Vrolijk kleurige nijntje-kinderpostzegels 2020: “Geef een veilig thuis.” - Postzegelblog

Vrolijk kleurige nijntje-kinderpostzegels 2020: “Geef een veilig thuis.”

9

Kinderpostzegels 2020 - nijntje 65 jaarDe kinderpostzegels 2020 staan in het teken van nijntje. Met de 65-jarige nijntje (aanvang voormalig pensioneringsleeftijd) op een vrolijke én groot formaat kinderzegel met gasten wil de Stichting Kinderpostzegels Nederland een warm en prettig gevoel van veiligheid aan kinderen geven.
De eenvoud van vorm en kleur van nijntje geeft ieder kind de vrijheid om naar eigen inzicht zijn/haar eigen fantasie in te vullen. Veel kinderen herkennen zich in Nijntje en haar avonturen. Ze is ongecompliceerd en onschuldig, is positief en staat open voor nieuwe ervaringen.

Kinderpostzegels 2020 – nijntje 65 jaar: uitgiftedatum 5 oktober 2020

Kinderpostzegels 2020 - nijntje 65 jaar

Kinderpostzegels 2020 – verschillende formaten zegels

Het vel Kinderpostzegels 2020 nijntje 65 jaar bestaat uit vier normaal formaat en één groot formaat postzegel voor de hoofdpersoon, zoals dat ook met de skateboarder én Meneer de Uil bij de kinderzegels 2014 en 2018 is uitgevoerd:

 1. Familie pluis in de auto
 2. Tante trijn met limonade
 3. Nijntje met taart & vier kaarsjes
 4. Boris en barbara beer met zeven sproetjes
 5. Knorretje en betje big

 

 • Vader en moeder pluis met nijntje pluis in de auto, boris & barbara de beer en knorretje & betje big vieren de 65e verjaardag van nijntje. Tante trijn trakteert op taart en limonade met een rietje.
 • In overeenstemming met Dick Bruna worden de namen van personen niet met een hoofdletter aangeduid, behalve aan het begin van een zin.
 • Ik veronderstel dat de ‘leesrichting’ van deze emissie afwijkend is. De ‘rondgang’ *) van de vrienden loopt van postzegel 2, via postzegels 1, 4 en 5 naar postzegel 3.

*)
Zie het postzegelblogartikel ‘Leesrichtingen postzegelvellen’ van 2 februari 2020.

‘Leesrichtingen’ postzegelvellen met accent op dat van Fabritius

Essentiële van nijntje-afbeeldingen

Miffy straalt een heldere puurheid uit door:

 1. De eenvoudige vormen en heldere kleurkeuzes: de drie primaire kleuren (rood, geel & blauw) met zwart & wit in combinatie met groen.
 2. De tekeningen bezitten helderheid en weinig detailleringen. Geen van de hoofdzaak afleidende bijzaken (onderdelen). Er is aandacht voor het elementaire en essentiële.
 3. Strakke belijning (zonder één lijntje te veel), die nog steeds de spanning van de handgetekende lijn bezit.
 4. Perfecte balans in de perfectionistisch uitgevoerde tekening. Bruna maakt geen gebruik van de rechte lijn.
 5. Perspectief is niet in de frontale afbeelding aanwezig.
 6. De vormen bezitten rondom zwarte contourlijnen.

Gouden postzegel nijntje 65 jaar

nijntjes geboorte

In 1955 vond de ‘geboorte’ van het konijntje tijdens de vakantie van de familie Bruna in Egmond aan Zee plaats. Daar vertelde bedenker-tekenaar-schrijver Dick Bruna zijn oudste zoon elke avond voor het slapengaan een verhaaltje over het witte konijn dat in de tuin van het vakantiehuisje rondloopt.

In de loop der jaren is nijntje steeds meer geëvalueerd tot het iconische beeld, zoals we het witte konijntje met beide oren nu kennen. De wangen zijn dikker geworden en het hoofd is ten opzichte van het lichaam kleiner geworden.

Herhaling postzegelafbeeldingen & -emissies

Als merkwaardige bijzonderheid kan vermeld worden dat de vijf afbeeldingen van de nijntje-postzegels al eerder op drie postzegels zijn verschenen!

 • nijntje met gebak (i.p.v. limonade): Japan
 • nijntje in een auto: Japan
 • nijntje met taart & vier kaarsjes: Pers.Postz. Nederland

Eerder uitgegeven postzegels van Dick Bruna

Kinderzegels 1969

NVPH 932 - Kinderzegel 1969NVPH 933 - Kinderzegel 1969NVPH 934 - Kinderzegel 1969

NVPH 935 - Kinderzegel 1969NVPH 936 - Kinderzegel 1969

 Decemberzegels 1995

NVPH 1662 - Decemberzegel 1995NVPH 1663 - Decemberzegel 1995

Kinderpostzegels 2005

NVPH 2370 - blok kinderzegels nijntje 2005

Kinderpostzegelactie en financiën

 • Bij deze kinderzegelemissie is gelijk vorig jaar gebruik gemaakt van eerder gemaakte afbeeldingen. Het werken met kopieën voor de samenstelling van een nieuw postzegelvel is vanuit ontwerptechnisch oogpunt aanmerkelijk goedkoper dan het bewandelen van een ontwerptracé voor geheel nieuwe postzegelafbeeldingen. Wat er aan Mercis als licentiehouder van nijntje betaald moet worden is me onbekend.
 • Het enthousiasme in het samenwerkingsverband tussen SKN en de scholen neemt ieder jaar gestaag af. Ieder jaar zijn er steeds minder scholieren betrokken bij de actie ‘Door kinderen voor kinderen’.
 • Teneinde de inkomsten van SKN nog enigszins op peil te houden, die de ontwerp- en aanmaakkosten als postzegel-aanvragende partij dient te betalen, is het aantrekkelijk met bestaande afbeeldingen een nieuwe postzegelemissie samen te stellen.

