Strippostzegels 1998 verschillen in blokje- en boekjepostzegel - Postzegelblog

Strippostzegels 1998 verschillen in blokje- en boekjepostzegel

3

NVPH 1783 - Strippostzegel 1998Toen Jan Kruis in 1998 door PostNL benaderd werd om nieuwe strippostzegels te vervaardigen, was hij meteen enthousiast. Hij wachtte de briefing zelfs niet eens af, waarin exact vermeld staat wat wel en wat niet op de postzegel moet staan. Hij begon direct te tekenen.
Bij PostNL stonden ze verbaasd te kijken toen Kruis het kant-en-klare ontwerp uit zijn tas haalde bij de eerste bespreking. Jan Kruis: “Het leuke is dat er aan mijn eerste ontwerp eigenlijk vrij weinig veranderd is!”

Strippostzegels

Op 6 oktober 1998 heeft PostNL de Strippostzegels 1998 (nvph 1782/83) van ontwerper Jan Kruis in twee verschillende uitvoeringen uitgegeven:

NVPH 1782 - Strippostzegels 1998
Postzegelblokje van 2 postzegels (nvph 1782/83) is in een oplage 2 miljoen exemplaren gedrukt door Joh. Enschedé.

Pb 51 - Strippostzegels 1998

Postzegelboekje (Pb 51, nvph 1783) met 10 postzegels met 20 sluitzegels is in een oplage van 2½ miljoen exemplaren gedrukt door Walsall Security Printers.

Verschillen blokjepostzegel – boekjepostzegel

Deze beperkte informatieve tekst is afkomstig uit de Speciale Catalogus 2022 Strippostzegels 1998.

Onderstaande verkorte tekst (afkomstig uit het Nederlandse Maandblad Philatelie / Filatelie 1998, bladzijden 774/75 en met hulp van enkele postzegelblog-lezers ontvangen [hartelijk dank daarvoor]) geeft tekstinhoudelijk aanmerkelijk meer inzichtelijke betekenis aan de eerste postzegel (nvph 1782a) van het postzegelblokje.


NVPH 1783 - Strippostzegel 1998

  1. Afmetingen zegelbeeld: blokjespostzegel 32 mm, boekjespostzegels 31½ mm breed.
  2. De schreef van de laatste ‘d’ van Nederland is bij de blokjespostzegels wit gekleurd en bij de boekjespostzegels paars gekleurd gevuld.
  3. Kleurverschil: de letters van de landsnaam van de blokjespostzegels zijn met de paarse schaduwrand duidelijk donkerder gekleurd dan die van de boekjespostzegels.
  4. Het zwart van de blokjespostzegels is zo goed als ‘rasterloos’, terwijl dat van de boekjespostzegels op veel plaatsen duidelijk sporen van het gebruikte raster vertonen.
  5. Het papiergebruik verschilt: voor blokjespostzegels is fosforescent gecoat papier gebruikt. De boekjespostzegels zijn op niet-fosforescent papier gedrukt mét extra gedrukte fosforbalk op het postzegelgedeelte. Reden? Anders zullen de sluitzegels door de detectie-apparatuur bij afstempeling voor echte postzegels aangezien worden.
  6. De papierrichting is ook verschillend: niet gedraaid tegenover kwartslag gedraaid.

 

Het versturen van een brief staat centraal op beide postzegels van het postzegelblokje.

Brief schrijven

Onder het toeziend oog van moeder Jans en de rode ‘je-weet-wel-kater’ (model theemuts) schrijft dochter Catootje en haar vriendje Jeroen een brief aan opa. Daarbij speelt (geheel in overeenstemming met alle strips van Kruis) de dialoog een belangrijke rol. Met nadruk (en daardoor opvallend groot) vraagt Jeroen: “80 cent, oké?”
De vergroting van het getal accentueert duidelijk en overtuigend de nadruk op het getal in de dialoog. Bovendien vervult deze notatiewijze uiterst functioneel het frankeertechnische gedeelte van de postzegel. Een hoog achtenswaardige vondst van tekenaar Kruis!

Brief posten

Het vet, groot en geïncorporeerd uitgevoerde getal 80 in het antwoord “Ja hoor, 80 cent” van Catootje op de pinnige vraag van moeder Jans: “Heb je genoeg geplakt?” heeft dezelfde dubbelfunctie als die van de eerste postzegel, wat voor een glimlach zorgt bij de rest van de familie Tromp in de rode MG-auto, die betrokken en glimlachend naar de brief postende kinderen kijken.
In 1972 heeft Jan Kruis deze oude auto (als nostalgisch ex-bezitter) moeten verkopen om een belastingaanslag te kunnen betalen.

Levensloop brief met actie & reactie

In dit kleurige, vijf plaatjes omvattende stripverhaal van de familie Tromp wordt de ‘levensloop-van-een-brief’ met actie en reactie daarop verwoord en afgebeeld. De twee opmerkingen op de linker sluitzegel maken de activiteiten op beide stripzegels voor de lezer meteen toegankelijk. Het aansluitende antwoord van opa (met historisch verwijzende info) op de rechter sluitzegel vindt aansluitend een aantrekkelijke afronding op de smalle sluitzegel als de postbode de blij verraste kinderen de brief overhandigt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,25 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)