Anton Pieck, wel of geen ´kunst´? - Postzegelblog

Anton Pieck, wel of geen ´kunst´?

10

Op 2 mei 1978 werd een postzegel van 55 cent uitgegeven als Europazegel. De afbeelding was ontleend aan een tekening vervaardigd door Anton Pieck. Een wens van vele bewonderaars van het werk van Anton Pieck was in vervulling gegaan. Dit ging niet zonder slag of stoot!

De toenmalige K&V (afdeling Kunst & Vormgeving), later DEV (Dienst Esthetische Vormgeving) van het Staatsbedrijf der PTT, was verantwoordelijk voor ´de kunst´ binnen het bedrijf. Dus ook het ontwerpen van postzegels. Een streng selectieproces werd gehanteerd om ontwerpers te vinden voor de vormgeving van de postzegels. Veelal gevestigde namen, ontwerpers die hun sporen hadden verdiend, maar ook jonge kunstenaars die bewezen hadden dat ze een opdracht tot het ontwerpen van een postzegel konden volbrengen. Anton Pieck hoorde niet thuis in het rijtje namen opgesteld door het hoofd van de verantwoordelijke afdeling. Maar na veel aandrang werd dan toch besloten om Anton Pieck een postzegel te laten ontwerpen.

Al eerder had Anton Pieck enkele tekeningen gemaakt vanaf de toren van de St. Bavo kerk in Haarlem. In 1941 tekende hij de Begijnhofkerk. Voor de postzegel koos hij echter het Stadhuis van Haarlem. Vele foto´s en tekeningen bestaan van dit stadhuis, maar zelden zal een afbeelding van dit prachtige gebouw zijn gemaakt vanuit een zo´n hoog standpunt.

De laatste jaren echter speelt vormgeving op zich vaak een veel geringere rol dan commercieel belang. Het is dan ook niet zo vreemd dat de toenmalige TNT Post besloot om in 2010 een pakketje samen te stellen met drie prentkaarten met afbeeldingen van tekeningen van Anton Pieck met daarbij een blokje met drie verschillende persoonlijke postzegels, ook met tekeningen van Anton Pieck.

Anton Pieck was vooral bekend vanwege zijn wintertaferelen. Vandaar de achtergrond van het blokje, een uit de fantasie ontsproten stadsgezicht gezien door de ogen van de kunstenaar.

Voeg daar de drie postzegels aan toe alsmede een tekst, en de uitgifte ligt klaar. Anton Pieck, kunst of niet?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (10) Schrijf een reactie

 • toon op 13 juli 2011 om 08:02

  Ik heb eens geschreven: “Anton Pieck mocht tevreden zijn met die ene zegel”.
  Het is dus zeer bijzonder dat er nu ineens 3 zijn bijgekomen. Toch erkenning?
  Klik op mijn naam voor meer details.

 • Arjan op 13 juli 2011 om 09:35

  Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik me enorm verheugde op de Anton Pieck zegel, en dat ik toch wel enigszins teleurgesteld was in het resultaat. Zeker omdat hij in samenhang met de Rechten van de Mens zegel werd uitgegeven. Twee zegels die niets met elkaar overeen hebben. Als alleenstaande zegel zou hij beter gewerkt hebben, vond ik. Ik was ten slotte ook al 13! Nu vind ik het een mooiere zegel, niet erg Nederlands, wel erg kenmerkend. Zoals met zovele nieuwerwetse uitgiften zullen deze nieuwe AP-zegels niet lang blijven hangen, denk ik. Massaproductie ipv weloverwogen idee. Of zo.

 • toon op 13 juli 2011 om 11:30

  Arjan, die postbox uit 2010 zijn we nu al vergeten! En wordt massaal op eBay aangeboden.
  Ik vind ze overigens wel mooi.

 • Arjan op 13 juli 2011 om 17:32

  Toon, ja, letterlijk, want ik heb geen idee waar je het over hebt!
  :-)
  Overigens zijn de eftelingzegels uit 2001(?) ook wel een beetje Anton Pieck zegels. Al had het mooi geweest als ze op de een of ander manier de klassieke Efteling hadden laten zien.

 • J.S. op 13 juli 2011 om 19:26

  Over smaak mag getwist worden. Feit is dat het werk van Anton Pieck door heel veel mensen gewaardeerd wordt. Denk alleen maar aan de massa’s Kerst en Nieuwjaarskaarten met zijn tekeningen die jaarlijks worden verkocht.

  Wat de postset betreft die hierboven door Cees Janssen wordt beschreven en afgebeeld: van massaproductie is hierbij geen sprake. De meeste postsets hebben een oplage van enkele duizenden exemplaren. Dat is ongeveer 2 tot 3 honderdste procent van de Europazegel uit 1978.

  De postset is nog bij de Collect Club te bestellen voor € 3,95. Daarvoor krijg je naast de 3 zegels in het blokje ook 3 ansichtkaarten. Al met al een zeer redelijke prijs naar mijn mening.

  De meeste verzamelaars verketteren overigens nog steeds de persoonlijke postzegels (vast kader postzegels), maar ik ben ervan overtuigd dat over enkele jaren iedereen op zoek is juist naar dit soort uitgiften. Het verzamelaarsbloed kruipt immers waar het niet gaan kan…..

 • Arjan op 13 juli 2011 om 20:19

  Ik bedoelde met massaproductie ook niet zozeer de daadwerkelijke oplage van dit velletje, maar inderdaad de grote stortvloed aan dit soort zegels. Maar je zult wel gelijk hebben, JS, over een aantal jaren is dit misschien wel geliefd en gezocht materiaal.

 • Ton op 14 juli 2011 om 00:56

  persoonlijke postzegels tel ik niet mee het zijn bijzaak plaatjes nast de potzegels

 • spaarpostzegel op 14 juli 2011 om 01:43

  Ton@ ja lastig met die persoonlijke postzegels volgens mij kan je ze gewoon gebruiken ,alhoewel ik mij afvraag hoeveel mensen er nog een brief schrijven cq ontvangen !En ach die bijzaak plaatjes brengen meer in het laadje dan de reguliere uitgifte .Arjan over enkele jaren, kom kom er is een levendige handel in persoonlijke zegels en zeker de eerste jaren zijn gezocht !

 • J.S. op 14 juli 2011 om 19:37

  @SPAARPOSTZEGEL,

  Inderdaad, vooral de eerste jaren zijn gezocht, vooral door verzamelaars die de boot gemist hebben en nu naarstig op zoek zijn naar materiaal dat er bepaald niet in overvloed is. Mettertijd schuift het allemaal op in de tijd en ook van deze door velen vermaledijde persoonlijke plakplaatjes zijn de oplagen zeer klein (soms slechts 2.000 exemplaren).

  Filatelie is voor velen afwachten wat er in de catalogus komt en in de DAVO supplementen, want dat is pas verzamelwaardig. Deze clubs lopen echter (vele) jaren achter en de meeste verzamelaars dus ook.

 • stampy46 op 14 juli 2011 om 23:23

  Hoewel ze best fraai zijn zijn het dus GEEN persoonlijke postzegels, die Anton Piek uitgave’s.
  Wel zijn het postzegels, je kunt er een brief mee versturen.
  @Spaarpostzegel, er zijn nog mensen die dat doen.Of een kaartje, ook leuk.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)