Kinderpostzegels 2017: doorsnee stripgezin Jan, Jans en de kinderen - Postzegelblog

Kinderpostzegels 2017: doorsnee stripgezin Jan, Jans en de kinderen

2

Libelle’s doorsnee stripgezin Jan, Jans en de kinderen staat dit jaar op de kinderpostzegels 2017. Op woensdag 27 september 2017 vanaf 12.00 uur start de scholenactie Voor kinderen door kinderen.


Kinderpostzegels 2017, uitgiftedatum: 9 oktober 2017

De populaire humoristische strip Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis staat dit jaar op de nieuwe kinderpostzegels. Het thema van deze emissie is Een goed thuis voor alle kinderen. De striptekenaar Kruis is op 19 januari 2017 overleden. PostNL brengt met de uitgifte van deze kinderzegels een eerbetoon aan Jan Kruis, die minstens 40 jaar met een stripverhaal in het tijdschrift Libelle is verschenen.
Rob Phielix, striptekenaar bij Studio Jan Kruis, is de ontwerper van deze kinderzegels.

Start scholenactie Kinderpostzegels 2017

De scholenactie Door kinderen voor kinderen start op woensdag 27 september om 12.00 uur. Ongeveer 160.000 kinderen van groepen 7 en 8 van de basisschool nemen met een bestel-app bestellingen aan de deur op. Het noteren kan hiermee nu gemakkelijker en vlugger verwerkt worden. Bezorging gebeurt door de post vanaf 8 november. De eerste dag van uitgifte van de Jan Kruis-kinderzegels is op 9 oktober.
De oplage bestaat uit 2.860.000 velletjes, gedrukt door Joh. Enschedé Security Print in Haarlem. Prijs per vel is 6,96 euro.

Collect 93, een tipje van de sluier

Op een aantrekkelijke wijze toont de 93e Collect-editie ons (al weken voor de uitgiftedatum) een ongekleurde zwart-wit ontwerptekening (getekend door Rob Phielix) van het op 9 oktober uit te geven kinderpostzegelvel 2017. Het postzegelvel bestaat uit één tekening, waarin meteen de twee horizontale stroken opvallen. Beide stroken zijn ieder in drie postzegelvakjes verdeeld. Kinderzegelontwerper Rob Phielix: “Ik overdrijf de acties van de personen graag om het beeld minder statisch te maken.”
Naderhand wordt de ingescande tekening op de computer ingekleurd door Wilma Leenders. Zij weet precies welke kleuren bij welke personages horen. Opa heeft altijd een grijs pak aan, Jeroen een groen shirt en Catootje een roze bloesje.

Kinderpostzegels 2017

Het complete gezin uit de familie-strip is op de zegels afgebeeld. Over het gehele postzegelvel loopt een bekend strip-tafereel: het gezin zit samen bij de keukentafel. Op iedere kinderzegel figureren één of twee goed gehumeurde karakters uit de familiestrip, die op een gezellige manier ieder op een of andere manier bij een activiteit betrokken is. Het verhalend (en verbindend) element is daardoor makkelijker in de strip te krijgen.

Zegel 1

Jan (koekje dopend in de thee) en Gertje (met spuitbus in de hand) maken samen plezier over de slagroom op de appeltaart, die op de tafel staat.

Zegel 2

Karlijn (met taartschep op de voorgrond)  kijkt wat verschrikt naar achteren, omdat ze weet dat de thee inschenkende moeder Jans met theepot en theebuiltje, een hekel aan slurpen heeft.

Zegel 3

Loedertje is op de schouder terechtgekomen van de voorover gebogen Opa (ook met taartpunt), zodat hij korter wordt.
De tekst Nederland 2017 past er nu precies  boven.

De rand van de keukentafel met daarop een tafelkleed (waardoor je geen benen van de anderen kunt zien) zit net boven de horizontale postzegelperforatie, zodat je meteen kunt zien waar het gezin zit, ook als de postzegel losgescheurd is.

Zegel 4

Catootje (zittend op de grond) stookt Lotje weer op om nog meer brieven te zoeken.

Zegel 5

Jeroen duikt triomfantelijk vanonder de tafel op met een liefdesbrief voor Catootje.

Zegel 6

De Rode Kater zit zoals gewoonlijk in zijn mand.

Het tijdloos constante tegenover het aangepast actuele

Mariken Swilders, projectredacteur bij Studio Jan Kruis, wijdt nader uit over het strip-kenmerkend eigene: “De familie zit vaak aan tafel (zoals het velletje ook laat zien) of op de bank. Wat dat betreft is Jan, Jans en de kinderen stilstaand water. Ze wonen al 47 jaar in dezelfde boerderij in Drenthe en ook de inrichting is nog steeds dezelfde. Ze worden geen dag ouder.
Maar het gezin groeit wel met de tijd mee. In 1970 maakten ze zich bijvoorbeeld druk over de bom, nu over het milieu. Ook proberen ze waar mogelijk rekening te houden met het thema van de week. Als Libelle bijvoorbeeld aandacht besteedt aan pubergedrag, dan zie je dat bij Catootje terug.”

Eerbetoon

Mariken Swildens: “De kinderpostzegels beschouw ik niet alleen als een eerbetoon aan Jan Kruis zelf, maar ook aan Jan, Jans en de kinderen. Hun karakters sluiten naadloos aan op het thema Een goed thuis van de kinderpostzegels. Ze zijn het schoolvoorbeeld van een warm, lief en veilig gezin. Iedereen herkent zichzelf in een van de personages. Ze zijn zo Hollands als kaas, koeien en klompen.”

Foto’s door PostNL

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Kinderpostzegels StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)