Populariteit nijntje in Japan

Japanners hebben een obsessie voor alles wat lief, schattig en klein is, wat zij aanduiden met het woord ‘kawaii’. Een andere bijzonderheid van de Japanners is dat zij verzot zijn op strips, stripfiguren en tekenfilms, waarin de hoofdpersonen grote ogen hebben. Deze kenmerken zijn alle in het witte konijntje Miffy (Engelse benaming) verenigd. nijntje bezit er een hoog ‘kawaii-gehalte’.
Miffy is bijzonder populair bij jong en oud in Japan. Alle attributen in de kinderkamer zijn rijkelijk voorzien van Miffy-afbeeldingen. Studenten gebruiken bijvoorbeeld een nijntje-agenda, ouderen dragen met groot genoegen een T-shirt met een kleurig nijntje erop.
nijntje staat in Japan op geweldig hoog niveau: nijntje-boeken zijn te vinden op de jeugdafdeling van een bibliotheek, maar ook op de kunstafdeling.
Een tegenhanger van Miffy (in een hard zakelijke lijn uitgevoerd) is de gevoelsvol zoetige stijl van poesje Hello Kitty, die overheersend in het roze is uitgevoerd.

Kinderzegelactie & -verkoop

De 72e actie van de basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 start op woensdag 23 september om 12.00 uur. 5 oktober is de eerste uitgiftedag van het kinderpostzegelvel 2020.

Directiewisseling

Pascal de Smit is per 1 januari 2020 de nieuwe directeur Stichting Kinderpostzegels Nederland geworden en volgt hiermee Sef van Ments op die vanaf juni 2019 er de functie bekleedde!
Paul de Smit: “Ik ben erg blij dat Kinderpostzegel het vertrouwen in mij heeft uitgesproken om de organisatie de komende jaren veder te brengen. Ik kijk ernaar uit om met het team de uitdagingen die er liggen op te pakken en daarmee het perspectief voor kwetsbare kinderen te verbeteren.”

Kinderpostzegelactie - Kinderpostzegels 2020

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (9) Schrijf een reactie

 • Prins op 14 oktober 2020 om 13:12

  De kinderpostzegels met Nijntje van 5 oktober 2020 hebben zeer slechte gom die nauwelijks tot geheel niet plakt.
  Krijg nu die zegels maar eens gestempeld!

 • jaap termes op 15 oktober 2020 om 10:40

  LS,

  Het zijn niet de eerste zegels die niet of nauwelijks plakken cq slecht gegomd zijn.

 • Prins op 22 oktober 2020 om 11:57

  Beste PostNL,

  De Kinderzegels van 2020 plakken in het geheel niet. Als ze nog net vasthielden aan de envelop bij verzending, dan vallen ze van de envelop af in het postproces tussen brievenbus en geadresseerde.
  Dit is een product dat ondanks de leuke afbeeldingen erop als postzegel, namelijk een bewijs dat ik het port betaald heb voor het hele verzendingsproces tot bij de geadresseerde, als complete mislukking beschouwd moet worden. Misschien moet ik maar eens een klacht indienen.

 • Peer Welten op 1 november 2020 om 09:38

  waardeloos….
  ik heb vroeger altijd zelf kinderpostzegels verkocht… kilometers voor gelopen, dat was in 1957.
  Nu koop ik er zelf altijd… geen jaar overgeslagen. Tot nu… vanaf 2021 zal ik er geen meer kopen want de postzegels plakken niet… Waardelos x 200

 • Ed op 1 november 2020 om 11:31

  Heb ze aan de deur besteld, maar nog niet ontvangen. Ben benieuwd.

 • Marieke op 10 november 2020 om 16:05

  Nou inderdaad ze plakken slecht. Bij mij is de postzegel erdus ergens afgevallen. Ik heb net een boete binnen van postnl, wegens te weinig (geen) porto. Grrrr

 • Veldhuis op 12 november 2020 om 23:23

  Ze plakken inderdaad niet! Kaartje naar mijn jarige broer gestuurd. Vandaag viel ook hier een boete van postnl op de mat. Terwijl ik zeker weet dat ik er een postzegel van Nijntje (die leuke in de auto) op heb geplakt. Maar de postzegel is er dus afgegaan tijdens het postproces. Stom.

 • Pieter op 13 november 2020 om 08:54

  Strafport niet betalen en de portkaart met de mededeling “postzegel afgevallen” terugsturen. En de lokale media inschakelen, anders gebeurt er niks mee ondanks dat PostNL hier ook mee schijnt te lezen.

 • Andre op 12 december 2020 om 19:51

  Bedankt Postnl laatste jaar dat we met dee laaie lichterij meedoen, zegels plakken niet en nog strafport eisen ook.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)