert. Warme chocolade melk en ‘egg nog’ (mix van eieren, room, melk, suiker en brandy) worden graag gedronken.

 

Italië

Natale, of Kerstmis, is een van de meest geliefde feestdagen in Italië. De steden en dorpen zijn uitbundig versierd met kerstverlichting en de kerstsfeer is overal duidelijk aanwezig. De kerstfestiviteiten duren van 24 december tot 6 januari. Familiebijeenkomsten zijn het belangrijkste onderdeel van Natale. Dit is de tijd van het jaar waarin families rond de tafel, a tavola, bij elkaar komen met veel heerlijk eten en drinken.

 

 

 

 

 

 

 

Er wordt in Italië niet één typisch kerstgerecht gegeten. Elke regio heeft zijn eigen traditionele gerechten tijdens het kerstdiner. De keuken weerspiegelt de kenmerken en smaken van de lokale regio. Het enige dat de Italianen gemeen hebben tijdens kerst is dat de hele familie bij elkaar komt en aan een goed gedekte tafel vol lekkernijen zit. De lijst van de typische kerstgerechten is lang en geeft de rijkdom van de Italiaanse eetcultuur weer.

Panettone. Foto: Nicola (Wikipedia).

Op kerstavond is het diner vaak een lichte maaltijd zonder vlees. Dit diner gaat vooraf aan de nachtmis. In de koudere en meer landelijke regio’s wordt de Mis vaak thuis opgevolgd door warme chocolademelk met koekjes of een plak panettone. Panettone is een luxebrood met vruchten. Van oorsprong komt het uit Milaan en wordt vooral rond Kerstmis gegeten. Het brood heeft een luchtige structuur en wordt gebakken in een hoge ronde vorm. Het wordt gemaakt van een zacht, onvolledig gekookt deeg dat suiker, rozijnen en gekonfijt fruit bevat. Het wordt geserveerd in plakken, samen met zoete hete dranken of een zoete wijn, zoals spumante of moscato. Bekend is de panettone van de firma Motta.

Daarnaast wordt veel vis gegeten, bijvoorbeeld carpaccio di pesce spada (zwaardvis), tonno of salmone, insalata di mare of di polpo (zeevruchten of octopus salade). Als eerste gang wordt in de regio’s Lombardije, Piemonte en Emilia-Romagna, agnolotti (pasta) gevuld met ricotta en spinazie of pompoen geserveerd. Dit wordt meestal opgediend met boter, salie en Parmezaanse kaas.

 

Meer kersttradities in eerdere blogs:

https://www.postzegelblog.nl/tag/kersttradities/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Frankrijk Groot Brittannië Verenigde staten Kerst Religie VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)