Kinderpostzegels 2017: herkenbaar nagelaten werk van Jan Kruis - Postzegelblog

Kinderpostzegels 2017: herkenbaar nagelaten werk van Jan Kruis

0

Het verbindende element tussen de vijf personen op de stoelen van het postzegelvel Kinderpostzegels 2017 is theedrinken en taartpunt-eten. Tussen Catootje met teckel Lotje (4e zegel) en Jeroen (5e zegel) ontstaat relationeel contact door een liefdesbrief van Jeroen aan Catootje te geven. De Rode Kater (6e zegel) is nergens bij betrokken, het huisdier functioneert als een toekijkend decoratieve vulling.

Kinderpostzegels 2017

Jan, Jannetje en hun jongste kind – Jan, Jans en de kinderen

Everhardus Johannes Potgieter

U zult zich ongetwijfeld afvragen wat de letterkundige Potgieter (1808 – 1875) met Jan Kruis (1934 – 2017) heeft te maken. De striptekenaar stelt in ‘StripGlossy , nr 5½’ (blz. 7) dat hij geïnspireerd is geraakt door Potgieters literaire klassieker Jan, Jannetje en hun jongste kind uit 1842.
Het overeenkomstige tussen Potgieters literaire werk en de langstlopende Nederlandse strip is dat beide beschouwingen geven via de allegorie over hun actuele leven. Beide personen hebben overigens wel een geheel andere invalshoek op het leven met grote & kleine tegenstellingen.

Potgieter geeft (met een kritische blik) in een allegorisch verhaal Jan, Jannetje en hun jongste kind de trage, lamlendige en suffige tijdgeest van het 19e eeuwse Nederland weer via hun zoon Jan Salie (gebrekkige culturele leven en de langzame industriële revolutie) tegenover zijn ouders Jan en Jannetje, die de initiatiefrijke, economisch en cultureel hoogstaande 17e eeuw (Gouden Eeuw) van ons land vertegenwoordigen.

Jan Kruis

Bron: StripGlossy 5,5

Jan Kruis daarentegen tekent & schrijft (in woord & beeld) op een humoristische manier over het wel en wee van het dagelijkse leven van zijn gezin in het stripverhaal Jan, Jans en de kinderen. De strip is autobiografisch van opzet. De hoofdpersonen vertegenwoordigen via een ‘allegorie-methode’ de gezinsleden van de familie Kruis:

  1. Jan is de striptekenaar-schrijver Jan Kruis zelf (zie bovenstaand zelfportret).
  2. Jans is zijn vrouw Els.
  3. Dochter Andrea (54 jaar) staat model voor Catootje,
  4. met haar ‘verloofde’ Jeroen; ze blijft kind in de strip!!!.
  5. De andere dochter Leontine (57 jaar) speelt de rol van Karlijn (zij blijft ook steeds kind in de strip).
  6. Zoon Gertje is als nakomertje het jongste kind van Jan en Jans. De kinderen groeiden op in een warm en hecht gezin.
  7. Opa is de vader van Jan.
  8. Huisdieren als ‘medewerkers’ Rode Kater (jeweetwel-kater)
  9. en teckel Lotje behoren ook bij het gezin.

Afscheidscartoons

Bron: StripGlossy 5,5

In het voorwoord van StripGlossy5½ schrijft Jans vrouw, Els Kruis: “Op een gegeven moment had Jan nauwelijks puf meer. Hij was dan wel eens verdrietig: “Waarom kan ik toch niet meer?” Dan zei ik: “Morgen kan het misschien weer.” Ik was blij toen hij cartoons maakte, die ook over zijn overlijden gaan. Het was tot dan een gevecht voor hem om te accepteren dat hij dood zou gaan. Hij wilde heel graag door.”
Hij blijft natuurlijk het meest bekend vanwege Jan, Jans en de kinderen. Hij kon uiteindelijk niet anders dan de strip verkopen. Het waren zijn kindertjes en hij vond het verschrikkelijk toen de strip ineens heel lawaaiig werd. Hij zei dan vaak: “Kijk jij eerst even en laat maar weten of ik het kan bekijken.” De laatste jaren gaf hij toe dat het veel beter is geworden. Hij droeg de consequentie van zijn keuze.”

Met enige fantasie zou je kunnen stellen dat op de ietwat schuinstaande Decemberzegels 1987 (in de Stijl-kleuren rood, geel en blauw) striptekenaar Jan Kruis veertig jaar eerder al met een monogram van zijn achternaam al op postzegels terecht is gekomen.

Foto’s door PostNL, StripGlossy en B. Hylkema

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland Kinderpostzegels StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)