Kinderpostzegels 2022: 70 jaar Donald Duck in Nederland (1952 - 2022)? - Postzegelblog

Kinderpostzegels 2022: 70 jaar Donald Duck in Nederland (1952 – 2022)?

5

Kiest de Stichting Kinderpostzegels en PostNL voor 2022 het thema ’70 jaar Donald Duck in Nederland’? Na de succesvolle jaren 2015 (Gouden Boekjes), 2016 (Fiep Westendorp), 2017 (Jan, Jans en de kinderen), 2018 (Fabeltjeskrant), 2019 (Historische kinderboeken), 2020 (nijntje 65 jaar) en 2021 (Olivier B. Bommel en Tom Poes 80 jaar) wordt het zaak om het succes van de kinderpostzegels uitgiften te continueren met een populair thema zoals 70 jaar Donald Duck in Nederland. In deze blog soortgelijke uitgaven van Europese landen in verband met Donald Duck jubilea.

Persbericht Stichting Kinderpostzegels (18 november 2021)

De Kinderpostzegelactieweek heeft 8.526.365 euro opgebracht. Dit is 1 miljoen meer dan vorig jaar. Het opgehaalde geld komt ten goede aan projecten die kinderen ondersteunen met het ontwikkelen van veerkracht, zodat ze bijvoorbeeld beter door de coronacrisis heen komen. 125.000 basisschoolleerlingen deden mee met de actieweek en verkochten zowel online als langs de deur kinderpostzegels en andere producten. Cabaretier Jochem Myjer plaatste op 28 september de eerste bestelling van de 73e Kinderpostzegelactieweek bij basisschool De Bron in Amsterdam. Naast de traditionele kinderpostzegels waarop dit jaar de iconische Nederlandse striphelden Olivier B. Bommel en Tom Poes staan, kunnen kopers ook pleisters van Jochem Myjers kinderboekenreeks De Gorgels, kleurrijke bloemzaadbommetjes, speciale ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’-tassen en theepakketten kopen. Er zijn ruim 1,1 miljoen velletjes kinderpostzegels verkocht. Ook de pleisterblikjes doen het goed: 147.000 stuks.

Met het thema ‘Geef meer kracht’ besteedt Stichting Kinderpostzegels dit jaar aandacht aan projecten die bijdragen aan het ontwikkelen van veerkracht bij kinderen. Een deel van de opbrengst wordt besteed aan een gratis programma voor scholen en BSO’s, ‘Expeditie Veerkracht’. Hiermee worden zij gestimuleerd meer aandacht aan veerkracht bij kinderen te besteden. Daarnaast draagt de actie bij aan het initiatief ‘Mockingbird, samen voor het kind’, een netwerk van pleeggezinnen dat bijdraagt aan het welzijn van het pleegkind.

 

Donald Duck geschiedenis

De naam Donald Duck duikt voor het eerst op in The Adventures of Mickey Mouse, een boekje uit 1931. Hier wordt een zekere Donald Duck genoemd als vriend van Mickey Mouse. Deze Donald Duck speelt verder geen rol in het boekje. Wel is op een van de afbeeldingen een eend te zien, die echter weinig weg heeft van de latere Donald Duck.

Portugal (2018): 90 jaar Mickey Mouse.

Donald Duck zoals hij nu algemeen bekend is debuteerde in de cartoon ‘The Wise Little Hen’ uit 1934, een van de filmpjes uit de serie ‘Silly Symphonies’. Donald werd voor deze film ontworpen door Art Babbitt en Dick Huemer, twee animators die aan het filmpje werkten. Hij zag er in dit filmpje nog sterk uit als een eend, met een lange snavel en vleugels.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na dit debuut speelde hij mee in een aantal Mickey Mouse-filmpjes en kreeg al snel zijn eigen tekenfilmserie. Ook had Donald een bijrol in de krantenstrips van Mickey Mouse. Vanaf 1936 kreeg hij een eigen krantenstrip, getekend door Al Taliaferro en geschreven door Ted Osborne. De wereld rond Donald Duck werd hierna met name verder uitgewerkt door Carl Barks, die nieuwe vaste personages als Dagobert Duck, Willie Wortel en Guus Geluk in de strips introduceerde. Ook ontwierp Barks de stad waar al deze personages wonen: Duckstad.

 

Donald Duck Nederland

Op 25 oktober 1952 kreeg de Nederlandse jeugd zomaar voor niets het eerste nummer van Donald Duck in de brievenbus. Voor de abonnees werd het 24 pagina’s tellende tijdschriftje door de bezorger van Margriet verspreid voor 15 cent per nummer. Het blaadje mocht zich direct verheugen in een opmerkelijk grote populariteit. Dit had diverse redenen. Allereerst maakten de kinderen kennis met de legendarische Donald Duck-verhalen van tekenaar Carl Barks. Voorts publiceerde Donald Duck, in tegenstelling tot de andere jeugdbladen uit die tijd, per nummer maar liefst twee volledige verhalen.

1e Donald Duck op 25 oktober 1952.

Andere Europese landen waren ons land al voorgegaan. Duitsland, Frankrijk en Italië hadden hun eigen Mickey Mouse tijdschrift, en in België kende men vanaf 1950 Mickey Magazine, het eerste Nederlandstalige Disney-blad. In Denemarken, Noorwegen en Zweden verschenen vanaf de late jaren ’40 Anders And & Co, Donald Duck & Co en Kalle Anka & Co, Disney-bladen waarin niet Mickey maar Donald de naamdrager was.

