Orange the World in Den Haag - Postzegelblog

Orange the World in Den Haag

0

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt plaats van 25 november tot en met 10 december 2023. De dagen daartussen zijn de 16 dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

Orange the World Den Haag

Ook Den Haag doet mee in de strijd tegen tegen gendergerelateerd geweld. De internationale campagne Orange the World vindt elk jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot en met 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

Irak (2022): International Day for the Elimination of Violence against Women (25 November)

In deze periode worden overal ter wereld gebouwen oranje uitgelicht en vinden er tentoonstellingen en andere activiteiten plaats. Dit jaar kleurt de Centrale Bibliotheek elke avond oranje gedurende Orange the World.

Moldavie (2020): International Day for the Elimination of Violence against Women (25 November)

 

Femicide

De gemeente Den Haag kiest er dit jaar voor om extra aandacht te vragen voor slachtoffers van femicide tijdens en na Orange the World. Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar (ex-)partner en bijna altijd omdat ze besluit uit de relatie te stappen. 6 op 10 slachtoffers van femicide is omgebracht door hun (ex)partner. Vrouwen worden onevenredig vaker gedood door hun (ex-)partner of een familielid dan mannen.

Pakistan (2023); Stop violence against Women (Orange the World)

Femicide is meer dan het dodelijk (ex)partnergeweld, het is ook moord op een vrouw vanwege haar gender, dus vanwege het feit dat zij door het leven gaat als een vrouw en gezien wordt als bezit. Deze kwetsbaarheid zit geworteld in de ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen lopen meer risico om slachtoffer te worden van geweld dan mannen. Femicide is de ernstigste vorm van geweld tegen meisjes en vrouwen en een onacceptabele schending van mensenrechten.

 

Expositie Femicide

De reizende expositie ‘Femicide’ brengt de verhalen van twaalf slachtoffers die door hun (ex-)partner zijn omgebracht, verteld door de nabestaanden. De foto’s en openhartige verhalen maken de afschuwelijkheden van deze moorden voelbaar en tonen de levenslange impact hiervan op de nabestaanden.

 

 

 

 

 

 

 

Tot 15 december is de expositie te bezichtigen op het Anna van Buerenplein naast het Station Den Haag Centraal, daarna zal de expositie verder reizen naar andere plekken in Den Haag.

 

Film ‘Mustang’

Op 29 november om 18.30 tonen we ‘Mustang’ (2015, Deniz Gamze Ergüven) in Pathé Buitenhof. Vijf verweesde zusjes groeien op in een traditioneel Turks dorpje en worden voorbereid op uithuwelijking. Bij de oudste zusjes lijkt de uithuwelijking volgens plan te verlopen, totdat de jongste besluit te rebelleren en het hele dorp in rep en roer is. Een film over kaders en het verlangen om hieruit te breken. Waarin de speelsheid en zussenliefde het zware thema op een hele mooie manier lucht geeft. Een indrukwekkende film die genomineerd werd voor een Oscar. Mustang is een verhaal dat je gegarandeerd bij zal blijven.

Frankrijk (2010): Contre les violences faites aux femmes (carnet)

 

Mots et Maux de Femmes

Van 25 november tot en met 4 december is in het Atrium van het stadhuis het werk van het Franse collectief Mots et Maux de Femmes en de vereniging HEHOP te bewonderen. Mots et Maux de Femmes is een kunstenaarscollectief dat onder andere door fotografie aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen. De Alliance Française La Haye haalde deze werken naar Den Haag in samenwerking met Soroptimist International Club ’s-Gravenhage, Zonta den Haag1, Zonta aan Zee. De tentoonstelling wordt op 28 november geopend om 18.00 door S.E. François Alabrune, de Franse ambassadeur in Nederland.

Afghanistan (2006): Violence against women

 

Waarom oranje?

Oranje is de kleur van de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De kleur staat voor een zonsopgang; een positief symbool voor een toekomst zonder geweld.

India (2000): First sunrise of the Millennium (1.1.2000)

Met de kleur oranje vieren we tijdens de Orange the World-campagne een toekomst zonder geweld, die mogelijk is als we ons allemaal samen inspannen. Nederland zal vanwege de energiecrisis dit jaar minder oranje kleuren; wel zijn er overal activiteiten verspreid door het hele land. Zo organiseren lokale en nationale organisaties straat- en andere acties voor vrouwenrechten en emancipatie tijdens de ’16 Days of Action’.

 

Meer info en gebruikte bronnen:

Orange the World Den Haag:

https://www.haagsevrouwendagen.nl/orange-the-world.php

Orange the World landelijk: https://www.orangetheworld.nl/

Geweld tegen vrouwen melden:  https://geweldtegenvrouwenmelden.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Algerije Frankrijk India OostenrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)