Typisch Nederlands – schaatsen - Postzegelblog

Typisch Nederlands – schaatsen

3

Op maandag 3 januari 2022 verschijnt het eerste, zes gelijke postzegels tellende postzegelvel ‘Typisch Nederlands – Schaatsen’. Deze meerjarige emissie telt dit jaar nog vier andere typisch Nederlandse sporten: hockey (21 maart), wielrennen (4 april), zeilen (9 mei) en voetbal (15 augustus).

Typisch Nederlands – schaatsen: uitgiftedatum 3 januari 2022

Typisch Nederlands – schaatsen

Typische beweging schaatser

De schaatser in actie zet in hoge snelheid de bocht door het rechterbeen over het linkerbeen te plaatsen. Hij is aan het racen met de rechterarm los, waarvan de hand naar achteren steekt. De linkerarm zie je niet vanwege het perspectief; de hand ligt op de rug. Bij deze lichaamstand is de focus vooral op de dynamiek gericht, wanneer de schaatser het lichaam draait om de inspanning te leveren.

NVPH 2480 - Klapschaats

Opvallend is dat linker en rechter klapschaats uit het beeldvlak steken en overlopen naar de witte strook onderaan de postzegel. Hiermee wordt de indruk versterkt dat de schaatser naar jou toekomt.
Edwin Praet: “Je bent optimaal bij de actie betrokken. Je bent de fan in het stadion, die de kampioen als het ware op zich af ziet schaatsen. Als inspiratie zijn door sportfotografen gemaakte foto’s van actiemomenten gebruikt. Daarbij kijk je als ontwerpers vooral naar de dynamiek van het lichaam, de kracht die het uitstraalt en de balans tijdens de inspanning.”

Vormgevingstechnisch bestaat er verschil tussen ‘rechtuit-schaatsen’ en ‘bocht-schaatsen’ (in lichaamshouding & beweging). Het ‘bocht-werk’ kent de meest ingewikkeld tekenmethode, zoals die op bijgaande postzegel is verwerkelijkt.Bijgaande 9 voorontwerpen (op een na zijn alle schaatsers in diagonale staand opgevoerd) zijn aan de definitieve 100-jarige KNSB-postzegel (nvph 1261) voorafgegaan. De houding van de ‘benen-van-de-wedstrijd-schaatser’ vraagt veel aandacht van de ontwerper. Veel ‘houdingen’ ogen bij ‘stilstand’ vreemd. (Deze voorontwerpen zijn ontleend aan ‘Nederlandse postzegels 1982’, blz. 46/9)Bijgaande 9 voorontwerpen (op een na zijn alle schaatsers in diagonale staand opgevoerd) zijn aan de definitieve 100-jarige KNSB-postzegel (nvph 1261) voorafgegaan. De houding van de ‘benen-van-de-wedstrijd-schaatser’ vraagt veel aandacht van de ontwerper. Veel ‘houdingen’ ogen bij ‘stilstand’ vreemd. (Deze voorontwerpen zijn ontleend aan ‘Nederlandse postzegels 1982’, blz. 46/9)

Neutrale schaatser

Het toevoegen van de schaduwen ging gepaard met het weglaten van overbodige details. Van Praet: “We wilden het zo minimalistisch mogelijk maken. De essentie is de dynamiek en beweging. Ogen, neus en mond ontbreken in het gezicht, ook om te voorkomen dat je een relatie legt met een kampioen.”

NVPH 1261 - 100 jaar KNSB

In tegenstelling tot deze schaatspostzegel met daarop een afbeelding van een neutrale schaatser zijn in 1982 en 2006 toch met naam bekende schaats-fenomenen op postzegels in actie geportretteerd.
De in Tytsjerkeradiel geboren Auke de Vries (1937) heeft t.g.v. 100-jarige KNSB een postzegel (nvph 1261) met daarop zijn leeftijds- en provincie-genote Atje Keulen-Deelstra (1938 – 2013) als iconisch schaatsster met donkerblauwe, wit gestreepte muts ontworpen.

NVPH 2415 - Going for GoldNVPH 2416 - Going for Gold
Ard Schenk (1944) en Yvonne van Gennep (1964) zijn ter gelegenheid van de Olympische Winterspelen 2008 in Turijn op beide Going for Gold-postzegels (nvph 2415/16) in dynamische actiemomenten opgevoerd.

Typisch Nederlands – schaatsen

Typisch Nederlands – schaatsen

Gevarieerde kleurenpracht

De sfeer van de postzegel wordt bepaald door de stevig dominerende kleur rood in de achtergrond in combinatie met de contrastkleuren blauw (gezicht, schaatspak & schaatsen), oranje (capuchon met schaatspak & schoenen) en lichtgrijs (schaatsbril [de allernieuwste zonder montuur met alleen pootjes]). Als bijzonderheid is in deze kleurenpracht ook de Nederlandse driekleur te ontdekken.

IJsbaan

In de achtergrond lopen vier brede lijnen in een ovale vorm, als symbool voor de typische plattegrond van een ijsbaan. De achtergrond is zo gepositioneerd dat er diepte ontstaat, die versterkt wordt door schaduwpartijen in de schaatsen, benen, borst en de armen. “Het zijn natuurlijke schaduwen, waardoor het lichaam geloofwaardig wordt en je duidelijk merkt waar het licht vandaan komt”, aldus Edwin van Praet.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)