Enkele cijfers van het weekblad:

  • 80.000 abonnees
  • 25 redactieleden
  • 189 deadlines per jaar
  • In 23 landen wordt Donald Duck uitgegeven
  • 313 nummerbord van Duckatti, auto van Donald Duck
  • Ruim 150 figuren in Donald Duck
  • Bijna 3600 weekbladen in 69 jaar
  • 400 lezersbrieven per week
  • 160.500 volgers op Twitter
  • Vanaf 1 mei 2021 is Donald Duck dagelijks in het Algemeen Dagblad te lezen

 

Donald Duck in het museum.

Gelet op het succes van de verkoop van de Kinderpostzegels 2021 zou zowel de Stichting Kinderpostzegels en PostNL makkelijk kunnen kiezen voor het thema ’70 jaar Donald Duck in Nederland (1952 – 2022)’. Een zeer populair thema voor Walt Disney en stripverzamelaars wereldwijd. Gegarandeerd een hoge omzet voor het goede doel!

 

Donald Duck Persoonlijke zegels

In 2010 gaf de PostNL de serie Ontdek Duckstad uit bestaande uit 36 verschillende velletjes van 10 dezelfde zegels. Voorbeeld:

Spoorbaan aanleggen door de neefjes met slapende Donald Duck.

Op 31 januari 2012 startte PostNL met een nieuwe serie Postsets ter gelegenheid van het 60 jarig jubileum van het weekblad Donald Duck in Nederland. Iedere provincie kreeg gedurende 2012 voor deze gelegenheid een postset. Afgesloten werd met een feestelijke kerstuitgifte. In totaal 13 uitgiften. Voorbeeld: Friesland.

De reeks Donald Duck provincies werd afgesloten met een postset voor de feestdagen gebaseerd op de tekeningen van de winnaars van de prijsvraag voor lezers van de Donald Duck. De zegels zijn bedacht door B. Queisen, M. Nijenhuis en A. Rump.

 

Donald Duck in Finland

In 2001 bestond het tijdschrift Donald Duck 50 jaar in Finland. De Finse post bracht een velletje uit dat zeer populair is bij verzamelaars. Finse leraren zijn gelukkig met de strip Donald Duck, omdat de jongeren makkelijker boeken lezen. Het tijdschrift werd zelfs genomineerd voor de Finse literatuurprijs.

Finland (2001): 50 jaar Donald Duck (1951 – 2001).

 

Donald Duck in Italië

Poste Italiane gaf in 2019 acht zegels uit. Schetsen van The Walt Disney Company Italia en geoptimaliseerd door het Filatelistische Centrum van de Operationele Directie van het State Printing and Mint Institute. De acht zegels als een folder en gewijd aan de 85e verjaardag van  Paolino Paperino (Donald Duck). Illustraties zijn van Giorgio Cavazzano (Italiaanse cartoonist) die Donald tekent met beroemde personages van meer dan duizend avonturen.

Italië (2019): 85 jaar Donald Duck (1934 – 2019).

De acht strips: Donald Duck bestuurt de onafscheidelijke en legendarische auto met kenteken 313, op de voorgrond op het profiel van Italië met het logo van de 85e verjaardag van de oprichting van Donald Duck; Donald Duck en Archimedes Pythagoras, versufte en briljante uitvinder; Donald en oma eend, uitstekende kok, samen met Ciccio, traag, onbekwaam en hebzuchtig; Donald wiens schaduw verandert in Paperinik, een mysterieuze gemaskerde beul van Duckburg die Donald verlost van zijn spreekwoordelijke ongeluk; Donald Duck en Gastone, de gelukkige eend tot in de puntjes, ijdel en egocentrisch; Donald en Here, Quo en Qua, de drie zeer levendige en intelligente kleinkinderen; Donald Duck en Dagobert Dagobert, vertrouwelijk bekend als oom Scrooge, de rijkste eend ter wereld; Donald en Daisy, de eeuwige vriendin, charmant, grillig maar zeer ondernemend.

 

Samenvatting

Een velletje ’70 jaar Donald Duck in Nederland (1952 – 2022)’ is vrij simpel te ontwerpen. Neem het velletje van Finland als uitgangspunt bestaande uit vijf zegels (is ook de standaard van de Kinderpostzegels). De eerste zegel is het eerste weekblad van 1952 (zie boven), de laatste zegel is het ontwerp van de speciale uitgifte 70 jaar (die nog verschijnt). Rest nog drie omslagen te kiezen van eerdere Donald Ducks bijvoorbeeld uit de kunstwereld (Rembrandt en Vincent van Gogh) en een Friestalige Donald Duck.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat vindt u PostNL en Stichting Kinderpostzegels van deze suggestie en het ontwerp van de Kinderpostzegels 2022?

 

Update juni 2022

De Stichting Kinderpostzegels heeft besloten om voor de 74e editie van de Kinderpostzegels onze bekende eend ‘Donald Duck’ te kiezen met zijn 70e verjaardag in Nederland. Lees het volledige persbericht van 8 juni 2022:

https://www.kinderpostzegels.nl/nieuwsbericht/donald-duck-en-zijn-familie-op-kinderpostzegels-2022/

 

Twee expo’s van Donald Duck in 2022:

Twee expo’s zijn al te zien voor de Donald Duck fans in Noordwijk en in Groningen:

https://www.museumofcomicart.nl/tentoonstellingen/donald-duck-70-jaar-weekblad/

https://www.storyworld.nl/nl/storyworld-spotlight/donald-duck

De eerste expo in Noordwijk bevat de originele strips en een luxe catalogus is te koop. De tweede expo is in Groningen waar je het maakproces van het weekblad Donald Duck kunt bewonderen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Finland Portugal Disney Kinderpostzegels StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (15 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)