Geschiedenis van het postzegelverzamelen 30, William P. Brown - Postzegelblog

Geschiedenis van het postzegelverzamelen 30, William P. Brown

0

brown_city_postGeïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen, beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 30, William P. Brown

Tot nu toe zijn we steeds in Europa gebleven, maar ook over de oceaan in Noord Amerika kwam het postzegelverzamelen, zij het ietsje later, op gang. Het is niet helemaal zeker wie als eerste Amerikaanse postzegelhandelaar gezien kan worden.

John William Kline, handelend onder A.C. Kline was een boekhandelaar in Philadelphia. In de 50er jaren ontpopte hij zich daarnaast als een belangrijke munthandelaar. Op een gegeven moment is hij ook in postzegels gaan handelen en gaf uiteindelijk in 1862 een catalogus uit.

De andere kandidaat is William P. Brown. Hij was vanaf de vijftiger jaren verzamelaar en vanaf 1860 handelaar. Mogelijk was hij de eerste handelaar die zich volledig met de postzegelhandel bezig hield. Hij verkocht zegels aan passanten in New York’s City Hall Park. In ieder geval was hij in New York de eerste met een eigen winkel. In 1864 opende hij een winkel in de nabij gelegen Nassau Street op nummer 145, alwaar hij postzegels en spoedig daarna ook munten aan de New Yorkse verzamelaars verkocht. Zijn voorbeeld is later door velen gevolgd (o.a. in 1867 door John Walter Scott) waardoor Nassau Street zich als een filatelistisch centrum ontwikkelde. Dit is zo gebleven tot in de zeventiger jaren van de 20e eeuw (o.a. door het Stamp Center op Nassau Street 116). Op dit moment is er geen enkele postzegelhandel meer te vinden in deze straat.

w-brown

Brown, geboren in 1841,  was een markante figuur. Soms leek hij op een Amerikaanse kerstman. Hij had een horrelvoet en als hij langs zijn toonbank hobbelde, en met vuile vingers zonder pincet klanten met postzegels en munten bediende, was hij een ware bezienswaardigheid. Hij was excentriek en van huis uit zeer gelovig. Zijn vader was als predikant werkzaam in de USA, Burma, India en Japan alwaar hij de bijbel in het Japans vertaald heeft. Zie Wikipedia over de verdiensten van zijn vader.

William P. Brown werd eens aangewezen in een lekenjury maar weigerde op godsdienstige gronden de eed af te leggen. Toen de rechter daarbij ook nog vernam dat hij zijn brood verdiende met de handel in oude postzegels kwam deze tot de overtuiging dat hij niet goed snik was. De rechter zou daarbij hebben gezegd dat als het hof van zijn handel had afgeweten,  hij nooit tot jurylid benoemd zou zijn. (bron: The Philatelic Record 1881; 79).

Hij was niet altijd geliefd bij zijn collega’s en er vonden heen en weer wel wat pesterijen plaats. In 1856 werd in New York een nieuwe particuliere postdienst opgericht, de ‘Essex Letter Express Post’. Deze postdienst die een eigen postzegel benutte ging spoedig op de fles. Toen er als gevolg van de opkomst van het verzamelen vraag naar zegels van particuliere postdiensten ontstond, waren de zeldzame zegels van de Essex Letter Express nergens te vinden. Op een gegeven moment vond Brown er echter een aantal bij een kruidenier die vroeger een brievenbus van de Essex Letter Express in zijn winkel had. Brown nam gebruik van deze gelegenheid om een collega waar hij een hekel aan had een hak te kunnen zetten. Hij nam één van de zegels, radeerde de letters sx uit de wimpel aan de mast van het schip netjes weg en plaatste de letters onder het schip. Daarna zond hij de gewijzigde zegel naar zijn collega. Tot grote vreugde van Brown verschenen enige tijd later advertenties van zijn collega waarin deze aanbood gegarandeerd echte Essex Letter Express zegels te kunnen leveren. Brown bestelde er een paar en ja hoor, de letters sx stonden onder het schip in plaats van in de wimpel. Nagemaakt!

 

origineel

origineel met SX in wimpel

vals exemplaar met SX onder schip

vals exemplaar met SX onder schip

Jaren later is Brown nog een eigen stadspost begonnen, waarbij het niet geheel duidelijk is of het nu ging om geld met postbezorging te verdienen of juist met de postzegels die hij erbij kon uitgeven, maar ik heb zo mijn vermoedens.

brown_city_post

Dat Brown bij veel collega’s niet populair was blijkt onder andere uit het feit dat S. Allan Taylor bovenstaand zegel nagemaakt heeft, waarbij hij achter de man met de kruiwagen (waarvan aan te nemen was dat het Brown voorstelt) een duivel plaatste als symbool van de stuwende kracht achter Brown. Hij voegde verder nog de tekst ‘3 limps to the post office’ aan toe (drie manken naar het postkantoor). Niet echt fijnzinnig gezien Brown’s handicap.

brown_devil

Desalnietemin heeft Brown zijn postzegelhandel nog lang volgehouden waarbij hij tevens een filatelitisch tijdschrift uitgaf. William P. Brown overleed in 1929.

De American Stamp Dealers Association heeft een pagina aan Brown gewijd met meer informatie.

Wordt vervolgd op 23 juni.

Tot nu toe verschenen:

1. Inleiding en begin
2. De eerste verzamelaars
3. De eerste catalogus, Oscar Berger Levrault maakt als eerste een overzicht.
4. Alfred Potiquet, De eerste commercieel uitgegeven catalogus.
5. Booming 1862, Het meest turbulente jaar in de filatelistische geschiedenis.
6. Edard de Laplante, De eerste die uitsluitend van de postzegelhandel leefde.
7. Natalis Rondot, De eerste echte filatelistische literatuur verscheen in een familieblad.
8. Henri Justin Lallier, Uitgever van het eerste postzegelalbum.
9. Frederick W. Booty, De eerste catalogus in het Engels.
10. Mount Brown, Een succesvolle Engelse catalogus.
11. Dr John Edward Gray, Uitvinder van de postzegel, allereerste verzamelaar of alleen maar een goede catalogusuitgever?
12. Het eerste postzegeltijdschrift, Eerst een mislukte poging, maar dan toch een postzegelblad.
13. Edward Pemberton, Actief filatelist met nakomelingen in de filatelie.
14. Dr. C.W. Viner, Vader van de engelse filatelie.
15. Jean Baptiste Moens, De grootste handelaar aller tijden.
16. De uitgeverij van Moens, Van groot belang in begintijd filatelie.
17. Duitsland in 1862, De trage start van een belangrijk filatelistisch land.
18. Nederland in 1862, De eerste Nederlandse catalogus en album.
19. Nederland in 1864, P.H. Witkamp
20. Het ontstaan van Schaubek
21. De concurentie barst los, gratis postzegels bij tijdschriften.
22. Knutselen met postzegels.
23. De Postzegel Polka., postzegels als inspiratiebron voor muziek
24. Alexander Baillieu., postzegels als goudmijn?
25. List, bedrog en overvloed., postadministraties ontdekken verzamelaars.
26. De dikke Elb uit Dresden, persoonsverwisseling met een markante figuur.
27. Arthur Maury, een naam die tot op vandaag voortleeft.
28. Pierre Mahé, eigenzinnig handelaars met grote filatelistische kennis.
29. De essaimanie, Het verzamelen van postzegels die eigenlijk geen postzegels zijn.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)