Basis traditionele kinderzegelonderwerpen! Ook pesten? - Postzegelblog

Basis traditionele kinderzegelonderwerpen! Ook pesten?

2

Op speelse en onvoorbereide wijze is in de loop der jaren door toevallige samenloop van omstandigheden een traditioneel kinderzegelonderwerp tot stand gekomen. Het begon in 2015 met illustraties uit een voorleesboekje gevolgd door gedenkwaardige eerbetoon-jaren van striptekenaars en stripuitgaven. In 2022 is er nog steeds aandacht voor lectuur / literatuur voor de jeugd met karakteristieke strip-persoonlijkheden als kinderzegelonderwerp.

Kinderzegelonderwerpen 2015 t/m 2024

Kinderpostzegels 2015 en 2016

NVPH 3362b - Kinderpostzegel 2015NVPH 3473a - Kinderpostzegel 2016

2015
In 2015 kwam PostNL & SKN in samenspraak op het lumineuze idee illustraties uit populaire voorleesboekjes voor jonge kinderen, Gouden Boekjes, te kiezen met aansprekende verhaaltjes en vrolijk kleurrijke en aantrekkelijke illustraties.

2016
Aandacht voor het geboortejaar van illustrator Fiep Westendorp (1916 – 2004) veroorzaakte dat tekeningen van Jip en Janneke op de kinderzegelemissie terecht zijn gekomen.

Kinderpostzegels 2017 en 2018

NVPH 33586a - Kinderpostzegel 2017NVPH 3694a - Kinderpostzegel 2018

2017
In het jaar van overlijden van Jan Kruis (1934 – 2017) sierden met ‘Jan, Jans en de kinderen’ voor de derde keer strip-illustraties de kinderzegels.

2018
Het 50-jarige jubileum van de ‘Fabeltjeskrant’ met Meneer de Uil bevestigde dat voortaan kinderzegelonderwerpen in jeugdtijdschriften zullen zijn te vinden.

Kinderpostzegels 2019 en 2020

NVPH 3790d - Kinderpostzegel 20199NVPH 3881e - Kinderpostzegel 2020

2019
De nostalgische aandacht voor vijf kinderboektitels uit de jeugdliteratuur (stripverhalen) geeft een herbevestiging dat jeugdliteratuur uitermate geschikt is als kinderzegel- én doelgroep-onderwerp.

2020
Het 65-jarig jubileum van Dick Bruna met zijn illustraties kwamen als welkome gast op de kinderzegels terecht.

Kinderpostzegels 2021 en 2022

NVPH 3975b - Kinderpostzegel 2021Kinderpostzegel 2022

2021
Met het 80-jarige bestaan van Tom Poes met Ollie B. Bommel is de traditionele kinderzegel-keuze met glans vervolgd.

2022
Donald Duck heeft met zijn 70-jarig bestaan in ons land bevestigd dat jong en oud iedere week weer gretig uitkijken naar de vervolgeditie van het blad Donald Duck.

Kinderpostzegels 2023 en 2024

2023
Voor 2023 ben ik benieuwd welke strip een jubileum heeft vieren. Mocht u als bloglezer weten welk stripverhaal een jubileumviering in 2023 organiseert, plaats dan een reactie. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

2024
In 2024 zal de kinderzegelemissie geen stripverhaal promoten. De kinderzegel zelf zal dan ongetwijfeld in het teken staan van haar 100-jarige bestaan!

Relatief laag kostenplaatje kinderzegels

De eendrachtige samenwerking tussen PostNL/SKN en verschillende strip-uitgevers (o.a. Querido, Personalia, Mercis Publising, DPG Media Magazines) valt op de kinderzegelemissies 2015 t/m 2022 af te lezen. Met ‘ontwerpende medewerkers’ van uitgevers ontstaan relatief goedkope kinderzegels, waar zij op aantrekkelijke wijze met achtenswaardige strip-persoonlijkheden strippromotie bij de doelgroep kunnen bedrijven.

Kinderzegels 2008
Pesten actueel kinderzegelonderwerp

In onze steeds meer individualiserende samenleving / maatschappij is pesten een uitermate actueel thema, dat bij jong & oud, rijk & arm en blank & gekleurd wordt gesignaleerd. Pesten komt in alle geledingen van onze maatschappij voor.
Koningin Beatrix vertelde op 24 september 2008 tijdens de kinderzegelpresentatie 2008 aan kinderen uit Waarder van we zij kinderzegels kocht: “Ik ben enorm gepest op de experimentele lagere school ‘De Werkplaats’ van Kees Boeke in Bilthoven. Als 7-jarig meisje kwam ik terug na vijf jaar ballingschap in Canada. Ik was niet alleen anders als prinses dan overige kinderen, maar ook omdat mijn ervaringen uit de oorlogsjaren anders waren. Ik heb altijd eten gehad en aan kleding en schoeisel was geen gebrek. Ik was anders dan de anderen. Ik werd daarom enorm gepest.”

Pesten als kinderzegelonderwerp?

Het voordeel van alle stripverhalen is de aanwezigheid van een kenmerkende hoofdpersoon van aanzien met een aantrekkelijke verhaal. Ontwerpers sluiten met groot gemak bij het rollenpatroon van de hoofdpersoon aan en geven in hun ontwerp er een passende draai aan.
Pesten dat niet in strips voorkomt, vraagt om een geheel nieuwe aanpak en originele uitvoering. Vandaar hierbij een getekend idee-voorstel van mijzelf, waarmee op termijn wellicht iets kan worden ondernomen (bij SKN op long-list i.p.v. short-list geplaatst).

Het wereldbeeld van een scholier (van bovenaf gezien door onderwijzer / begeleider) in positieve en negatieve zin met opgewekte kleur en roeiende uitstraling, of met sombere kleur en beschadigde uitstraling. In het rollenspel ligt hoop op de achtergrond, maar toch ook een loerend gevaar voor de enkeling!

Letter-technisch is afnemend en toenemend pestgedrag verbeeld. De gestapelde letteruitvoering van de landsnaam stelt de levensduur van de dis-communicatie voor.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)