Spanje wereldkampioen damesvoetbal 2023, The Matildas worden vierde maar de kus staat centraal - Postzegelblog

Spanje wereldkampioen damesvoetbal 2023, The Matildas worden vierde maar de kus staat centraal

0

Spanje wist het eindtoernooi voor de eerste keer te winnen, door Engeland in de finale met 1-0 te verslaan. Zweden werd derde na een 3-0 winst tegen Australië in de troostfinale. De voetbalvrouwen van Spanje hadden hun WK-titel kunnen verzilveren op diverse manieren in eigen land, maar we hebben de dagen erna na het behaalde kampioenschap op 20 augustus 2023 alleen over de mondkus van de voorzitter van de Spaanse voetbalbond. The Matildas hebben een uitzonderlijke prestatie geleverd in eigen land. Een korte analyse van Spanje en The Matildas.

Spanje

Spanje (2023): WK voetbal 2023 (persoonlijke zegels)

 

Jaren 2020 – “gouden generatie”

Spanje kwalificeerde zich ongeslagen voor het Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022 met wat het sterkste Spaanse team ooit in de geschiedenis genoemd werd en behoorde tot de kanshebbers voor de Europese titel. Vlak voordat het toernooi begon, vielen echter Jennifer Hermoso en Alexia Putellas uit vanwege blessures. Zonder de twee twee sterkhouders in de ploeg presteerde Spanje niet naar volle verwachting in het toernooi en werden uitgeschakeld in de kwartfinales.

Spanje (2023): WK voetbal 2023 – Finale 20 augustus 2023 (persoonlijke zegels)

 

Spelersgeschil 2022-2023

In september 2022 stuurden vijftien speelsters een e-mail waarin ze meldden niet meer voor het nationale team te willen spelen. Zeven speelsters die de brief niet ondertekenden, beweerden dat ze door hun club, Real Madrid, onder druk waren gezet om dit niet te doen, een bewering die de club ontkende. De klachten van de speelsters waren onder meer de slechte kwaliteit van de training onder Vilda en zijn staf in vergelijking met hun clubomgeving, een gebrek aan tactische voorbereiding op wedstrijden en claims van een controlerende omgeving waarin spelers vaak werden ondervraagd over hun verblijfplaats en winkelaankopen. In april 2023 gingen een aantal speelsters in gesprek met de federatie. Uiteindelijk keerden Aitana Bonmatí, Ona Batlle en Mariona Caldentey, drie van de 15 speelsters terug naar de nationale ploeg in de voorbereiding van het WK 2023.

Spanje (2023): WK voetbal 2023: Finale Spanje – Engeland 1-0 (persoonlijke zegels)

 

Ophef na de titel op het wereldkampioenschap 2023

Op 20 augustus 2023 werd Spanje voor de eerste maal wereldkampioen na een 1-0 zege in de finale tegen Europees kampioen Engeland. Tijdens de trofeeceremonie kuste Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalbond (RFEF), de Spaanse speelster Jennifer Hermoso op de lippen zonder haar toestemming. Ondanks de vele kritieken kondigde Rubiales op 25 augustus aan geen ontslag te nemen als voorzitter. Vijf dagen na het winnen van het WK kondigden 81 spelers (inclusief het wk-team) aan dat ze zouden weigeren voor Spanje te spelen indien Rubiales als voorzitter aanbleef. Een dag later werd Rubiales door de FIFA voor 90 dagen geschorst.

Spanje (2023): WK voetbal 2023: met winnende doelpunt en elftal (persoonlijke zegels)

 

En de kus, doe je op deze wijze volgens Rodin. Check de “Spaanse versie” op YouTube.

Engeland (1995): Greetings – Art – ‘The Kiss’ (Rodin).

 

The Matildas

Het Australisch vrouwenvoetbalelftal is een voetbalteam dat uitkomt voor Australië bij internationale wedstrijden zoals op het Aziatisch kampioenschap. Australië is sinds 2006 aangesloten bij de AFC (Asian Football Confederation), daarvoor bij de OFC (Oceania Football Confederation). In 1995 was de bijnaam Female Socceroos, een verwijzing naar de Australische kangoeroes. Daarna kregen ze de bijnaam Matildas, van Waltzing Matilda, een Australisch volksliedje.

 

 

 

 

 

 

De Matildas werden op 16 augustus 2023 met 3-1 verslagen door Engeland tijdens de halve finales van de FIFA Women’s World Cup. De Australische dames eindigden met een 2-0 nederlaag tegen Zweden en als vierde van de wereld. Dit was het beste resultaat ooit van de Matildas op een eindtoernooi.

 

Waltzing Matilda

Waltzing Matilda is een populair Australisch volksliedje, geschreven in 1895 door Banjo Paterson. De melodie is afkomstig van een Schots liedje, Craigielee, van James Barr en werd door Christina Macpherson aan Paterson doorgegeven. Het liedje gaat over een zwerver (swagman) die een schaap (jumbuck) steelt, en zichzelf in een kreek (billabong) verdrinkt als hij opgepakt dreigt te worden.

Australië (1980): Australian Folklore, ‘Waltzing Matilda’ strip.

Een matilda is een plunjezak; waltzing schijnt van de verouderde Duitse uitdrukking Auf die Walz gehen (op pad gaan) te komen. Waltzing Matilda is dus met een plunjezak op je rug op pad gaan. Met een wals, een dans in driekwartsmaat, heeft het niets te maken; de melodie is zelfs niet in walstempo.

(Australië gaf in 2014 een serie uit van vier zegels (o.a. Waltzing Matilda) voor ‘150th Anniversary of the birth of  Andrew Barton “Banjo” Paterson).

Het nummer is talloze keren opgenomen, onder meer door Jimmie Rodgers die daar een hit mee had in 1962, Harry Belafonte, Burl Ives, de New Christy Minstrels, Frank Ifield, The Seekers en Helmut Lotti. Tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen in Sydney in 2000 werd het nummer opgevoerd door de countryzanger Slim Dusty: https://www.dailymotion.com/video/x2nwuqt

Een verwijzing naar Waltzing Matilda komt voor in enkele andere liedjes, zoals in Tom Traubert’s blues (Four sheets to the wind in Copenhagen) van Tom Waits, later ook door Rod Stewart en Bon Jovi opgenomen. Mogelijk is de betekenis van Waltzing Matilda hier het spuiten van heroïne, zoals militairen de term gebruikten in Vietnam. Waltzing Matilda wordt vaak het onofficiële nationale volkslied van Australië genoemd.

Zie ook:

WK Damesvoetbal 2023:

https://www.postzegelblog.nl/2023/08/04/wereldkampioenschap-voetbal-vrouwen-2023-in-australie-en-nieuw-zeeland/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Groot Brittannië SpanjeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)