Koninginnen van België (deel 2) - Postzegelblog

Koninginnen van België (deel 2)

1

Nadat het raadsel over de twee verschillende monogrammen beschreven in deel 1 is opgelost, ben ik verder gegaan met de bestudering van de overige vier postzegels van de serie ‘Koninginnen van België’. Het leek alsof er ‘geheime tekens’ op de zegels voorkwamen. Op de 40 centimes waren de letters C.L snel duidelijk: graveur Charles Leclercqz.

belgie-1235

De postzegel van 1 franc + 50 centimes had als afbeelding Koningin Maria-Henrica. Marie Henriëtte Anne, hertogin van Brabant, Prinses van België, aartshertogin van Oostenrijk, werd de tweede Koningin der Belgen.

belgie-1235-monogram-detail
belgie-1235-monogram-dv

Het monogram was correct, bestaande uit twee letters die in elkaar gevlochten zijn: MH. Rechts onder zijn de letters dV te zien. Deze staan voor graveur Jean de Vos. Ook niet zo moeilijk.

belgie-1236
belgie-1236-monogram-detail

Dan de postzegel van 2 franc + 1 franc met een afbeelding van Koningin Elisabeth. Het monogram heeft een vreemd gevormde letter E maar is duidelijk herkenbaar.

belgie-1236-monogram-hd
belgie-1236-monogram-a

 

 

 

De initialen van de graveur komen ook hier in het zegelbeeld voor, HD van Henri Decuyper, net boven de letter B van Belgique. Maar dan aan de rechter zijde. Daar komt een letter A voor boven de letter Ë van België. Waar die letter voor staat heb ik nog niet achterhaald. Weet u het?

belgie-1237
belgie-1237-monogram-detail

Ook het monogram van Koningin Astrid laat niets te raden over, duidelijk.

belgie-1237-monogram-rm-en-dv

De letters dV rechts onder het zegelbeeld staan wederom voor de graveur, Jean de Vos. Maar de letters RM boven de laatste letter E van Belgique? Waar staan die voor?

belgie-1238
belgie-1238-monogram-detail

Als laatste de postzegel van 8 franc + 2.50 franc met een afbeelding van Koningin Fabiola. Het monogram heeft een open letter F, heel duidelijk.

belgie-1238-monogram-j-d
belgie-1238-monogram-hoeng

De naam van de graveur is met de letters J.D. aangegeven: Jean De Bast. Maar dan de krabbel die onder het cijfer 8 van de waarde aanduiding voorkomt. Wat stelt die voor? Het lijkt op ‘Hoeng’ of kan iemand hierin iets anders ontdekken? Dat een serie van zes (of vijf) postzegels zoveel vragen kan opleveren. Ik ben benieuwd naar de oplossingen!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België OostenrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,25 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)