Nationale Pannenkoekdag 18 maart 2022: smullen maar voor de 15e keer! - Postzegelblog

Nationale Pannenkoekdag 18 maart 2022: smullen maar voor de 15e keer!

1


Op 18 maart 2022 vieren we een extra feestelijke Nationale Pannenkoekdag. Het is dan de 15e keer dat we dit hartverwarmende feest organiseren! Daarom worden er niet alleen pannenkoeken gebakken, maar gaan de kinderen ook een speciaal jubileumlied zingen voor de ouderen! Waar komt oorspronkelijk de pannenkoek vandaan? Worden pannenkoeken ook in het buitenland gegeten? Zijn er pannenkoekzegels? Allemaal vragen die worden beantwoord in deze blog.

Historie pannenkoek

Het is één van de meest geliefde lekkernijen ter wereld, ook in Nederland: de pannenkoek. Er zijn oneindig veel verschillende varianten van de pannenkoek te ontdekken, van de hartige vorm die in Afrika gegeten wordt tot de zoete vorm in bijvoorbeeld Nederland en België. Maar waar ligt eigenlijk de precieze oorsprong van de pannenkoek?

 

 

 

 

 

 

 

Het is onduidelijk wie de allereerste pannenkoek bakte, het is immers heel makkelijk om een mengsel van water, eieren en meel te maken en dat op een warme plaat of steen op te warmen. Het zou al kunnen dat er ver in de prehistorie op deze manier platte broden, of een soort pannenkoeken gebakken werden. Wat we zeker weten is dat in ieder geval de oude Grieken en Romeinen al pannenkoeken aten. De oude Griekse dichters, Cratinus en Magnes, schreven er zelfs over in hun poëzie. De basis van deze Romeinse pannenkoeken bestond uit melk, eieren en bloem. Deze ingrediënten werden gemixt en vervolgens boven een vuurtje gebakken. Net als nu hadden de Romeinen ook verschillende varianten voor hun pannenkoeken, zo werden ze bijvoorbeeld met honing of fruit gegeten of kaas en vlees. Pannenkoeken waren een goede manier om voorraden van bijna bedorven waren zoals eieren, melk en boter op te gebruiken.

Frankrijk (2003): La crêpe

Eeuwen later, tijdens de middeleeuwen, ging de pannenkoek steeds meer lijken op die we tegenwoordig kennen. Het oudste geschreven recept voor pannenkoeken is terug te vinden in een kookboek uit 1439, de tijd dat het woord ´pannenkoek´ ook gangbaar werd. Het recept van de pannenkoek bestond destijds onder andere uit maismeel, water, melk, gesmolten boter, een vleugje bloem en boekweit. Dit recept wordt nu nog steeds min of meer gebruikt voor Franse crêpes, in de Nederlandse variant wordt tegenwoordig wat meer bloem en water gebruikt. In deze tijd werden de pannenkoeken op stenen gebakken of af en toe ook op haarden. De populariteit van pannenkoeken in deze periode was zo groot dat zelfs Shakespeare erover schreef in zijn stukken. In zijn twee stukken All’s Well That Ends Well uit het jaar 1602/1605 en As You Like It uit 1599 benoemt hij de lekkernij minimaal vier keer.

Engeland (2016): uit de serie 400th anniversary of the death of William Shakespeare.

In de middeleeuwen speelden pannenkoeken ook een rol in het Christendom. Ze werden traditioneel in grote hoeveelheden gegeten op Vastenavond, tegenwoordig bij ons ook wel bekend als de laatste dag van Carnaval, een moment van feest vóór het begin van de vastentijd voor Pasen. De mensen konden toen nog even genieten van de lekkernij, voordat de periode van het door de kerk opgelegde vasten begon.

 

 

 

 

 

 

Vaak wordt gedacht dat de Europeanen degenen waren die de pannenkoeken voor het eerst aan de Amerikanen introduceerden, maar dat blijkt toch niet helemaal waar te zijn. Naar verluidt hadden de oorspronkelijke inwoners van de Verenigde Staten al hun eigen versie van de pannenkoek. Deze pannenkoek werd door de Indianen nokehick genoemd, wat ´geen koek´ betekent.

USA (1996): American Indian Dances.

Maar de Europeanen, in het bijzonder de Nederlanders, hebben wel een inbreng gehad in de moderne versie van de pannenkoek in Amerika. In de 18e eeuw maakten de Nederlanders in het land het gebruik van boekweit in het recept van de pannenkoek populair. In Amerika werden pannenkoeken, ook wel bekend als pancakes, johnnycakes of flapjacks, daarna voornamelijk gemaakt van boekweit of maismeel. Amelia Simmons´ American Cookery uit 1796 was vermoedelijk het eerste volledig Amerikaanse kookboek dat recepten voor deze pannenkoeken bevatte.

Na de ontwikkeling van de pannenkoekenmix in 1889 in de Verenigde Staten werd het maken van pannenkoeken makkelijker dan ooit. Wereldwijd worden pannenkoeken nog steeds gegeten in allerlei soorten en maten. De Fransen hebben de crêpe, in Amerika zijn er de fluffy pancakes die als ontbijt worden gegeten. Duitsland heeft de pfannkuchen die soms in reepjes wordt gesneden en bij soep worden gegeten en hier in Nederland eten we ze met jam en bruine suiker of kaas met spek. De opties zijn eindeloos en één ding is zeker: de pannenkoek is absoluut een tijdloze lekkernij.

 

Internationaal

Blini’s zijn Russische pannenkoekjes van boekweitmeel, die met een hartige vulling (zoals kaviaar) worden gegeten. In Roemenië wordt er veel pannenkoek (clătită) gegeten; vaak met een hartige, maar ook wel zoete vulling.

Hieronder zijn een aantal voorbeelden van buitenlandse pannenkoeken:

 

 

 

 

 

Bhutan (2015): Food of Bhutan. Rechtsonder: Khuley (Buckwheat Pancakes).

 

 

Japan (2019): okonomiyaki is een Japanse pannenkoek.

 

Belarus (2022): Pannenkoek uit Wit-Rusland.

 

Eet u vandaag een pannenkoek? En zo ja, op welke wijze maakt u ze ‘ready to eat’?

 

Meer info:

Nationale Pannenkoekdag: https://www.pannenkoekdag.nl/

AH recepten: https://www.ah.nl/allerhande/recepten/pannenkoeken

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Bhutan Curaçao Frankrijk Groot Brittannië India Japan Nederlandse Antillen Oostenrijk Polen Portugal Rusland Tsjechië Verenigde staten Wit-RuslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 4,45 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)