Innovatief kinderzegels bestellen: lees Libelle-strip Jan, Jans en de kinderen - Postzegelblog

Innovatief kinderzegels bestellen: lees Libelle-strip Jan, Jans en de kinderen

0

Het overlijden van Jan Kruis begin 2017 is aanleiding geweest aandacht te schenken aan zijn Libelle-strip Jan, Jans en de kinderen op de kinderpostzegels 2017 . Daarmee is deze postzegelserie niet alleen een goede-doelen-emissie geworden, maar ook een herdenkingsemissie.

Immaterieel Erfgoed

De meest bekende goede-doelen-actie ‘Voor kinderen door kinderen’ van de Stichting Kinderpostzegels Nederland (SKN) kreeg in september 2017 nog meer glans door de opname van deze jaarlijkse actie op de lijst van Immaterieel Erfgoed.
Immaterieel Erfgoed omvat o.a. sociale gewoonten als rituelen, tradities en/of gebruiken, die de gemeenschap als een vorm van cultureel erfgoed erkent. Wezenlijke kenmerken ervan zijn dat het van generatie op generatie wordt overgedragen. Het is levend & dynamisch. Het wordt voortdurend aan de tijd aangepast.

Op 1 september 2017 is de Kinderzegelactie aan de officiële inventarislijst van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland toegevoegd. Leerlingen van basisscholen gaan langs de deuren om o.a. kinderzegels en kaarten te verkopen. Ze zamelen daarmee geld in om kinderen in binnen- en buitenland die het minder hebben te helpen.

Jan, Jans en de kinderen – kaarten en kinderpostzegels

Tegenstelling in ‘Jan, Jans en de kinderen’

Jan, Jans, Catootje, Karlijn, opa en de andere figuren in het 28-jarig bestaan van de strip hebben altijd dezelfde leeftijd gehouden. Het actuele tijdsbeeld past Kruis voortdurend aan. Zo is Jan jaren geleden huisman geworden en Jans ging de politiek in onder het motto ‘Moeders aan de Macht’. Tamelijk progressief is de introductie van een bewust ongehuwde moeder in de strip geweest.
In de strip is dus sprake van twee tegengestelde principes: de constante tegenover de actualiteit.

Bestellen m.b.v. kinderzegel-app

Bijgaande stripaflevering van Jan, Jans en de kinderen attendeert, informeert en instrueert Libelle-abonnees (in zekere zin) op de innovatieve en efficiënte mogelijkheid om kinderzegels en kaarten te bestellen bij schoolkinderen aan de deur.

Beeld: PostNL, Libelle, B. Hylkema

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)