Nederlands Nieuw Guinea(5): Irian Barat - Postzegelblog

Nederlands Nieuw Guinea(5): Irian Barat

2

Op 1 mei 1963 werd door de Verenigde Naties het gezag over West Nieuw-Guinea overgedragen aan Indonesië. Die noemde het gebied Irian Barat. De Indonesische Postdienst had, om het feit te vieren dat West Nieuw-Guinea deel ging uitmaken van het Indonesische land, op 15 februari 1963 een serie van vier postzegels uitgegeven.

De afbeelding bestond uit een standbeeld, het bevrijdingsmonument Tugu Pembebasan Irian Barat op de Lapangan Banteng, het voormalige Waterlooplein in Jakarta. De zegels waren ontworpen door Soeroso en gedrukt in een oplage van 4.000.000 series.


Op de dag van de overdracht, 1 mei 1963, werd nog een serie van drie zegels uitgegeven, eveneens ontworpen door Soeroso. Deze serie werd de ´bevrijding van West Nieuw-guinea´ genoemd. De oplage was veel groter dan de eerste serie: 12.525.000 stuks. Afgebeeld werden het eilandenrijk Indonesië met vlaggen geplaatst in Sabang en Meurauke. De tweede zegel toont een parachutist van het Indonesische leger, neergelaten boven Irian Barat. De derde afbeelding laat de grote paradijsvogel (Paradisaea apoda) zien. De twee series waren bedoeld voor Indonesië zelf.

Voor Irian Barat werden aparte postzegels uitgegeven. Het waren postzegels van Indonesië met zwarte opdruk Irian. Twee zegels uit de serie dieren uitgegeven op 1 juli 1958 kregen daarbij een gewijzigde waarde.


Ook de serie landbouwproducten, uit 1960 werd van een opdruk voorzien, enkele met een gewijzigde waarde.

Helaas is veel drukuitschot van Indonesische postzegels op de markt gekomen. Een voorbeeld is een blanco postzegel met alleen de zwarte opdruk, bestemd voor de blauwe zegel van 50 sen.

Vier postzegels met afbeelding van president Soekarno werden eveneens van de opdruk IRIAN BARAT voorzien. De oorspronkelijke zegels waren uitgegeven op 1 mei 1951.

De bevrijdingszegels, uitgegeven op 1 mei 1963 in Indonesië zelf, werden ook gedrukt voor Irian Barat. Maar met andere waarden! Een de tekst Irian Barat.


Ook portzegels werden voorzien van de opdruk. Maar hier is iets vreemds mee aan de hand. De vijf oorspronkelijke portzegels zijn wel door de Indonesische postdienst voorbereid en gedrukt, maar nooit uitgegeven! Zonder opdruk komen ze dus niet voor.


En met de 100 sen is het helemaal vreemd gesteld, want die komt voor met een opdruk onderaan de zegel en midden op de zegel. Deze zegel was oorspronkelijk wel als portzegel uitgegeven in 1962.

Dat Irian Barat deel is van Indonesië blijkt bijvoorbeeld uit de serie van 16 zegels met afbeeldingen van muziekinstrumenten, uitgegeven op 1 februari 1967 en 1 maart 1967. Op de zegel van 2.50 Rp zijn trommels afgebeeld en op die van 10 Rp. een trompet, beide van oorsprong uit Irian Barat.

Van Nieuw Guinea, via Nederlands Nieuw-Guinea en UNTEA naar Irian Barat, een filatelistische gebeurtenis met allerlei facetten. Is na 1967 niets meer over Irian Barat te vertellen? Jawel, de drie laatste jaren komen nog aan de beurt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Indonesië NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • toon op 9 mei 2013 om 08:36

    Spannend!

  • Kurtis P. Newton op 19 mei 2013 om 17:57

    Vanaf 1963 tot en met 1969 komt Nieuw Guinea onder bestuur van Indonesië als aparte provincie Irian Barat. Onder deze naam worden een 40 tal postzegels uitgegeven, waarvan de eerste 20 feitelijk Indonesie zegels zijn, voorzien van de opdruk Irian Barat. Deze zegels zijn met ingang van 1 Mei 1963 in gebruik, er zijn covers met deze datum afstempeling bekend. In latere jaren volgen een aantal series ” eigen” zegels, ook op eerste dag envelop. Ook andere covers met als onderwerp Irian Jaya zijn in deze categorie opgenomen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)