Tijdelijk bijpostkantoor no 2 - Postzegelblog

Tijdelijk bijpostkantoor no 2

8

Bij een postzegelhandelaar, aanwezig op Postex 2012, vond ik een envelop die opviel vanwege de twee opgeplakte Nederlandse postzegels met afbeeldingen van soldaten, uitgegeven in de Tweede Wereldoorlog. De postzegels op zich waren niet zo bijzonder, maar wel de afdruk van het poststempel.

In de omranding van het stempel stond de tekst: ROTTERDAM TIJDELIJK BIJKT NO 2. De afdruk was gedateerd op 27 februari 1943. Waarom dit tijdelijke bijkantoor? En waarom een aantekenstrookje met de tekst Rotterdam v. Alkemadestraat?

Het tijdelijk bijkantoor was gevestigd aan de Goudsche Singel na de verwoesting door het Duitse bombardement op 14 mei 1940 van het bijkantoor aan de Van Alkemadestraat. Dit bijkantoor had van oorsprong ( vanaf de oprichting op 16 mei 1881) het volgnummer 2 en de benaming Goudschesingel. Het bijkantoor werd op 15 april 1935 verplaatst naar de Van Alkemadestraat. De vijf stempels met de tekst Goudschesingel werden vervangen door zes stempels met de benaming Van Alkemadestraat en genummerd van 1 tot en met 6.

De zes stempels waren vanwege het bombardement verloren gegaan, maar de aantekenstroken bevonden zich in de kluis en konden worden gered.

Voor het tijdelijke bijkantoor, gevestigd in een noodwinkel, werden stempels vervaardigd door De Munt met de tekst ´tijdelijk bijkantoor 2´, dus met de oude benaming van het bijkantoor 2. In totaal werden vijf stempels vervaardigd. De postdienst van het oorspronkelijke bijkantoor werd op 10 februari 1941 overgenomen door het tijdelijke bijkantoor in een van de noodwinkels aan de Goudsche Singel. In het Nederlandsch Maandblad voor Philatelie van april 1941 werd aandacht geschonken aan dit tijdelijke bijkantoor.

De stempels werden naar het tijdelijke bijkantoor verzonden in juni 1940. Ze werden gebruikt van 9 juni 1940 tot en met 29 juli 1943. Inmiddels was er een nieuw bijkantoor gebouwd aan de Goudschesingel, dat op 1 augustus 1943 in gebruik werd genomen. De stempels met de tekst Tijdelijk Bijkt. No 2 werden buiten gebruik gesteld en vervangen door nieuwe stempels met de tekst Goudschesingel. In totaal vijf stempels.

Terug naar de envelop. Die heb ik toch wel met gemengde gevoelens meegenomen. Vanwege de twee legioenzegels, ofwel ´weldadigheidszegels Vrijwilligerslegioen Nederland 1942´ die ´beladen´ zijn, zeker in combinatie met de verwoesting van het bijkantoor van de PTT. Een afzender ontbreekt.
Maar hoe zouden zijn of haar gevoelens zijn geweest bij het plakken van die zegels en het aanbieden aan het loket van het tijdelijke bijkantoor?
En de gevoelens  van de geadresseerde? De naam van de geadresseerde en het huisnummer heb ik om redenen van privacy uit de afbeelding verwijderd.
Het is geschiedenis, meer dan zestig jaar geleden, maar toch……

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (8) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)