De postzegels van Faroer in 1976 en 1977 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 1976 en 1977

0

Vele postzegelverzamelaars vroegen zich af: hoe zal het gaan met dit nieuwe postzegeluitgevende land? Met slechts ongeveer 50.000 inwoners? Zal het een stortvloed van postzegels uitstrooien om zo meer inkomsten te verkrijgen? Net als bijvoorbeeld de Kanaaleilanden? Na de uitgifte van de permanente postzegelserie van 14 stuks op 30 januari 1975 bleef het stil maar dan werd op 1 april 1976 de officiële onafhankelijke postdienst van de Faroer in werking gesteld.

 

Dit ging gepaard met de uitgifte van drie postzegels om de officiële inwerkingstelling van de Post van de Faroer te herdenken. De eerste postzegel, ontworpen door de in 1920 geboren kunstenaar Fridtjof Joensen, laat een voor de Faroer typische houten roeiboot zien. De gravure voor deze postzegel werd vervaardigd door Czeslaw S?ania.

Op de tweede postzegel van de serie van drie werd de vlag van de Faroer afgebeeld. Deze vlag is gebaseerd op de vlag van IJsland en niet op die van Denemarken. Deze vlag is in 1919 ontworpen door drie kunstenaars, Paula Dahl, Janus Øssursson en Oliver Lisberg. In 1940 hebben de Britse bezetters van de eilanden de vlag erkend als landsvlag om zo het onderscheid te kunnen maken tussen de schepen van de Faroer en de Deense schepen uit het door de Duitsers bezette Denemarken. In 1948 werd de vlag algemeen erkend.

De derde postzegel toont een postbesteller in een landschap van een van de eilanden van de Faroer. Deze postzegel werd ontworpen door O. Blehr & S.A. Jensen. De zegel werd gegraveerd door Czeslaw S?ania. Tot 1 april 1976 behoorde de postdienst op de Faroer Eilanden tot de verantwoordelijkheid van de Deense Postdienst, die ook de eerste serie postzegels op 30 januari 1975 had uitgegeven.

Een jaar later, op 28 april 1977, werd een serie postzegels uitgegeven met afbeeldingen van schepen. De postdienst van de Faroer wist wel waar de belangstelling van verzamelaars naar uitging: mooie duidelijke postzegels waarbij men meteen begreep waar het om ging. Ontwerper T. Lundberg gebruikte foto’s van schepen voor zijn creaties. Daarnaast plaatste hij een afbeelding van de landkaart van de Faroer eilanden. Het eerste schip was een eenvoudige vissersboot die alleen binnen de kustwateren bleef.

Op de tweede postzegel beeldde hij een kleine kotter af. Deze schepen werden zeer veel gebruikt en hadden weinig diepgang zodat ze dicht bij de kust op zee konden vissen. Ze werden aangedreven door een dieselmotor.  De schepen werden in zwart weergegeven zodat de details goed te zien zijn.

 

De moderne zeevisserij maakt veel gebruik van een ringzegen. Op de postzegel is een dergelijke vissersboot afgebeeld. Met de ringzegen worden scholen vissen gevangen, zoals haring en makreel. De bemanning van de boot zet om een school vissen een net uit in een cirkel. Vervolgens wordt het net aan de onderzijde gesloten en binnengehaald.

Met een trawler wordt met een trechtervormig net vis gevangen. Dit net is achter het schip bevestigd en wordt meegesleept. Trawlers zijn vaak voorzien van grote vriesruimten waarin de gevangen vis wordt opgeslagen waardoor ze veel langer op zee kunnen blijven. De huidige trawlers behoren tot de modernste schepen en zijn steeds meer toegerust op het duurzaam vissen.

De Gallinago gallinago faeroensis of wel de Faroese watersnip is een vogel die vooral op de eilanden voorkomt maar is ook aangetroffen op het eiland St. Kilda, op IJsland, de Orkneys en de Shetland eilanden. Het was de eerste zegel uit een serie van drie postzegels met afbeeldingen van vogels uitgegeven op 29 september 1977. Hieruit bleek wel, dat de postdienst van de Faroer een gematigd uitgiftebeleid zou volgen. De postzegels werden ontworpen door S.D. Scott aan de hand van foto’s. Scott had eerder, in 1948, de Britse postzegel van 6 pence gewijd aan de Olympische Spelen ontworpen.

De Haematopus ostralegus malacophaga ofwel de scholekster is ook een bekende aan de Nederlandse kusten. De vogel leeft vooral van kokkels, andere schelpdieren, wormen en krabbetjes. De vogel komt in vrijwel geheel Noord-Europa voor en overwintert bijvoorbeeld aan de kusten van Wales.

Als laatste de Numenius phaeopus phaeopus ofwel de regenwulp is een vogel die behoort tot de familie van de strandlopers en snippen. De vogel komt voor in het Noordelijke deel van Europa, Noord-Canada en Alaska. In Nederland ziet men de vogel als trekvogel als ze gaan overwinteren in West-Afrika. De postzegels werden gedrukt bij Harrison in Engeland en ondervonden heel veel belangstelling van thematische verzamelaars. De oplagen waren dan ook navenant, voor de 70 øre was dat 1,4 miljoen stuks, voor de 180 øre 1,3 miljoen zegels en voor de 250 øre 1,20 miljoen zegels. Zou het uitgiftebeleid van de postdienst van de Faroer zo blijven? Slechts enkele series per jaar? Gespannen keken we uit naar het volgende jaar. Inmiddels hadden al duizenden verzamelaars een abonnement genomen op de uitgiften van de Faroer.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Duitsland Faroer VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)